Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

solik

Pionier e-mobilności
Z tego co wiem równo 27k nie dostaniesz nawet w leasingu jeśli np z opłaty początkowej wyjdzie 23,200, nie wiem czy można operować na jakiś wpłatach typu 11,3% zamiast 10%

Piernik

Posiadacz elektryka
Różnica między suma rat z dotacja i bez dotacji to około 23K zł, czyli 4K przytula dla siebie.
Jak tyle to uważam że ok.
Pytanie tylko czy cena bez dotacji nie jest teraz podniesiona dla podkreślenia atrakcyjności ;)
Ale to niech się wypowiedzą osoby które z najmu korzystały.
Z tego co wiem równo 27k nie dostaniesz nawet w leasingu jeśli np z opłaty początkowej wyjdzie 23,200, nie wiem czy można operować na jakiś wpłatach typu 11,3% zamiast 10%
Tak.
Dotacja jest tylko do wysokości opłaty wstępnej ale nie więcej niż 27 tys. PLN.
Dlatego trzeba "brać" min 27 tys.
Bez problemu można operować na dowolnych "procentach". To akurat "każda" firma zaoferuje w standardzie.

Piernik

Posiadacz elektryka
Pani z funduszu mówiła, że PLUS 1,5% za opłatę transferową.
Czyli 27 405 minimum.
Fajnie że wreszcie pojawiają się opiekunowie którzy starają się poszerzyć swoją wiedzę na temat produktu.
Może firma w której pracuje powoli zmierza ku projektowi.
Warto obserwować.
Zobaczymy.

To prawda, jest tzw opłata transferowa wysokości 1,5 % dotacji która jest wynagrodzeniem BOŚ.
Ta opłata transferowa koniecznie musi być wyszczególniona na fakturze OW. (dodatkowa trudność w przypadku deklaracji niektórych opiekunów w zakresie aneksowania starych umów robić to wstecz)
Jednak potrącana jest ona z "naszej" dotacji :(
Bo skoro dotacja to 27 tys, a bank z niej potrąca tą opłatę więc chyba trudno to rozumieć inaczej.
Więc 27.000,00 wystarczy.

Umowa dotacji.
& 4 Wypłata dotacji
pkt. 3,
1)
Bank potrąca ze środków na Dotację kwotę równą Opłacie transferowej w wysokości kwoty netto
tej opłaty (bez podatku VAT), określonej w fakturze wystawionej Beneficjentowi przez Firmę
Leasingową i zalicza ją na poczet zapłaty faktury wystawionej przez Bank Firmie Leasingowej z
tytułu opłaty transferowej Banku.
2) o VAT od opłaty transferowej
3) przekazuje resztę należnych środków na Dotację Firmie Leasingowej, z którą Beneficjent
zawarł Umowę Leasingu, w celu pokrycia zobowiązania Beneficjenta z tytułu Opłaty wstępnej,
z uwzględnieniem ust. 4 i 5.