Funkcja Asystent kierowania (Beta) nie bedzie dzialac - reset

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Prośba o wyjaśnienie ponieważ mam zrobione dopiero 500km a zaczęło mi banować 1/5
1. Czy jak rozumiem po zakończonej jeździe się to resetuje ?
2. Gdzie sprawdzić licznik ile ma się przewinień ?
3. System jest Wg mnie nadmiernie czuły , Ioniq 5 jedzie mi a ja piję kawę i pisze sms zerkając czy wszystko gra pod warunkiem że droga prosta i białe linie - czy w tesli tak czuły system jest dlatego że jest to Fsd ( beta ) a nie beta już tak nie będzie robić ?
Polecam kupić zasłonkę do kamery, z tego leci najszybciej ban.

nabrU

Moderator

zibizz1

Pionier e-mobilności
Prośba o wyjaśnienie ponieważ mam zrobione dopiero 500km a zaczęło mi banować 1/5
1. Czy jak rozumiem po zakończonej jeździe się to resetuje ?
2. Gdzie sprawdzić licznik ile ma się przewinień ?
3. System jest Wg mnie nadmiernie czuły , Ioniq 5 jedzie mi a ja piję kawę i pisze sms zerkając czy wszystko gra pod warunkiem że droga prosta i białe linie - czy w tesli tak czuły system jest dlatego że jest to Fsd ( beta ) a nie beta już tak nie będzie robić ?

W trakcie jazdy pokazują się takie ostrzeżenia, najlepiej przestać robić złe rzeczy i wyłączyć/włączyć autopilota. Każde załączenie autopilota zaczynamy zabawę od nowa, lepiej przez pierwsze sekundy robić co mówi czyli obserwować drogę i trzymać kierownicę, potem troszkę luzu więcej daje ale jednak należy zachować rozsądek.

Jak się obrazi to do końca jazdy nie możemy już używać i zlicza nam takie zdarzenia. Gdy złapiemy 5 takich kar to wygrywamy karę tygodniową.

Przekroczeniu 140-145km/h na autopilocie też pozbawia autopilota do końca jazdy ale nie zlicza się do tych 5

Kiedyś dało się używać autopilota aby sobie coś ustawić na ekranie a teraz trwa to dłużej bo trzeba najpierw zdobyć zaufanie przez pierwsze sekundy.

nabrU

Moderator
@pmlody
Jestem również motocyklistą (jaki i Ty chyba ;)) i jestem bardzo wyczulony na kierowców z telefonami, bo jeszcze chcę trochę pożyć....

W UK za używanie telefonu od uruchomienia pojazdu do jego zatrzymania jest min. 6 pkt (12 pkt to ban) i 200 funtów mandatu.

1711450862009.png

Niedozwolone przypadki użycia telefonu to np.:

• illuminating the screen
  • checking the time
  • checking notifications
  • unlocking the device
  • making, receiving, or rejecting a telephone or internet based call
  • sending, receiving or uploading oral or written content
  • sending, receiving or uploading a photo or video
  • utilising camera, video, or sound recording
  • drafting any text
  • accessing any stored data such as documents, books, audio files, photos, videos, films, playlists, notes or messages
  • accessing an app
  • accessing the internet

It’s still illegal to use your hand held mobile device if you're:
  • stopped at traffic lights
  • queuing in traffic
  • supervising a learner driver
  • driving a car that turns off the engine when you stop moving
  • holding and using a device that's offline or in flight mode when driving your car

Sorki za off-topic...

pmlody

Pionier e-mobilności
@pmlody
Jestem również motocyklistą (jaki i Ty chyba ;)) i jestem bardzo wyczulony na kierowców z telefonami, bo jeszcze chcę trochę pożyć....

W UK za używanie telefonu od uruchomienia pojazdu do jego zatrzymania jest min. 6 pkt (12 pkt to ban) i 200 funtów mandatu.

View attachment 16822

Sorki za off-topic...
Telefony to tylko procent problemu w PL. Widać po wątku o bezpieczeństwie ruchu nawet tutaj na forum :D
Ja dlatego większość czasu na motocyklu spędzam na torze, a nie w ruchu ulicznym ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
@pmlody

View attachment 16822

Sorki za off-topic...
W PL za telefon jest chyba 1000.- i 12pkt wiec tez sporo