Consigliero ID.3 1st

consigliero

Pionier e-mobilności
Chętnie bym skorzystał z pomocy jakiegoś elektryka i przeglądnął instalację, w końcu ladowarka trochę już działa. Niestety nie mam znajomości w tym temacie i probuje sobie jakoś radzić dzwoniąc na infolinie pomocy VW Elli. Już raz miałem taką sytuację w listopadzie 2022 ale samo przeszło. Dwa dni temu 3 razy przerywało ładowanie a te dwie lampki oznaczają że wykryto upływ prądu. Wystarczy odłączyć auto i wszystko wraca do normy. Dla pewności zresetowałem ładowarkę co było poradą z infolinii aby poczekać godzinę przed ponownym włączeniem. To była jedyna różnica w porównaniu do solucji z instrukcji, niestety problem się pojawił ponownie a jednocześnie w tym samym czasie w aplikacji VW oraz Elli zniknęła ładowarka z owej aplikacji a w punkcie dotyczącym VW charge też wszystko poznikało. Wszystko wróciło na drugi dzień a jednocześnie pojawiły się nowe ceny za ładowanie oraz nowa stawka miesięczna. Jednocześnie podczas ostatnich ładowań nie pojawiły się dwie czerwone lampki. Zastanawiam się czy problem nie jest związany głównie z mieszaniem w oprogramowaniu ? Jak widać ceny nawiązują do ostatnich ruchów IONITY a jednocześnie w niektórych krajach mamy dodatkowo wyselekcjonowanych partnerów, na szybko Austria i Niemcy oraz Francja.
jeszcze a propos jazdy to zużycie się poprawiło ostatnio

Attachments

• IMG_4008.png
    IMG_4008.png
    153,5 KB · Liczba wyświetleń: 8
  • IMG_4009.png
    IMG_4009.png
    144,1 KB · Liczba wyświetleń: 7
  • IMG_4010.png
    IMG_4010.png
    142,1 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • IMG_4011.png
    IMG_4011.png
    259,8 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • IMG_6759.jpeg
    IMG_6759.jpeg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 8
Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Jako że z naszego garażu ciężko było korzystać a nikt nie chciał się podjąć przerobienia to postanowiliśmy wybudować nowy, trochę większy na jego miejscu z kalenicą ułożoną równolegle do naszego domu. Brama do garażu niekoniecznie szeroka na 5 metrów może 4 wystarczą. Pustak gazobeton 24 cm plus 5 cm styropian. Strop drewniany z izolacją . Dachówka cementowa na dachu taki plan na dzisiaj . Teraz kombinuje czym ogrzać, wróć, utrzymać temperaturę powyżej zera. Myślę o matach elektrycznych , czy to dobry pomysł? Płyta będzie też miała jakaś tam izolację. Kotom się zrobi inne wejście

Attachments

• IMG_6817.png
    IMG_6817.png
    405,9 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • IMG_6789.jpeg
    IMG_6789.jpeg
    525,8 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • IMG_6682.jpeg
    IMG_6682.jpeg
    677,4 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • IMG_6658.jpeg
    IMG_6658.jpeg
    668,8 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • IMG_6726.jpeg
    IMG_6726.jpeg
    563 KB · Liczba wyświetleń: 19

consigliero

Pionier e-mobilności
Bardziej chyba mi zależy aby nie było tego co w starym garażu gdzie była duża wilgoć i tak sobie wymyśliłem że to grzanie mogłoby poprawić klimat, ale chętnie posłucham praktyków. Mam zamiar też w pomieszczeniu gospodarczym trzymać zamrażarkę

vwir

Pionier e-mobilności
Mam garaż nieogrzewany, w osobnym budynku. Nie mam tam absolutnie najmniejszych problemów z wilgocią, kwestia odpowiedniej izolacji fundamentów od ścian i wentylacji (postawiłem komin i mam kratkę wentylacyjną). Co więcej - mam tam doprowadzoną wodę (do napełniania konewki, umycia samochodu, etc). Tylko niestety gdy są większe mrozy to zakręcam kurek i spuszczam wodę (wszystkie rury poprowadziłem w ścianach tak, że spotykają się w najniższym punkcie w ziemi, gdzie mam kratkę rewizyjną zrobioną w kącie w podłodze i tam odkręcam zawór spustowy i wypuszczam wodę). Czyli w okresie grudzień-luty wodę mam tam zakręconą.
Ogólnie konstrukcja bardzo zbliżona do tego o czym piszesz: u mnie pustaki ceramiczne, strop drewniany z izolacją wełną, na ścianach nie dawałem styropianu (pustaki ceramiczne dość dobrze izolują). Tylko ja zrobiłem na dwa stanowiska. To gdzie popełniłem błąd i żałuję: okna zrobiłem jako stałe szklenie, nie otwierane. To duży błąd, bo na przykład wczoraj chętnie zostawiłbym okna uchylone, żeby się w środku trochę zagrzało. Przy obecnych wiosennych temperaturach w środku jest chłodniej niż na zewnątrz.
Zamrażarce nie szkodzą niskie temperatury, po prostu będzie się rzadziej włączała i będzie zużywała mniej energii elektrycznej. Mój ojciec ma zamrażarkę na nieogrzewanym strychu i działa tak już od 20 lat.

Last edited:

6a8

Posiadacz elektryka
Jeżeli masz obok trochę miejsca i możliwości, to możesz od razu zrobić prosty gruntowy wymiennik ciepła i wprowadzić wylot do garażu. Gdzieś oglądałem filmik na YT, jak znajdę to dam link,
W garażu, zwłaszcza ogrzewanym bardzo ważna jest wentylacja.

consigliero

Pionier e-mobilności
Miejsca ci u nas dostatek ale czy starczy mi weny na zabawę z doprowadzeniem powietrze rurą z pola ? Nie wiem tego jeszcze. Okienka będą otwierane to dla mnie oczywiste

Attachments

• IMG_6624.jpeg
    IMG_6624.jpeg
    644,1 KB · Liczba wyświetleń: 18
  • IMG_6475.png
    IMG_6475.png
    265,4 KB · Liczba wyświetleń: 18
  • IMG_6476.png
    IMG_6476.png
    209,5 KB · Liczba wyświetleń: 15
  • IMG_6375.jpeg
    IMG_6375.jpeg