Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Nie ma tu rozróżnienia na cegły, wallboxy i ładowarki samochodu.

Jedna z firm wykonujących ekspertyzy napisała mi, że ładowarki mobilne w garażu podziemnym nie są dozwolone i w ekspertyzie będzie wskazane, że dotyczy wallboxa. Czy to ma jakiejś podstawy faktyczne? Czy to jakaś "szara strefa", której się ta firma boi może? Albo chce mnie naciągnąć na instalację wallboxa? Ktoś się orientuje?

nabrU

Moderator
No ale na logikę, jak ktoś może wydać ekspertyzę na urządzenie mobilne? Przecież to nie jest 'stała' instalacja elektryczna.

umcus

Pionier e-mobilności
No ale na logikę, jak ktoś może wydać ekspertyzę na urządzenie mobilne? Przecież to nie jest 'stała' instalacja elektryczna.
Bo na zdrowy rozsądek, wydajesz ekspertyzę nie dla urządzenia, a na instalację. Tak naprawdę chodzi o to, czy instalacja jest dostosowana do poboru. A czy to weźmie wallbox na 11kW czy przenośne EVSE na 11 kW czy grill elektryczny, to jakie co ma znaczenie, jeśli instalacja w budynku uciągnie lub nie? Nie róbmy z siebie wariatów większych, niż każe UE. Sami sobie robimy specjalnie na złość.

SokolEV

Posiadacz elektryka

Wystarczy, żeby ekspertyza nie wskazywała na urządzenie, albo wskazywała na gniazdo 3-fazowe. A co do niego podłączę, to moja sprawa. Natomiast, w przypadku tej firmy, dostałem informację, że będzie explicite wskazywała na wallboxa.

Nestor

Fachowiec
Skoro jestesmy w temacie ladowania w garazach - jak wyglada sprawa ubezpieczenia jesli kto bedzie tym jednym na kilka tysiecy, ktory zapali sie w czasie ladowania? Jak to sie gasi? Jakie ubezpieczenie trzeba miec zeby nie oddawac za caly budynek + samolot?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Ubezpieczenie jakie byś nie wziął, to pewnie będzie problem ;). Przynajmniej jest w głośnej sprawie z Górczewskiej. Słyszałem od znajomego, który ma znajomego... że tam żadne pieniądze nie zostały wypłacone, bo nie można znaleźć "winnego". Jedni mówią, że wina samochodu, inni, że ładowarki, inni, że instalacji. Nie da się ustalić, a bez winnego kasy nie ma (no chyba, że ktoś ma z AC/GAP).

Ratt

Posiadacz elektryka
Skoro jestesmy w temacie ladowania w garazach - jak wyglada sprawa ubezpieczenia jesli kto bedzie tym jednym na kilka tysiecy, ktory zapali sie w czasie ladowania? Jak to sie gasi? Jakie ubezpieczenie trzeba miec zeby nie oddawac za caly budynek + samolot?
A jakie trzeba mieć na ICE jeśli będzie tym jednym na kilka tysięcy, który zapali się podczas stania?

luki

Pionier e-mobilności
Na dzień dzisiejszy w hali garażowej zostałem jedynym "elektrykiem" ;-) Nie miałem jeszcze problemu z sąsiadami - nikt nic nie odpina i nie podłącza się :) zresztą jakby poprosili o możliwość odkurzenia samochodu, to pewnie sporadycznie bym pozwolił ;-). Hala jest monitorowana i akurat kamera jest na moje miejsce postojowe. W skrzynce są bezpieczniki- na początku je wyłączałem- teraz tego nie robię.
Masz oddzielny licznik/i taryfę z ZE na te gniazda, czy podpięty pod domowy, czy jeszcze jakoś inaczej?