Ford Explorer

Vicek

Użytkownik
To teraz bez prima aprilis : wynajmy na 24/25 miesięcy są zagrożone zwrotem dotacji - dowiedziałem się ,że czas trwania umowy z funduszem liczy się od daty wypłaty środków nie od daty rejestracji - a to może potrwać. Być może potem będzie można przedłużać czas najmu ale na jakich zasadach i czy w ogóle?
Arval w tym tygodniu wszystkie symulacje robił mi ma min. 30 m-cy jeśli w grę wchodziła dotacja, więc coś może być na rzeczy.

lukech

Zadomawiam się
To teraz bez prima aprilis : wynajmy na 24/25 miesięcy są zagrożone zwrotem dotacji - dowiedziałem się ,że czas trwania umowy z funduszem liczy się od daty wypłaty środków nie od daty rejestracji - a to może potrwać. Być może potem będzie można przedłużać czas najmu ale na jakich zasadach i czy w ogóle?
Gdzie się tego dowiedziałeś? :)
Wg innego działu tego forum to nieprawda. Podobnie twierdzi dealer. Będę dzwonił do Funduszu, ale to by nie miało sensu.

Rozwrot

Fachowiec
Arval w tym tygodniu wszystkie symulacje robił mi ma min. 30 m-cy jeśli w grę wchodziła dotacja, więc coś może być na rzeczy.
30 miesięcy to standardowy okres najmu w avral, też go mam w umowie. W kontrakcie jest juz 25 miesięcy.

Zresztą skąd avral wie, że klient będzie ubiegał się o dotację? Mnie o to nikt nie pytał.

Proponuję nie rozpowszechniać fake newsów.

W opisie programu stoi tak:
"W przypadku leasingu/wynajmu długoterminowego pojazdu elektrycznego przed złożeniem wniosku do NFOŚiGW należy podpisać umowę leasingową/wynajmu długoterminowego, dokonać zapłaty opłaty wstępnej (lub równoważnej) oraz podpisać protokół przekazania pojazdu do używania lub używania i pobierania pożytków. Umowa leasingu/wynajmu musi dotyczyć okresu co najmniej 2 lat."

We wniosku jest pole "Data przekazania pojazdu do używania [...], a jednym z załączników "Protokół przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków OOW Pojazdu zgodny ze wzorem stosowanym przez wydającego pojazd do używania, zawierający co najmniej: datę przekazania pojazdu, dane przedmiotu przekazania, dane leasingobiorcy/wynajmującego".

A w umowie jest zapis najważniejszy:

OOW - OSTATECZNY ODBIORCA WSPARCIA

Wsparcie, zostaje udzielone na następujących warunkach:
1) OOW zrealizował prawidłowo przedsięwzięcie, przez co należy rozumieć przekazanie OOW nowego pojazdu do używania albo używania i pobierania pożytków na podstawie protokołu przekazania Pojazdu (dalej „Przedsięwzięcie”) – datą przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków jest data przekazania OOW nowego Pojazdu do używania albo używania i pobierania pożytków, wskazana na protokole przekazania pojazdu,
2) OOW prawidłowo udokumentował zrealizowanie Przedsięwzięcia poprzez dostarczenie protokołu przekazania Pojazdu OOW nowego Pojazdu do używania albo używania i pobierania, opłaconej faktury VAT potwierdzającej dokonanie Opłaty Wstępnej oraz faktury zakupu leasingowanego/wynajmowanego pojazdu potwierdzającej cenę nabycia pojazdu;

I dalej:

OOW zobowiązuje się do utrzymania trwałości przedsięwzięcia przez okres dwóch lat od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia tj. od daty przekazania do używania albo używania i pobierania pożytków Pojazdu (dalej „Okres Trwałości Przedsięwzięcia”).

Last edited:

Vicek

Użytkownik
Dzięki za wyjaśnienie. Sorki za zamieszanie. Mnie pytali. Ogólnie u jednego dealera nie za bardzo była wiedza o dotacjach. U drugiego gość się przy mnie uczył tego kalkulatora.
Nie mam doświadczenia w kupowaniu nowych aut, ale skoro dealer jest tylko pośrednikiem Arvala to nie widzę tu wartości dodanej.

lukech

Zadomawiam się
od dilera Skody
Może próbują skosić więcej kasy za dłuższy najem niż w pozostałych ofertach. Ten rok czy pół przekłada się na kilkaset złotych miesięcznie więcej. Dla nich na pewno lepiej, a i mogą to uzasadnić troską o "wszelki wypadek" :)

marcinslk

Zadomawiam się
Hej! Czy ktos dostal oferte na Explorera w programie ambasador po 31 marca? Ja u dilera z ktorym wczesniej zaczalem rozmowy dowiedzialem sie, ze wczesniejsze kwoty byly netto i finalnie bedzie 1050 brutto. Nie wiem czy to prawada czy dodatkowy mark-up dilera :) niemniej cena i tak atrakcyjna i kompletuje dokumenty chyba ze znajde innego dilera z wczesniejszymi kwotami
A gdzie Ci to powiedzieli? Mi Pani w Krakowie na Postańców Śląskich też długo wmawiała, ze jednak to jest 860 netto a nie brutto, dopiero jak pocisnąłem i powiedziałem, że oferty z forum byly inne to faktycznie mi to potwierdzila. Wniosek wysłała wczoraj więc jeszcze czekam na finalną decyzję ale jestem dobrej myśli (wg Pani doradca arvala potwierdził). A, i taka niska kwota (860 brutto) jest dla bazowej wersji RWD premium. Jak sobie dolozylem driver assist (5k cennikowo) to cena najmu skoczyła o ponad 200 zl za mc.

marcinslk

Zadomawiam się
A jest gwarancja ceny? Bo ja u dealera usłyszałem, że aut już nie ma, produkcja 6 m-cy.
Wczoraj Pani mowila, ze auto w produkcji, odbór w kwietniu. Dzwon po salonach, ja obdzowniłem kilku i każdy mowił co innego. W PGD w Krakowie na wczoraj jeszcze byly.

BTW. jeden z dealerów wspominał mi, że mało bo mało sztuk, ale w podobnej formie finansowania bylo capri. Ktoś dostał warunki?

mattmd

Zadomawiam się
A gdzie Ci to powiedzieli? Mi Pani w Krakowie na Postańców Śląskich też długo wmawiała, ze jednak to jest 860 netto a nie brutto, dopiero jak pocisnąłem i powiedziałem, że oferty z forum byly inne to faktycznie mi to potwierdzila. Wniosek wysłała wczoraj więc jeszcze czekam na finalną decyzję ale jestem dobrej myśli (wg Pani doradca arvala potwierdził). A, i taka niska kwota (860 brutto) jest dla bazowej wersji RWD premium. Jak sobie dolozylem driver assist (5k cennikowo) to cena najmu skoczyła o ponad 200 zl za mc.
Kilka stron wcześniej jest tabelka tego programu- wiec nie rozumiem co to za duskusje czy brutto czy netto.
Dodatkowe wariacje o których mowa najpewniej są właśnie jakims dodatkowymi opcjami ktore zostały wprowadzone po wyczerpaniu bazy 250 samochodów które były dedykowane dla pracowników Forda.

robik130

Zadomawiam się
Wczoraj był 1 kwietnia :)
W moim kontrakcie jest wyraźnie napisane 933,57 zł brutto za wersję RWD premium w kolorze białym.