Ekoen Warszawa

polaris

Zadomawiam się
Ostatnio na Postępu zainstalowany został nowy system do parkingowy. Dawno nie korzystałem i dziś rano nadeszła wiekopomna chwila. System rozpoznał nr tablicy potwierdził czy się zgadza i auto załadowało się w niecałe 56 min. Przy wyjeździe zonk - 20 PLN opłaty. Aktywowałem ładowanie przez apke a nie w kiosku ale do tej pory to działało. Auto dopisane w aplikacji.
Wziąłem paragon. Przed reklamacją chciałem podpytac czy nie zmieniły się warunki bo jakoś nigdzie nie zauważyłem info o darmowej pierwszej godzinie jeżeli się ładuje. Ktoś z czytających korzystał w ostatnim tygodniu?

PS. Jak siedziałem w lobby jakiś człowiek nerwowo rozwmawial z ochroną że mu kazało za parkowanie zapłacić. Nie wiem czy to nie był taki jak mój przypadek.

STMS

Pionier e-mobilności
Ostatnio na Postępu zainstalowany został nowy system do parkingowy. Dawno nie korzystałem i dziś rano nadeszła wiekopomna chwila. System rozpoznał nr tablicy potwierdził czy się zgadza i auto załadowało się w niecałe 56 min. Przy wyjeździe zonk - 20 PLN opłaty. Aktywowałem ładowanie przez apke a nie w kiosku ale do tej pory to działało. Auto dopisane w aplikacji.
Wziąłem paragon. Przed reklamacją chciałem podpytac czy nie zmieniły się warunki bo jakoś nigdzie nie zauważyłem info o darmowej pierwszej godzinie jeżeli się ładuje. Ktoś z czytających korzystał w ostatnim tygodniu?

PS. Jak siedziałem w lobby jakiś człowiek nerwowo rozwmawial z ochroną że mu kazało za parkowanie zapłacić. Nie wiem czy to nie był taki jak mój przypadek.

a tam to nie było 30 min darmowe ?

tak mi się coś kojarzy

polaris

Zadomawiam się
Wygląda że kończą się czasy dobrych cen przy Postępu w Warszawie. Od przyszłego tygodnia jedna płaska stawka 1.99 PLN przez całą dobę.

EDIT:

Dane o EKOEN już częściowo nieaktualne. Z podsumowania raportu wynika że wzrost cen jest spowodowany... zbyt małym popytem na BEV co przekłada się bezpośrednio na cen usług ładowania których jest za mało:
Maciej Gis, kierownik kampanii elektromobilni.pl, zauważa, że na wyższe ceny wpływa zbyt niska popularność elektryków w Polsce. "Rynek infrastruktury ładowania zaczyna mieć problem ze zbyt niskim popytem na samochody elektryczne. Miniony rok, rekordowy pod kątem uruchomień nowych punktów ładowania, sprawił, że przy obecnej flocie, liczącej prawie 85 tys. pojazdów elektrycznych, wykorzystanie stacji ładowania wynosi kilka godzin w ciągu doby – i to też uzależnione od lokalizacji. W efekcie zwrot inwestycji przy obecnej sytuacji jest bardzo długi. Odzwierciedleniem tego są ceny energii na stacjach ładowania. Marzec 2025 r. przyniósł kolejne wzrosty, które wcale nie muszą być ostatnie w tym roku".

Z takim podejściem wypada życzyć powodzenia w rozwoju biznesu - im wyższe będą ceny na słupkach tym mniejsze będzie zainteresowanie żeby z nich korzystać. Wypadałoby zapytać inwestorów czy lepiej patrzeć na obłożone stacje i zarabiać obrotem na mniejszej marży czy patrzeć na spadające statystyki i... dalej podnosić ceny itd.

Last edited:

sh95

Fachowiec
Dopiero co w tym tygodniu reklamowali wprowadzenie (kolejnej wersji) cen dynamicznych, które mają się zaczynać od 1,49 pln/kWh:
1743148614211.png

Takiej ceny jednak nie widziałem od kilku dni na żadnym warszawskim hubie. Natomiast to, że teraz w prognozie cenowej od jutra wszędzie mają 1,99zł to może być brak aktualizacji danych z algorytmu ustalającego cenę. Zobaczymy dziś pod koniec dnia, czy coś się zmieni.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Takiej ceny jednak nie widziałem od kilku dni na żadnym warszawskim hubie. Natomiast to, że teraz w prognozie cenowej od jutra wszędzie mają 1,99zł to może być brak aktualizacji danych z algorytmu ustalającego cenę. Zobaczymy dziś pod koniec dnia, czy coś się zmieni.
Po prostu ceny na rynku wzrosły. Tydzień temu gdy faktycznie w Reducie były ceny 1.49 to na rynku mieliśmy przez moment nawet stawki ujemne, teraz to się skończyło bo słońca brak a wieje słabiej.
Szacunek dla nich że im się chce bawić w te dynamiczne stawki bo to podejrzewam proste nie jest. Inni są ślepi i głusi na wszystko co się dzieje na rynku.

Edit: spojrzałem na stawki RCE na dziś i od 10:00 do 15:00 mamy ponownie ujemne stawki za energię. W Reducie dokładnie w tych samych godzinach na dziś cena 1,65 PLN.

Last edited: