Fotowoltaika dla domu i samochodu w net-billingu

less

Posiadacz elektryka
ale pisałem Ci że jakiekolwiek obliczenia są skazane na porażkę bo za dużo jest niewiadomych. Chyba od 2024 r. zresztą ma wejść rozliczenie godzinowe, czyli cena będzie się zmieniać co godzinę

nnnnn

Pionier e-mobilności
Hmm, czyli w dzień sprzedam za pół ceny by nocą kupić ?
Słyszałem ze w nocy zapłacę tylko za przesyl, a energię mam z dnia, bo się bilansuje miesięcznie.
spójrz sobie na stronę pse.pl, tam masz ceny godzinowe. Prąd dzienny nawet przy mocno wiejących wiatrakach i działajacej PV jest droższy niż nocny. Obserwuję dość regularnie to poza kilkoma anomaliami jest tak od conajmniej 12 miesiecy. CO ciekawe najtańszy prąd był w nowy rok, w godzinach 12-16 MWh kosztowała tylko 24.60PLN.

less

Posiadacz elektryka
I może jeszcze jedno w temacie. Aktualnie nie masz możliwości wyboru net-billing czy net-metering. Albo bierzesz ten pierwszy albo rezygnujesz z paneli w ogóle. Ja z decyzji założenia PV jestem zadowolony. Posiadanie BEV dodatkowo daje możliwości zarządzania poborem w czasie doby

Bronek

Pionier e-mobilności
Pomijając metodę rozliczania , ceny pradu {o ile nie wymyślą podatku lub ekstra taryfy drogiej dla posiadaczy), to zawsze sie PV oplaci choćby z powodu autokonsumpcji. Pozostaje kwestia kiedy dojdzie do amortyzacji inwestycji? Ale na pewno dojdzie, u jednych szybciej u innych dłużej
EV przyspieszy ten proces, bo czerpie masę prądu.
Jako prosument ja juz po ok czterech/pięciu latach będę na zero. Moje 9,8 kWp nie wystarcza na 100% mego zużycia, ale na ok 2/3, a przy pompie ciepła pewnie jeszcze spadnie?
Niemniej nie płacę za eksploatację samochodu i gaz. A to obecnie (tego nie wiemy czy tak będzie zawsze?), grzanie i jazda na prądzie, dodatkowo z fotowoltaiką o jakiejkolwiek mocy się bardzej opłaca .
Ewid3ntnie do tej pory oszczędzałem przy mnimalnej zmianie trybu życia.
Brak stabilnosci prawa i do tego powiązane z brakiem gwarancji jego przestrzegania przez dostawców, nie pomaga w precyzyjnych obliczeniach.
Ten brak praworządności, to np sposób rozliczania (np międzyfazowe , godzinowe itp. przekłamania na licznikach itd. Jeden kraj a jest 7 monopoli o różnych zasadach i one są dla nas nie do zmiany itp.
Niemniej to obecnie jeden z najlepszych chyba sposobów na uchronienie gotówki przed utratą jej wartości i pewne zabezpieczenie na przyszłość - zawsze można będzie dobawić magazyn aby przynajmniej piwo schłodzić.

Szatan

Posiadacz elektryka
spójrz sobie na stronę pse.pl, tam masz ceny godzinowe. Prąd dzienny nawet przy mocno wiejących wiatrakach i działajacej PV jest droższy niż nocny. Obserwuję dość regularnie to poza kilkoma anomaliami jest tak od conajmniej 12 miesiecy. CO ciekawe najtańszy prąd był w nowy rok, w godzinach 12-16 MWh kosztowała tylko 24.60PLN.
Uprawiam kitesurinfg wiec mogę Ci powiedzieć dlaczego cena prądu była najtańsza w nowy rok. Wiało mocno 1 stycznia do tego wiał bardzo ciepły wiatr bo u nas na pomorzu mieliśmy 15 stopni więc kumulacja małego poboru energii przez przemysł, dużo z OZE i ciepła aura. To dość wyjątkowy ewenement pogodowy.

nnnnn

Pionier e-mobilności
I może jeszcze jedno w temacie. Aktualnie nie masz możliwości wyboru net-billing czy net-metering. Albo bierzesz ten pierwszy albo rezygnujesz z paneli w ogóle. Ja z decyzji założenia PV jestem zadowolony. Posiadanie BEV dodatkowo daje możliwości zarządzania poborem w czasie doby
Jest wybór, offgrid (lub hybrydowy system z dużym magazynem energii) ale to tylko dla śpiących na kasie.

Uprawiam kitesurinfg wiec mogę Ci powiedzieć dlaczego cena prądu była najtańsza w nowy rok. Wiało mocno 1 stycznia do tego wiał bardzo ciepły wiatr bo u nas na pomorzu mieliśmy 15 stopni więc kumulacja małego poboru energii przez przemysł, dużo z OZE i ciepła aura. To dość wyjątkowy ewenement pogodowy.
Napisałem że 1 stycznia był anomalią, dla porównania dziś nie wieje, panele przysypało śniegiem i mamy duże zachmurzenie i cena prądu z 750PLN w nocy rośnie na ponad 1000PLN
1674205518656.png

Ja dziś zmieniłem z G11 na G12w, zobaczymy jak Tauron rozlicza produkcję w drogiej strefie i odbiór w taniej. Jeśli będą to niezależne subkonta trzeba będzie wrócić na G11.

less

Posiadacz elektryka
Ja dziś zmieniłem z G11 na G12w, zobaczymy jak Tauron rozlicza produkcję w drogiej strefie i odbiór w taniej. Jeśli będą to niezależne subkonta trzeba będzie wrócić na G11.
Jestem w starym systemie rozliczeń czy nowym?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jestem na razie w starym, ale za jakieś 5-6 tygodni będę prawdopodobnie w nowym, chyba że druga instalacja pojdzie pod offgrid.

luk99

Zadomawiam się

ok, czyli podsumowując moją sytuację:
1. Instaluję PV na 10 kWp
2. Nie wdaje się w żadne szemrane umowy na "net-billing 1:1"
3. Maksymalizuje autokomsumpcję z użyciem BEV
Macie na to jakieś proste sprawdzone schematy ?
Tu optymalnie byłoby mieć (przynajmniej latem) samochód na stałe podłączony do gniazdka i ładować się gdy jest nadprodukcją, czyli w ciagu dnia. Są jakieś sprytne system, które mogą tym zarządzić ? A może jakieś inne dobre praktyki ?