Dwa komplety kół

marekkraj

Zadomawiam się
Wiesz, przykręcić to można i koła od wozu drabiniastego ale nie oznacza to że będzie ok. Niro EV nie jest homologowane do poruszania się na takich felgach więc z jednej strony jakbyś się pojawił na nich w serwisie to spokojnie mogą anulować Ci gwarancję na zawieszenie i układ przeniesienia napędu a z drugiej strony w razie wypadku ubezpieczyciel noże robić problemy z przyjęciem odpowiedzialności. Ale to już każdy sam decyduje o tym co mu bardziej odpowiada.
Serwis sam przekładał opony na te felgi 😁. Nie przesadzajmy z ta gwarancja...

Olecki

Pionier e-mobilności
Serwis sam przekładał opony na te felgi 😁. Nie przesadzajmy z ta gwarancja...
Nie przesadzam bo już widziałem takie sytuacje. Jeden serwis Ci przełożył, trafisz do drugiego np. na lawecie (bo coś padnie w trasie) i już może nie być tak miło.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Bo to zależy kto za co płaci. Jak ty płacisz za serwis i zmianę opon to felgi będą na pewno ok. Ale jak walnie coś w okolicy koła i chcesz żeby oni to naprawili w ramach gwarancji to nawet jak felga nie będzie miała na to wpływu to stwierdzą że to wina złych wymiarów i poproszą żebyś zapłacił z własnej kieszeni

marekkraj

Zadomawiam się
Wszystko rozumiem. Mamy różne wyjścia:
1. Kupić oryginalne jeśli są dostępne i kosztują krocie.
2. Kupić podróby z tymi parametrami (wątpliwe jakościowo). Dalej brak gwarancji.
3. Kupić oryginalne od e-niro dobre jakościowo (2mm różnicy rozstawu kola) W razie problemów uważam, że do wybronienia w sądzie.
4. Zmieniać opony u wulkanizatora co 6mies i płacić za wymiany.
5. Kupić całoroczne i w zimę po 20 tys. km jeździć wolniej...
6. Pewnie jeszcze inne opcje

Ja wybrałem dla mnie najlepsza 😁

bchmiel75

Zadomawiam się
Dzisiaj przełożyłem opony letnie Conti na wielosezonowe Dębicy. Pierwsze wrażenie - ciszej !!!
Nie mam na razie kasy na dodatkowe felgi, ale będę odkładał i polował. Przekładka opon za 140zł (tyle mnie to dzisiaj kosztowało) jest droga i IMO uzasadnia kupno nowego zestawu felg. Poczekam, spróbuję zapolować.
Ciekawe, na jak długo te Dębice wystarczą......

zibizz1

Pionier e-mobilności
Za cenę nowych felg możesz przekładać opony przez 20lat 2x do roku. A nawet mając drugi komplet to i tak trzeba przełożyć koła i wyważyć co jakiś czas więc bez kosztowo nie będzie. Zysk taki że można np na zimę i dziury po zimie założyć grubsza oponę i zmienić sobie samemu w dowolnym momencie i nie czekać w kolejkach do wulkanizatora. Na 45R20 będę zmieniał tylko opony a w drugim aucie do letnich 35R21 kupiłem całe koła 45R19

krzyss

Pionier e-mobilności
Za cenę nowych felg możesz przekładać opony przez 20lat 2x do roku. A nawet mając drugi komplet to i tak trzeba przełożyć koła i wyważyć co jakiś czas więc bez kosztowo nie będzie. Zysk taki że można np na zimę i dziury po zimie założyć grubsza oponę i zmienić sobie samemu w dowolnym momencie i nie czekać w kolejkach do wulkanizatora. Na 45R20 będę zmieniał tylko opony a w drugim aucie do letnich 35R21 kupiłem całe koła 45R19
Przy takich cenach wymian to zaczyna sie nawet bardziej oplacac miec caloroczne.
2x wymiana opon w tesli rocznie to 400-500zl (trzeba podatek od bogatosci zaplacic).
Jak co dwa lata zmienisz opony na nowe to bedziesz mial dobre wywazenie i w sumie oszczednosc :)

Ev3

Pionier e-mobilności
Ciekawe, na jak długo te Dębice wystarczą......
Miałem kiedyś Navigatory - przestały spełniać założenia ekstremalnie szybko.
Po roku nadawały się na śmietnik, mimo praktycznie braku zużycia.

Michal

Moderator
Przy takich cenach wymian to zaczyna sie nawet bardziej oplacac miec caloroczne.
2x wymiana opon w tesli rocznie to 400-500zl (trzeba podatek od bogatosci zaplacic).
Jak co dwa lata zmienisz opony na nowe to bedziesz mial dobre wywazenie i w sumie oszczednosc :)
Q service Castrol Piaseczno 160 zł za wymianę kompletu opon, co daje 320 w roku ;)
Wymiana całych kół z oponami 120 zł.