w 2023 nietrafnie nowe elektryki:Skąd możesz wiedzieć o wieku płonących pojazdów jak sama straż wskazuje że nie prowadzi statystyk w zakresie wieku pojazdów.
Co do pożarów elektryków to w 2022 było ich 7 z czego:
*2x to prehistoryczny peugeot 106
*1x jakis wynalazek niszowy
*reszta tesle S i leaf - które równie dobrze mogły być stare i z przeszłością
Wiec skąd to przekonanie że elektryki palą się nowe?
*wszystkie dane z przytaczanego tu w wielu miejscach opracowania
11 na raz, bo jakiś kretyn widząc dym spod maski swojego 20-kilkuletniego Audi zjechał na bok... parkując tuż obok innych aut na placu.Ale w jednym pożarze na parkingu lotnika w Gdańsku 11 spalinowych za raz...
A tu proszę, znalazłem coś takiegoŚredni wiek samochodów w Polsce to nie 13 lat, a dużo mniej, ponieważ statystyka wlicza martwe dusze bez ważnego przeglądu.
https://www.master1.pl/blog/cepik-straszy-martwymi-duszami/
Nie lubię łapać za słówka ale zauważam lekki brak obiektywizmu. Jak zapalają się samochody spalinowe to stare albo przez jakiegoś kretyna. Otóż elektryczne też bardzo często zapalają się przez kretynów i nawet niektóre są podpalane ale to już mniej medialny temat także najlepiej grillować temat EV="prawie samozapłon".11 na raz, bo jakiś kretyn widząc dym spod maski swojego 20-kilkuletniego Audi zjechał na bok... parkując tuż obok innych aut na placu.
Statystycznie zatem powinno policzyć się to jako 1, bo pozostałe zapaliły się tylko dlatego, że stały blisko ognia.
A to ciekaweNie lubię łapać za słówka ale zauważam lekki brak obiektywizmu.
Czy ja gdzieś to kwestionowałem?Jak zapalają się samochody spalinowe to stare albo przez jakiegoś kretyna. Otóż elektryczne też bardzo często zapalają się przez kretynów i nawet niektóre są podpalane ale to już mniej medialny temat także najlepiej grillować temat EV="prawie samozapłon".
ile zapaliło się ostatnio prawie nowych aut spalinowych, a ile elektrycznych? Z ciekawości pytamW kwestii średniego wieku samochodów spalinowych i elektrycznych to naprawdę nie da się tu nic zrobić bo zwyczajnie technologia jest zbyt świeża żeby średnia była wysoka, dodatkowo wolumen sprzedaży zwiększa się dopiero od niedawana.
Czyli trzeba liczyć aktualny poziom technologii + 10 lat, co dla przykładu jeżeli chciałbym coś z poziomem technologii jaki zapowiadany jest za 5 lat, to kupię to dopiero za lat 15.Chyba sam przyznasz, że postęp w elektromobilności nie zwalnia? Jak większość na forum rozumiem aspekt finansowy, który jest często przywoływany przez znajomych i rodzinę.
Tylko co innego możemy zrobić? dawniej kupowaliśmy zza zachodniej granicy i pewnie teraz to też będzie furtka dla niektórych, dwóch znajomych ma stamtąd Nissany Leaf i bardzo sobie chwalą ale jako drugie auto, czekają jak TMY/Id.4/EV6 będzie używana poniżej 100k i pewnie się doczekają.
Z poprzednich postów cały czas przejawia się ta sama narracja - nowe elektryki się palą a nowe samochody spalinowe nie, co widać chociażby poniżej.A to ciekawe
Czy ja gdzieś to kwestionowałem?
Nie ma takich danych także jeśli takowe posiadasz proszę o przekazanie, inaczej cały czas są to tylko domysły nie poparte danymi. Dodatkowo starych samochodów elektrycznych z przyczyn oczywistych jest bardzo mało bo nie istniały.ile zapaliło się ostatnio prawie nowych aut spalinowych, a ile elektrycznych? Z ciekawości pytam
Myśle że nie uwzględniasz postępu technologicznego, który się dokonuje oraz zwiększenia wolumenu sprzedaży obniżający koszty i marże. Także te dwa czynniki spowoduje szybszą wymianę samochodów u wczesnych użytkowników technologi uwzględniając także floty firmowe. Nie chce tu wychodzić na optymistę ale 8 lat jest bardziej realnym terminem a jeśli satysfakcjonuje Cię np. TMY LR to nawet poniżej 5 lat.Czyli trzeba liczyć aktualny poziom technologii + 10 lat, co dla przykładu jeżeli chciałbym coś z poziomem technologii jaki zapowiadany jest za 5 lat, to kupię to dopiero za lat 15.
może i tak ale przynajmniej nie wyzywa i co by nie mówić reprezentuje poglądy ludzi z którymi się spotykam gdy zamiast tankować na orlenie idę tylko do toalety@Robsonics jak będziesz mniej pisał głupot na tym forum to starczy Ci więcej czasu, aby dorobić i może wcześniej uda się kupić EV.
Na razie dla mnie jesteś jak ruski troll, który z grzecznością przekonuje, że paliwa wciąż są dobre i trzeba ciągle ich używać.
No ja bym się nie odważył pisać, że ICE jeżdżą kretyni. Ale ja to ja.11 na raz, bo jakiś kretyn widząc dym spod maski swojego 20-kilkuletniego Audi zjechał na bok... parkując tuż obok innych aut na placu.
Statystycznie zatem powinno policzyć się to jako 1, bo pozostałe zapaliły się tylko dlatego, że stały blisko ognia.