Dopłaty dla jdg/firm

tomik

Zadomawiam się
Czy możesz napisać jaśniej, jestem totalnie zielony w temacie, mam JDG i chce kupić Teslę (generalnie chce ją wykupić bo mam zamiar ją użytkować przez najbliższe 7 lat jako 50/50).
Myślałem o leasingu, ewentualnie o kredycie - sam nie wiem co jest bardziej opłacalne, w jaki sposób jeśli chodzi o kredyt mogę ubiegać się o dofinansowanie?
A jak to jest przy zakupie za gotówkę? Czyli biorę część na kredyt, część na gotówkę i całość przelewam Tesli

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Czy możesz napisać jaśniej, jestem totalnie zielony w temacie, mam JDG i chce kupić Teslę (generalnie chce ją wykupić bo mam zamiar ją użytkować przez najbliższe 7 lat jako 50/50).
Myślałem o leasingu, ewentualnie o kredycie - sam nie wiem co jest bardziej opłacalne, w jaki sposób jeśli chodzi o kredyt mogę ubiegać się o dofinansowanie?
A jak to jest przy zakupie za gotówkę? Czyli biorę część na kredyt, część na gotówkę i całość przelewam Tesli
Zerknij tu:
i tu:
w tych wątkach chyba poruszone zostało już chyba wszystko.
Trzeba przebrnąć ale warto.
Ale jak byś potem miał jednak jakieś pytania to wal.

ciastek

Pionier e-mobilności
@tomik w skrócie:
Chcesz odliczać 50% VAT, więc szukasz auta do 248200 brutto.
Przy zakupie za gotówkę kupujesz auto, po czym składasz wniosek o dopłatę (od 22 listopada).
Przy zakupie na kredyt robisz jak wyżej. Chyba, że bierzesz kredyt samochodowy i bank ma cesję na AC. Wtedy musisz z nim dogadać, by zgodził się na cesję 27k PLN z AC dla NFOŚiGW.
Przy zakupie w leasingu szukasz firmy leasingowej, która oferuje leasing z dopłatą. Kupujesz auto dopiero po podpisaniu z nimi umowy.

Piernik

Posiadacz elektryka
[
Przy zakupie w leasingu szukasz firmy leasingowej, która oferuje leasing z dopłatą. Kupujesz auto dopiero po podpisaniu z nimi umowy.
Na razie takiej jeszcze nie ma (na Teslę, bo rusza na grupę VW tak wynika z dzisiejszych newsów), ale sytuacja może się zmienić dynamicznie ;)
Na pewno informacje pojawią się w powyższych linkach :)

No i niestety dziś w nocy wypadła cena TM3 LR przez nieznaczną podwyżkę. ;(

tomik

Zadomawiam się
To moje pytanie jest takie zamówiłem Teslę LR jeszcze w cenie lapiacej się w dopłaty(odbiór w grudniu), czy jest szansa że wystartuje jeszcze leasing lada dzień? Czy jedyna opcja to gotówka + kredyt o dopłatą?

usrobo

Posiadacz elektryka
To moje pytanie jest takie zamówiłem Teslę LR jeszcze w cenie lapiacej się w dopłaty(odbiór w grudniu), czy jest szansa że wystartuje jeszcze leasing lada dzień? Czy jedyna opcja to gotówka + kredyt o dopłatą?
ja jestem coraz bardziej sceptyczny, podobno do konca roku moze być trudno to ogarnąć.
niby są obietnice ze firmy leasingowe jesli juz podpiszą umowę z BOŚ to będą wstecz wnioskować o dopłaty, ale ile z tego będzie prawdy?
chyba nikt nie da nam na piśmie ze bedą wstecz rozliczać
powoli szykuję się na gotówkę ;(

Piernik

Posiadacz elektryka
1 czy jest szansa że wystartuje jeszcze leasing lada dzień?
Szansa 1% tak chyba po tym komunikacie, ale nie chcę krakać
Czy jedyna opcja to gotówka + kredyt o dopłatą?
Tak,
nabór od 22 listopada - gotówka spoko, a jak kredyt to bank finansujący musi się zgodzić na współdzieloną cesję polisy do kwoty 27 tys na NFOŚ.
niby są obietnice ze firmy leasingowe jesli juz podpiszą umowę z BOŚ to będą wstecz wnioskować o dopłaty, ale ile z tego będzie prawdy?
Obietnice osób chcących sprzedać to co mają, dla mnie zagrywka nie fair

tomik

Zadomawiam się
Piernik a wzięcie części kredytu(np. 60% ceny) i kupno za gotówkę?

Ewentualnie kojarzy ktoś który bank wybrać?

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Piernik a wzięcie części kredytu(np. 60% ceny) i kupno za gotówkę?

Ewentualnie kojarzy ktoś który bank wybrać?
Tak jak już kilka razy pisałem. Nabór rusza 22 listopada.
Kredyt "oderwany" od auta spoko, sam decydujesz po polisie AC i jej cesji.
Jak kredyt samochodowy nawet na 50% wartości auta do bank w standardzie chce cesje na całość polisy AC.
A tu trzeba cześć polisy na 27 tys PLN cesji AC wydzielić na rzecz NFOŚiGW.
Sztuka znaleść taki elastyczny bank w tym zakresie.
Tu dyskusja praktyczna z przed kilku dni:

Alle jak ktoś. znajdzie taki bank to niech się koniecznie podzieli.

PiotrS

Posiadacz elektryka
A w naborze dla osób nieprowadzących działalności nie było podobnego zapisu?
Jak tam sobie radzili z cesją?

Coraz bardziej myślę o kredycie 50/50 na eNiro, bo sytuacja z leasingiem zaczęła mnie irytować.