Co dalej po Tesli? Jaki następny BEV byście wybrali?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Dla mnie odpowiedź prosta. To samo w wersji Performance :). Tylko bym poczekala na kolejny refresh.
No tak, ale obecny refresh jest krokiem w tył, następnego nie widać na horyzoncie, a amortyzacja depcze po piętach(pdk!)

lvlthn

Pionier e-mobilności
Nowy Smart też zapowiada się interesująco w kontekście twoich oczekiwań, jednakże zasięg mógłby być trochę większy w wersji z największą baterią.
Wygląda obiecująco. Kto robi baterie i silniki?

ArturEV

Zadomawiam się
Lubię swoją Teslę. Jest to naprawdę dobry samochód użytkowy, sprawił mi wiele radości w jeździe, generalnie poza paroma niuansami można określić jako naprawdę dobre wozidło.

Ale czas Tesli chyba się powoli kończy, rozwój technologiczny już nie idzie w parze z resztą, prędkość ładowania zaczyna powoli doskwierać(szczególnie jak poznałem różnicę na architekturze 800V)
Nie jestem zadowolony z ostatnich zmian ;)

Jakby na horyzoncie pojawiła się nowa 3, w architekturze 800V z szybszym ładowaniem, większą baterią i mniejszym zużyciem to bym brał ponownie. Ale planów nie widać, ba, nawet ciężko o cokolwiek nowego teraz.

Co byście wybrali następnego, sedan dla rodziny 2+2, użytkowo reakreacyjny z nastawieniem na uniwersalność? 800V, dobrze by było żeby bateria była co najmniej 80kWh. Im szybsze ładowanie tym lepiej.

PS. czy rezygnuję z Tesli? Nah, zajebiście się nimi jeździ, ale obecnie nie widzę niczego wartego uwagi w przyszłości ze stajni Tesli.
nowa platforma od BMW zapowiada się ciekawie
personalnie liczę na pojawienie się zeeker na polskim rynku

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie zamierzam przez kilka następnych lat nic zmieniać chociaż Xiaomi Su7 Ultra mnie interesuje jako zastępca dla Y. A dla Xa nie widze żadnego zastępcy, nadal uważam ze dla 6-7 osób to idealny samochód i nie ma nic lepszego na rynku.(Chińskie minivany nie sa dostępne w PL ale Zeekr jest interesujący). 800V jest przereklamowane i w przypadku Tesli i SuC niewiele zmienia(400V ogranicza prędkość ładowania tylko w zakresie 10-30%), więc Tesla moze spokojnie poczekać aż sieć ładowarek 350kW+ będzie bogatsza.
Chociaż myślę ze w nowym S/X ktory wejdzie w ciągu roku będzie steer by wire na 90% i 800V na 50%. I taki nowy S z baterią 100kW moze być spoko dla kogoś kto lubi sedany.

Olecki

Pionier e-mobilności
Wygląda obiecująco. Kto robi baterie i silniki?
Współwłaścicielem Smarta jest Geely więc pewnie oni robią silniki a baterie prawdopodobnie CATL bo oni mocno ze sobą współpracują.
Mi osobiście bardziej podobają się modele Zeekr (ten sam koncern) - flagowy 001 oraz ciut mniejszy 007. Ten pierwszy jest już sprzedawany w Europie, ten drugi w sedanie to na razie Chiny ale zapowiadany jest też świetnie wyglądający shooting brake dla Europy (jak wejdzie to może i sedan się pojawi). Duże baterie, fantastyczne prędkości ładowania i absolutne premium w jakości wykończenia. W Polsce też mają się pojawić ale jeszcze nie ma oficjalnej daty.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Cybertruck? Oj nie nie nie, nie wiem czy to szczera chęc pomocy czy sarkazm, ale wykonanie cybertrucka jest tragicznie złe.
Zero wartości praktycznej, słaba rama, cena wywalona w kosmos i nie jest to sedan 😃
Chyba nie przeczytałeś, na co odpowiadasz.
Chyba też znasz cybertrucki lepiej, niż ludzie, którzy nimi jeżdżą

ELuk

Pionier e-mobilności
U mnie żona TM3 głównie jeździ, już ponad 4 lata i się auto specjalnie nie psuje, ale…
„bez gwiazdy nie ma jazdy”,
więc poczekam na tego nowego CLA i jak będzie Ok to pewnie kupię 👍

Last edited:

Sliszue

Zadomawiam się
Fajny !
Narobiles mi smaka, ale pewnie cennik mnie ostudzi ;)
Cennik w Niemczech podobno:
Ceny Smarta #5 zaczynają się od prawie 46 000 euro, a najbardziej przystępna wersja 800-woltowa kosztuje około 51 000 euro.

• Smart #5 Pro - 45 900 euro
  • Smart #5 Pro+ - 50 900 euro
  • Smart #5 Premium - 55 400 euro
  • Smart #5 Pulse - 55 400 euro
  • Smart #5 Summit Edition - 56 900 euro

Źródło: https://gagadget.pl/609625-smart-5-ceny-w-niemczech-zaczynaja-sie-od-45-900-euro-amp/

Edit:
Na oficjalnej stronie producenta też już są ceny: https://de.smart.com/de/models/hashtag-five/

Last edited: