Dzisiejsza produkcja PV była super!

Michal

Moderator
Mnie ciekawi jedno, czy moc chwilowa z paneli dochodzi wam do MAX? 10-tego mialem tak ze moc doszła do 6kW i miałem płaski wykres przez ileś czasu.
View attachment 4646

Teraz mimo wielu już słonecznych dni mam odwróconą parabolę, która dochodzi do powiedzmy 5500W:

Tak jakby warunki przez cały dzień nie pozwalały na maksymalną produkcję.

Wygląda jak byś miał falownik na max 6kW.

eldawido

Zadomawiam się
Ten płaski wykres to albo max falownika (ew. ustawione jest ograniczenie mocy w falowniku).
Przy niższych temperaturach panele lepiej działają.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ten brakujący panel w prawym dolnym rogu to piekło perfekcjonisty...
Tez bym nie wytrzymal :D
Chyba nawet jak bym przekraczal te 10kWp to bym kazal dolozyc ten panel a nie podlaczac :D

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie produkcja była słaba, bo fotowoltaika już się wyłączała (przekroczone napięcia). Trochę mnie to poirytowało i wczoraj zgłosiłem przez internet do PGE, że mam taki problem. Zadziwiłem się, bo dzisiaj o 11 przyjechali technicy z PGE i właśnie obniżyli napięcie na transformatorze o 10V. Mniej niż 24h od zgłoszenia. Jestem bardzo zaskoczony (oczywiście pozytywnie). Teraz już nic się nie wyłącza i produkuje bardzo ładnie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie produkcja była słaba, bo fotowoltaika już się wyłączała (przekroczone napięcia). Trochę mnie to poirytowało i wczoraj zgłosiłem przez internet do PGE, że mam taki problem. Zadziwiłem się, bo dzisiaj o 11 przyjechali technicy z PGE i właśnie obniżyli napięcie na transformatorze o 10V. Mniej niż 24h od zgłoszenia. Jestem bardzo zaskoczony (oczywiście pozytywnie). Teraz już nic się nie wyłącza i produkuje bardzo ładnie.
Niemożliwe że w to tak działa Tauron już 2 lata u mnie buduję transformator:D

marmlo

Zadomawiam się
Dziś miałem coś nowego podczas ładowania. Jako że nigdzie mi się nie spieszyło ustawiłem minimalne 5A co daje jakieś 3.5kw. Pogoda nagle się popsuła co spowodowało zmniejszenie mocy z paneli i spadek napięcia do około 230V więc norma. Auto to wykryło i zmniejszyło moc do 2.5kw. Zwiększenie produkcji z paneli zwiększyło moc ładowania. Dwa razy tak mi auto zrobiło tego dnia potem już wyłączyłem. Fajnie to na wykresie widać.

Attachments

• 20220326_125750.jpg
    20220326_125750.jpg
    696,1 KB · Liczba wyświetleń: 15
  • Screenshot_20220326-182640_SOLARMAN Smart.jpg
    Screenshot_20220326-182640_SOLARMAN Smart.jpg
    56,2 KB · Liczba wyświetleń: 14

Michal

Moderator
W takiej sytuacji auto powinno pobierać brakującą moc z sieci. Takie zachowanie sugeruje, że masz coś nie tak z instalacją i doświadczasz znaczącego spadku napięcia - różnica odkłada się w ścianie albo na połączeniach...
Na Twoim miejscu wezwalbym elektryka.

marmlo

Zadomawiam się
Instalacja jest ok. Kable 10mm2 do garażu a do wallboksa 6mm2. Wiszę daleko od transformatora i mam spore wachania napiecia.

Michal

Moderator
Tesla obniża moc ładowania chyba przy 210V, a to już naprawdę nisko... Przy 5A to 100W mocy, które gdzieś ginie...

Last edited:

marmlo

Zadomawiam się
Być może i było te 210V jak naszła chmura, gdy zerknąłem to zobaczyłem okolice 230 i wszystko w normie się wydawało a auto po chwili samo zwiększyło moc.

Miesiąc marzec się skończył na super wyniku.
Kwiecień już wygląda nieco gorzej.
Nowy rekord dziennej produkcji.

Attachments

• 03_2022.jpg
    03_2022.jpg
    64,3 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • 04_2022.jpg
    04_2022.jpg
    68,6 KB · Liczba wyświetleń: 7
  • 71.jpg
    71.jpg
    44 KB · Liczba wyświetleń: 13