GoodWe - porady i informacje

to_masz

Posiadacz elektryka
Tak. Czy z Home Assistant da się zrobić coś innego niż zmienić tryb? Muszę tam znowu zajrzeć i zobaczyć czy coś da się tam zrobić.
w sumie zmiana trybu i ograniczenie stopnia rozładowania baterii, ale tak naprawdę główna wartość dla mnie to dane pomiarowe i ich historia ... w środku nocy np. to bilansowanie wygląda tak

3 fazy:
1721042278376.png
łącznie:
1721042343643.png

BTW doszedłeś do czegoś z PredBatem?
Zacząłem, ale musiałbym więcej czasu temu poświęcić ... a o to ciężko 🙃 w sumie sterowanie inwerterem nie jest dużym problemem, bardziej chodzi o nakarmienie danymi o cenie prądu - a tutaj PSE przeszło na Power BI i coś co już zacząłem przestało działać i zastanawiam się czy zaraz znowu to się nie zmieni 😒

daniel

Señor Meme Officer
Zacząłem, ale musiałbym więcej czasu temu poświęcić ... a o to ciężko 🙃 w sumie sterowanie inwerterem nie jest dużym problemem, bardziej chodzi o nakarmienie danymi o cenie prądu - a tutaj PSE przeszło na Power BI i coś co już zacząłem przestało działać i zastanawiam się czy zaraz znowu to się nie zmieni 😒
Właśnie wydaje mi się odwrotnie, bo ceny prądu są dostępne w JSONie. Dzisiaj wieczorem prąd po 2 złote.

Ale nie wiem jak to podpiąć pod HA. Jak w ogóle najlepiej zainstalować PredBat?
HA + HACS + AppDaemon? Czy po prostu jako AddOn?

Szczerze mówiąc to nie znoszę tego interface'u HA. Mnóstwo tekstu i oczopląsu można dostać.
Wydawało mi się, że już instalowałem HACS, ale nie ma go na sidebarze. Jak teraz go instaluję to przechodzę przez autoryzację device na GitHub i GH mnie informuje o sukcesie, ale w HA kółko się kręci i nie przechodzi do następnego kroku. FUUUU
Mam ochotę to zaorać i zacząć od nowa.

A inwerter nadal irytuje. Samochód się ładuje i działa płyta indukcyjna, a bateria zamiast wspomagać to ciągnie prąd z sieci.

1721205014547.png

nabrU

Moderator
Przecież jest cała dokumentacja PredBat tutaj:

a Trefor ma nagrane kupę video na YT jak wszystko zainstalować i skonfigurować:

Już nie trzeba HACS i AppDemon, można PredBat jako standalone addon instalować (choć ja mam jeszcze po staremu, ale nie chce mi się kombinować, bo mi działa ;)).

daniel

Señor Meme Officer
Już nie trzeba HACS i AppDemon, można PredBat jako standalone addon instalować (choć ja mam jeszcze po staremu, ale nie chce mi się kombinować, bo mi działa ;)).
Ok, ale chyba mignęło mi to, że przy HACS i AppDaemon jest taka przewaga, że aktualizacje same się pilnują.

nabrU

Moderator
Ja i tak wszystkie aktualizacje do PredBat ręcznie instaluję, bo nigdy nic nie wiadomo. Jak z Teslą: coś dodadzą a coś innego popsują ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
Ok, ale chyba mignęło mi to, że przy HACS i AppDaemon jest taka przewaga, że aktualizacje same się pilnują.
wydaje mi się, że w filmikach (https://springfall2008.github.io/batpred/video-guides/) mówią zupełnie co innego [w sensie, że rekomendowana metoda instalacji to add-on] 🤔

Nie mam pojęcia dlaczego, ale nie doszedłem do tego, że tam jest w ogóle "normalne" API. To wiele zmienia - pewnie w weekend zobaczę, czy to da się szybko spiąć 😉

daniel

Señor Meme Officer
Kurde, co jest. Bateria sama zaczęła się ładować w nocy. Nie jestem pewien czy miałem tryb ogólny czy włączony był jeszcze eko i eksport 20:00-21:00.
Najniżej spadło do 6%, a DoD mam ustawione 95%.

1721720695290.png

to_masz

Posiadacz elektryka
@daniel ogólnie ja zostałem wszędzie przy rekomendowanych maks. 90% DoD i nie widziałem takich akcji... musisz wziąć pod uwagę kilka kwestii
1) w GoodWe jest jakaś opcja podtrzymywania określonego stanu baterii, tzn. jeśli bateria za mocno się rozładuje, to podładuje ją z sieci (u mnie to raczej wygląda tak, że jak spada poniżej 10% zimą, to przy okolicach 6-7% załącza ładowanie z sieci i dociąga do 10%) - to można gdzieś włączyć/wyłączyć w ustawieniach
2) to jest LFP i dla SoC bliskiego maks/min nie zawsze da się super dokładnie określić SoC ze względu na to jak mała zmiana napięcia jest na ogniwach (często mam tak, że w zakresie 10-90% jest bardzo płynne raportowanie SoC, ale jak wychodzi poza te granice, to często stoi np. na 90% i potem bum +/-5% w bardzo krótkim czasie i tak samo przy 10%)
3) BMS może sobie coś tam zażyczyć od falownika (ale nie spotkalem sie z wymuszeniem ladowania jeszcze)

obstawiam u Ciebie kwestie z 1 + 2

te wykresy masz z Loxone? Zobacz czy tam jak przybliżysz ten okres czasu nie widać spadku SoC poniżej tych 5% - dla całego dnia wykres mógł uśrednić jakiś obszar

to_masz

Posiadacz elektryka
@nabrU postawiłem sobie predbat i podpiąłem nasze ceny net-billingowe, które jak możesz się domyślać dotyczą na razie tylko sprzedaży energii (najmniej dostajemy w południe, najdrożej wieczorem, reszta normalnie). Zakładałem, że predbat w podstawowym trybie (bez wymuszonego kupna/sprzedaży) zrobi mi taki plan:
  • zużywaj prąd z baterii do rana
  • od rana zużywaj prąd dalej z baterii (ewentualnie z PV), a z PV eksportuj do sieci
  • w południe (najniższe stawki sprzedaży) zużywaj prąd z PV, a nadmiarem ładuj baterię
  • popołudniu zużywaj prąd z PV, a nadmiar eksportuj do sieci
  • po zachodzie zużywaj prąd z baterii do rana
Tymczasem predbat od samego rana pcha mi energię do magazynu, chociaż z prognozy PV wychodzi, że bardziej by się opłacało poczekać do szczytu produkcji w południe.

Zastanawiam się, czy może coś źle skonfigurowałem 🤔

Też tak masz? Czy faktycznie predbat zakłada zawsze, że nadmiar PV w pierwszej kolejności musi zapełnić magazyn?