Fabryczny hak holowniczy a zakupiony później Tesla Y Juniper

nabrU

Moderator
Uwaga, będę narzekał (a co, @umcus może w wątku na temat dopłat do EV to i ja tutaj chyba też :ROFLMAO:).

Hak, prosta sprawa, a jak skomplikowana w Polsce :p

Gdzie indziej, montaż haka i zakupienie samemu dodatkowej tablicy (na eBay, Amazonie czy u dealera). Tyle, koniec kropka - problem nie istnieje.

Serio, jak ja na to patrzę, to normalnie to Forum robi się kolekcją postów na nieudolność państwa, niejasność przepisów, niekompetencję urzędników itp itd (no może poza tym, że Tesla ma wszystko gdzieś jeśli chodzi o PL, choć jak otworzy te wszystkie SuC w budowie to się polepszy :)). A mieliśmy pisać o elektromobilności :unsure:

Sorki, ale czytanie następnego wątku na Forum jak prosta rzecz jest pokomplikowana psuje mi humor na weekend, więc mi się 'ulało' ;)

umcus

Pionier e-mobilności
  1. Jeśli hak jest zamontowany fabrycznie (przez producenta) i uwzględniony w homologacji pojazdu, informacja o haku powinna być wpisana do dowodu rejestracyjnego już przy pierwszej rejestracji auta. W takim przypadku właściciel nie musi podejmować dodatkowych działań.
I to jest teoria. W praktyce, jeśli nie przyciśniesz leasingu (bo to on ogarnia dowód, nie Ty), skończysz na SKP.
Uwaga, będę narzekał (a co, @umcus może w wątku na temat dopłat do EV to i ja tutaj chyba też :ROFLMAO:).
Pfffff... Ja korzystam z tego, ze moderator przymyka oko, ale sam moderator powinien świecić przykładem ;)
Gdzie indziej, montaż haka i zakupienie samemu dodatkowej tablicy (na eBay, Amazonie czy u dealera). Tyle, koniec kropka - problem nie istnieje.
Ale za to sam se podłączyłem indukcję, a Ty nie możesz ;)
Serio, jak ja na to patrzę, to normalnie to Forum robi się kolekcją postów na nieudolność państwa, niejasność przepisów, niekompetencję urzędników itp itd (no może poza tym, że Tesla ma wszystko gdzieś jeśli chodzi o PL, choć jak otworzy te
Tak na poważnie, to masz rację.
Sorki, ale czytanie następnego wątku na Forum jak prosta rzecz jest pokomplikowana psuje mi humor na weekend, więc mi się 'ulało' ;)
Etam, piątek, piątunio! A już niedługo poniedziałek, same dobre wieści :)

margielm

Fachowiec
nie wiem czy to co napisałeś opierasz tylko na tym co przeczytałeś na forum, czy na własnych doświadczeniach (skoro mieszkasz UKeju). Ale uważam, że jest to mega niesprawiedliwe.
Jakość polskich usług publicznych naprawdę mega idzie do góry i osobi ście uważam, że w wielu kwestiach już dawno przeskoczyliśmy, przysłowiowy, zachód. Zwłaszcza jeśli chodzi o cyfryzację tych usług. Wiem - bo sam mieszkałem 10 lat w Niemczech a pracowałem w Luxemburgu - i tam to po prostu był dramat z załątwieniem czegokolwiek. Na przykład gdy lufthansa odwołała mi lot - by uzyskać zwrot kosztów transportu zamiennego (pociąg z Frankfurtu nad Menem) - musiałem wysłać FAKS. K..a FAKS!! oczywiście nigdzie faksu nie miałem więc musiałem onlajnowy serwis do wysyłania faksów znaleźć.
Tak, wiem, Lufthansa to nie jest usługa publiczna - ale świetnie pokazuje poziom cyfryzacji zachodu.

Czy u nas jest idalnie? oczywiscie NIE, ale na pewwno nie jest tak źle jak to piszesz. A niekompetencja zdarza się w kazdej profesji - nie jest to domeną "urządników" jak piszesz. Wręcz przeciwnie - ja osotatnio spotykam się tylko z uprzejmością i profesjonalizmem z ich strony. Ale co ja tam wiem.. ja tu tylko mieszkam i korzystam, a ty przecież czytasz na forum...

nabrU

Moderator
Ale za to sam se podłączyłem indukcję, a Ty nie możesz ;)

No jak nie, jak tak :p
Zapomniałeś, że ja 3 faz nie mam, więc zwykłe gniazdko jest za szafkami kuchennymi. Wtyczka, pstryczek i działa :ROFLMAO: (ok, w PL nie ma pstryczków w gniazdkach (y))

nabrU

Moderator
Ale co ja tam wiem.. ja tu tylko mieszkam i korzystam, a ty przecież czytasz na forum...

No właśnie czytam i czasami oczom nie wierzę, stąd moje wnioski.

Powyżej podałem prosty przykład czegoś co można skomplikować. Takich przykładów na tym Forum jest co nie miara: dopłaty do EV, weksle, latanie za rejestracją, tymczasowe dowody rejestracyjne, długie rachunki za prąd, zakaz eksportu nadwyżek z PV (o ile dobrze pamiętam), naklejki i zgłaszanie 'zakończenia przedsięwzięcia' i wiele innych. A to tylko wycinek związany z motoryzacją i elektromobilnością.

Ja nie wiem jak jest w Niemczech czy Luksemburgu, wiec tu się nie wypowiadam i być może Twoje doświadczenia w tym zakresie są takie jakie są.

P.S. Ale żeby nie było: w PL jest 5G prawie wszędzie, a w UK mam problem z zasięgiem w domu (a nie mieszkam na 'zadupiu') (y)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Naprawdę mieliście od razu wbity hak w dowód? Jak? Kto pojechał tym samochodem na SKP i jakim prawem?! ;)
Tak. A dokładniej mam wbite "bagażnik". Z tego co wiem robią tak wtedy gdy jest wydana trzecia tablica rejestracyjna (poprosiłem o to w zleceniu rejestracji do leasingu). Przecież jeśli hak jest fabrycznie zamontowany to nie mają czego sprawdzać..