Arval w tym tygodniu wszystkie symulacje robił mi ma min. 30 m-cy jeśli w grę wchodziła dotacja, więc coś może być na rzeczy.
30 miesięcy to standardowy okres najmu w avral, też go mam w umowie. W kontrakcie jest juz 25 miesięcy.
Zresztą skąd avral wie, że klient będzie ubiegał się o dotację? Mnie o to nikt nie pytał.
Proponuję nie rozpowszechniać fake newsów.
W opisie programu stoi tak:
"W przypadku leasingu/wynajmu długoterminowego pojazdu elektrycznego przed złożeniem wniosku do NFOŚiGW należy podpisać umowę leasingową/wynajmu długoterminowego, dokonać zapłaty opłaty wstępnej (lub równoważnej) oraz podpisać protokół przekazania pojazdu do używania lub używania i pobierania pożytków.
Umowa leasingu/wynajmu musi dotyczyć okresu co najmniej 2 lat."
We wniosku jest pole "
Data przekazania pojazdu do używania [...], a jednym z załączników "
Protokół przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków OOW Pojazdu zgodny ze wzorem stosowanym przez wydającego pojazd do używania, zawierający co najmniej: datę przekazania pojazdu, dane przedmiotu przekazania, dane leasingobiorcy/wynajmującego".
A w umowie jest zapis najważniejszy:
OOW - OSTATECZNY ODBIORCA WSPARCIA
Wsparcie, zostaje udzielone na następujących warunkach:
1) OOW zrealizował prawidłowo przedsięwzięcie, przez co należy rozumieć przekazanie OOW nowego pojazdu do używania albo używania i pobierania pożytków n
a podstawie protokołu przekazania Pojazdu (dalej „Przedsięwzięcie”) – datą przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków jest data przekazania OOW nowego Pojazdu do używania albo używania i pobierania pożytków, wskazana na protokole przekazania pojazdu,
2) OOW prawidłowo udokumentował zrealizowanie Przedsięwzięcia
poprzez dostarczenie protokołu przekazania Pojazdu OOW nowego Pojazdu do używania albo używania i pobierania, opłaconej faktury VAT potwierdzającej dokonanie Opłaty Wstępnej oraz faktury zakupu leasingowanego/wynajmowanego pojazdu potwierdzającej cenę nabycia pojazdu;
I dalej:
OOW zobowiązuje się do utrzymania trwałości przedsięwzięcia przez okres
dwóch lat od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia tj. od daty przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków Pojazdu (dalej „Okres Trwałości Przedsięwzięcia”).