FSD - dla naiwnych

Relevant

Fachowiec
Mhm, jestem praktycznie pewien, że wiele razy na ekranie nawigacji po wybraniu celu klikałem na "Nawiguj z autopilotem" i nigdy nie widziałem jeszcze tej grubej niebieskiej linii...

danielm

Pionier e-mobilności
Mhm, jestem praktycznie pewien, że wiele razy na ekranie nawigacji po wybraniu celu klikałem na "Nawiguj z autopilotem" i nigdy nie widziałem jeszcze tej grubej niebieskiej linii...
1. Nawiguj z autopilotem musisz mieć aktywny w opcjach, domyślnie jest wyłączony, oraz jeszcze czy ma się odpalać razem z FSD czy osobno trzeba go aktywować
2. on działa tylko na autostradach i tych odcinkach które mapy tesli widzą jako drogi szybkiego ruchu czy obwodnice.

Bronek

Pionier e-mobilności
tak to powinno wyglądać
w 2020 roku było chwilowo Tak właśnie jeździ to co Daniel mówi to prawda. Teraz jak są nowe mapy ponownie ta funkcja działa tylko tam gdzie jest nawigacja ze sterowaniem samochodu do celu

danielm

Pionier e-mobilności
To właśnie był argument ostateczny dla mojej żony że kupujemy tylko Teslę jako następny rodzinny samochód, tylko to chyba pierwszy taki filmik z Polski...
auto mam 21 miesięcy ale rzadko używam FSD, zbyt fajnie mi się jeździ samemu. dziś była ładna pogoda, wszystko kwitnie, 430km zrobione z czego ponad 300km na FSD a ja rozglądałem się dookoła.
Zauważyłem też jedną rzecz której absolutnie nie ma w ID.4 lub o tym nie wiem. tesla dodaje fizycznych hamulców by nie wjechać komuś w tyłek. Często się zastanawiałem czy tak jest, dziś miałem potwierdzenie. wyjechałem z domu z baterią naładowaną do 100% czyli rekuperacji brak. na najbliższym skrzyżowaniu przy czerwonym zapomniałem o tym i odpuściłem pedał przyspieszenia tak jakbym miał rekuperacje i auto ładnie i tak wyhamowało bo przede mną na pasie stał samochód.

Bronek

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem zawsze używa gdy trzeba, nawet jak jest rekuperacja. Wiem, że twierdziłeś inaczej, ale mi się wydaje, że końcówkę hamowania łapie klockami, oraz gdy np dzisiaj przy dojeżdżaniu do skrzyżowania z samochodami.