Fotowoltaika - jaki koszt?

nabrU

Moderator

Bronek

Pionier e-mobilności
To Ty określ po co Ci takie 'ustrojstwo' i co to zasila, bo mam wrażenie, że przeciętny 'zjadacz chleba' takich potrzeb nie ma (i pewnie go na taki 'zestaw' nie będzie stać). Zgaduję, że masz firmę 'w domu' stąd być może takie potrzeby.
Kopie krypto :)

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Za chwilę będzie bateri ponad 320 kWh
Masz ceny dynamiczne, możliwość odłączenia paneli i naładowania magazynu z sieci? Dziś mógłbyś ponad stówę zarobić na samym naładowaniu takiej baterii od 0 do 100% z sieci.

Podłączone panele podwyższałyby kosz energii, bo 0 to sporo więcej niż -40 gr/kWh brutto.

Auto można było naładować z dopłatą ~15 zł.
Ekoen nawet zrobił happy hours - ładowanie za 1,29 zł/kWh na 300 kW DC.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Masz ceny dynamiczne, możliwość odłączenia paneli i naładowania magazynu z sieci ?
Nie, tak,i tak :)

Już takie myśli były, różne kalkulacje (mógłby jescze sprzedać ten prąd wieczorem i jutro rano po jakieś 70 groszy powiedzmy srednio ale......

Na razie przyglądam się cenom dynamicznym, jaki jest rozkład w stosunku do moich potrzeb, ile można na tym ugrać i najważniejszy rzecz - ilę stracę ze "świętego spokoju" w stosunku do G13.
Muszę też się przekonać jak będą wyglądały rozliczenia w netbilingu przez cały rok, żeby czasem nie przedobrzyć.
W zeszym roku do sieci poszło ponad 10MWh - gdyby cały rok był na netbilingu godzinowym to średnio po ponad 1zł/kWh. Teraz jeszcze do tego doliczą 23 %. A cały prąd który kupiłem - 14MWh mam w najtańszej strefie G13.
Tauron może mi ewentualnie wypłacić 30% kasy za prąd oddany - już sie o to ocieram - a dawać coś tauronowi za darmo nie mam zamiaru.

Więc prawdopodbnie poczekam do końca roku i potem ewentualnie sie coś wymyśli. A jakby tak jeszcze prąd pozaszczytem w G13 spadł do powiedzmy 30 groszy ..... :)

6a8

Posiadacz elektryka
no coś w tym stylu :)
Dojenie 100 krów - schładzanie mleka - latem wentylatory w oborze
No, to trochę inna skala potrzeb i wyzwań z tym związanych.
Może to Ci się przyda :
?

daniel

Señor Meme Officer
No, to trochę inna skala potrzeb i wyzwań z tym związanych.
Może to Ci się przyda :
?
Fajny pomysł i chętnie obejrzę.
Tylko takie pierwsze wrażenie, że pan kabareciarz, którego przepraszam, ale nazwisko zapomniałem, jest jakiś taki mocno wczorajszy. Oczy zmrużone, włos rozczochrany, zastanawia się nad nazwą programu, który prowadzi. Chyba dopiero wstał i nie w formie.