[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy

Ev3

Pionier e-mobilności
Gdybym myślał jak Ty, to w trasy jeździłbym Plaidem, a jednak mając wybór bez zastanowienia wybieram Multivana.
No właśnie - do czasu.
Ja już o barierkę pośrodku się otarłem, Ty dopiero masz na to szansę.
I może się nie skończyć zarysowanym lakierem.

Więc tak jak pisałem - ucz się na CUDZYCH błędach.
A przynajmniej nie kłóć się z ludźmi z większą wyobraźnią i doświadczeniami.

zlp

Pionier e-mobilności
Nie rozumiesz.
Nie jestem masochistą i nie znęcam się nad sobą samym. Wybieram samochód, który mi bardziej odpowiada, nie wkur... mnie na trasie i którym bezproblemowo dojeżdżam do celu.
Ty lubisz przerwy i Ci służą. Mnie wkur.. bo nie cierpię kręcić się bez celu, wiedząc że mam przed sobą ileś set kilometrów. Potrzebuję przerwy, to sobie robię, żaden problem. I robię je wtedy, kiedy potrzebuję, a nie kiedy bateria ma 10%.
Nie mieszaj tego ze swoim poczuciem komfortu i bezpieczeństwa. Ja mam inne granice. I bardziej mnie męczy 10 godzin z niepotrzebnymi przerwami, niż 8 godzin bez.

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie rozumiesz.
Nie jestem masochistą i nie znęcam się nad sobą samym. Wybieram samochód, który mi bardziej odpowiada, nie wkur... mnie na trasie i którym bezproblemowo dojeżdżam do celu.
Ty lubisz przerwy i Ci służą. Mnie wkur.. bo nie cierpię kręcić się bez celu,
Przez kwadrans akurat zdążysz sprawdzić ile będzie się ładować, wc odwiedzić i coś wypić/zjeść, nie będziesz miał czasu żeby się pokręcić.
wiedząc że mam przed sobą ileś set kilometrów. Potrzebuję przerwy, to sobie robię, żaden problem. I robię je wtedy, kiedy potrzebuję, a nie kiedy bateria ma 10%.
A co za różnica?
Korona z głowy od tego nie spada.
Nie mieszaj tego ze swoim poczuciem komfortu i bezpieczeństwa. Ja mam inne granice. I bardziej mnie męczy 10 godzin z niepotrzebnymi przerwami, niż 8 godzin bez.
Tak oczywiście.
A potem tacy gieroje taranują inne auta bo im się oko zamknęło....

zlp

Pionier e-mobilności
Hmmm...
To rozmowa z kimś, kto mnie nie zna, a wydaje mu się, że wie o mnie więcej, niż ja sam.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
A ja wymieniłem diesla, którym robiłem ponad 1000 km bez tankowania (zbiornik paliwa 80l), ale z przerwami (w sumie dochodzącymi do 2 godzin, z tego prawie godzina to obiad) na BEV. I w przyszłym roku wymieniam drugie ICE and BEV (bo nikt tym ICE nie chce jeździć).

Jakbym powiedział żonie, że po całonocnej jeździe będzie wypoczęta jak po nocy w ***** hotelu, to rozwód murowany :).
No ale po całonocnej jeździe z przystankami co dwie godziny i kilkoma późnymi kolacjami będzie wypoczęta bardziej?
Tak mi się przypomniało:

cooler

Pionier e-mobilności
Przez kwadrans akurat zdążysz sprawdzić ile będzie się ładować, wc odwiedzić i coś wypić/zjeść, nie będziesz miał czasu żeby się pokręcić.

A co za różnica?
Korona z głowy od tego nie spada.

Tak oczywiście.
A potem tacy gieroje taranują inne auta bo im się oko zamknęło....
Tak czytam Twe wypowiedzi i widzę oczami wyobraźni pryszczatego nastolatka, wojownika klawiatury który ma zero doświadczenia ale wszystko wie...
Bez obrazy.

pmlody

Pionier e-mobilności
Tak czytam Twe wypowiedzi i widzę oczami wyobraźni pryszczatego nastolatka, wojownika klawiatury który ma zero doświadczenia ale wszystko wie...
Bez obrazy.
Aż klikłem "show content" :D

Ev3

Pionier e-mobilności
No widzisz - a różnica jest taka, że takim wojownikiem opowiadającym ile to ja nie przejadę jednym ciągiem, tak jak Wy teraz, to byłem, ale ze 30 lat temu.

A teraz tylko przestrzegam młodzież przed popełnieniem tych samych błędów i wiarą we własne moce nadprzyrodzone, nieomylność itp
I przed podsycaniem tych mitów przez bajkopisarzy w internetach....

blazej

Pionier e-mobilności
Bez obrazy.
Bo przypadków pewnie każdy ma sporo osób, które przecież potrafią... Mój znajomy menadżer potrafił, aż nie przejechał przez barierki bramce w autostradzie i nie rozwalił Lancera w pył. Mojego tatę mama uratowała, chwytając za kierownice, kiedy w trasie zasnął. Obaj utrzymywali dokładnie to samo, co Ty - że oni potrzebują 3 godziny snu, że się nie męczą w trasie. To jest zawsze do pierwszego razu, chociaż czasem i ten pierwszy raz nie pomaga.

Mnie jazda w opór nudzi, zwłaszcza autostradą. Jak kiedyś po Rawie Blues z Katowic do Poznania wracałem - na nogach od 8.00, o ok. 1 w nocy wyjechaliśmy. Wiadomo, trochę inny przypadek, bo nie przespałem się przed trasą, ale postojów na tej w sumie krótkiej trasie miałem luzem 10 - przy temperaturze w pobliżu zera stopni robiłem pajacyki, żeby się rozbudzić, bo byłem jedynym w aucie z prawem jazdy.

Zmęczenie działa jak alkohol. Pewnie na procentach też da się jeździć bezpiecznie i nie jeden umie. Normy i średnie statystyczne służą jednak do wyznaczania pewnych standardów. I wg mnie zdrowym standardem jest robić przerwy w trasie częściej i zdecydowanie nie jeździć nocą takich długich tras. Przy tym nie mogę wykluczyć, że jesteś jednostką nienormatywną, która ma 2 litrowy pęcherz, mózg jak po kokainie na zawołanie, a snu potrzebuje 3 godziny. Bo jeśli po 3 godzinach ruszasz na narty, to chyba tak musi być.

zlp

Pionier e-mobilności
Całkowicie się z Tobą zgadzam.
Co innego wsiąść do samochodu po przespanej nocy i jechać 8 godzin, co innego po całym, przepracowanym dniu.
Dla niektórych tutaj to wszystko jedno.