Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

nabrU

Moderator
Zaraz, zaraz... Jaka podwyżka, bo mnie nic takiego nie wiadomo? Jakieś szczegóły?

nabrU

Moderator
A widzisz, ja jestem z Octopus Energy (na taryfie Intelligent Octopus Go) i żadnego info o podwyżkach od stycznia nie miałem. Trochę poszukałem i ich strona mówi tylko o podwyżce dla taryfy Flexible Octopus:

Po 10 stycznia będę miał fakturę za miesiąc to się okaże, ale nie sądzę, aby coś się dla mnie zmieniło (musieliby mnie o tym poinformować zawczasu). Ale podobno od 1 kwietnia ma być spora obniżka Price Cap:

1703852310592.png

P.S. Wstaw sobie swoją lokalizację w danych konta, będzie wiadomo, że się gada z człowiekiem z UK ;)

P.P.S. Masz EV i jesteś na zwykłej zmiennej taryfie?

Last edited:

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
OK, zazwyczaj tu są dobre niusy, ale jak to z podsumowaniem roku 2023 czasami bywa są i fiaska czy niepowodzenia.
Otóż rząd brytyjski ogłosił w 2020 roku, że, m. in.:

• By 2023, we aim to have at least 6 high powered, open access chargepoints (150 - 350 kilowatt capable) at motorway service areas in England, with some larger sites having as many as 10-12. We are confident this will be more than enough to meet demand from electric vehicles by this date. These high powered chargepoints are able to charge up to 3 times faster than most of the chargepoints currently in place, and can deliver around 120-145 miles of range in just 15 minutes for a typical electric vehicle.

No i okazało się, że tylko 56 angielskich MOPów (Szkocja, Walia oraz NI nie były brane pod uwagę w tym 'zakładzie' ;)) ma minimum 6 x 150kW ogólnodostępnych ładowarek (pewnie Tesla-only SuCs się nie liczą), a reszta (64 MOPy) ma mniej niż 6 ładowarek (albo ma sporo ale wolniejszych).

Wyjaśniając także, osobiście uważam że to nie jest wielka tragedia, bo jest sporo hubów w pobliżu autostrad / wezłów autostrad, które są dość łatwo dostępne, no ale target nie został de facto osiągnięty.

To tak informacyjnie, zanim ten njus pojawi się w polskiej przestrzeni anty-EV (bo coś sporo zauważam jakby 'przedruków' z UK w tym temacie) ;)

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Dalszy ciąg podsumowań z UK:
- Tesla sprzedała u nas 49 571 samochodów w 2023 (tyle ile w ogóle jest BEV w PL ;)) i to przy braku dostaw TM3 HL
- Tesla Model Y była najlepiej sprzedającym się EV w UK,
- Tesla Model Y była na 5 miejscu pośród sprzedaży samochodów w ogóle,
- MG4 na drugim miejscu pośród EV @Ex30 :p (prawie 22 tys. sprzedanych)

Czekamy jeszcze na oficjalne statystyki czy z końcem roku przekroczyliśmy liczbę 1 mln BEV ogółem...

1704469090934.png

Last edited:

Najnowsze dyskusje