Dla posiadaczyTM3 z bateriami LFP

mgapinski

Posiadacz elektryka
W przypadku ryzena phantom drain jest większy ze względu na to, że auto częściej się budzi żeby ładować akumulator 16V, jego pojemność jest żenująco niska w porównaniu ze starym 12V. Wydaje mi się, że te nowe baterie też będą padać, tam lecą dwa cykle ładowania na dzień minimalnie.

chewbacca

Posiadacz elektryka
To na pewno, jednak według tesli miało nie wypłynąć to na zasięg. Pytanie tylko dlaczego, skoro AMD jest bardzie prądożerne.
Osoby, które zamawiały TM3 przed niezapowiedzianym wprowadzeniem Ryzenów, w momencie kiedy te zaczęły być już montowane w samochodach musiały potwierdzić w swoich zamówieniach (przed odbiorem), że w związku z nowym MCU zgadzają się na mniejszy zasięg samochodu.

Zrzut ekranu 2022-11-4 o 10.52.29.png

Więc nie wiem skąd masz info, że wg Tesli miało to nie wpłynąć na zasięg?:)

Rafalski

Posiadacz elektryka
Osoby, które zamawiały TM3 przed niezapowiedzianym wprowadzeniem Ryzenów, w momencie kiedy te zaczęły być już montowane w samochodach musiały potwierdzić w swoich zamówieniach (przed odbiorem), że w związku z nowym MCU zgadzają się na mniejszy zasięg samochodu.

View attachment 7326
Więc nie wiem skąd masz info, że wg Tesli miało to nie wpłynąć na zasięg?:)
Tu prawdopodobnie chodzi o wersje long range i performance. Jeżeli chodzi o RWD miało być bez zmian: https://insideevs.com/news/561232/amd-ryzen-affects-range-tesla/

Darek1

Posiadacz elektryka
Jakby dali słabszy silnik, to powinno się zmniejszyć przyśpieszenie. Z tego co wiem, przyśpieszenie w RWD się nie zmieniało

Rafael

Nowy na Forum
To na pewno, jednak według tesli miało nie wypłynąć to na zasięg. Pytanie tylko dlaczego, skoro AMD jest bardzie prądożerne.
Zasięg WLTP zmienił się dla TM3 LFP z komputerami Ryzen. Kiedyś z kołpakami Aero pokazywał 501 km na stronie Tesli. Po wprowadzeniu nowego procesora zmalał.