Ej, ale przeczytaj ustawę zanim będziesz komentował. Serio, bez złośliwości. Tam nikt nie pisze o żadnej ładowarce. Ani stacji ładowania.To są akademickie dyskusje, ale dobra napiszę swoje zdanie
Wallbox to nie ładowarka (ładowarka AC jest w aucie) ani stacja ładowania.
Stacja ładowania jest opisana w projekcie i składa się z opisu WLZ i wymaganych zabezpieczeń.
U mnie w projekcie w ogóle nie ma wallboxa, ani nawet gniazda CEE.
Czyli to co podepnę na końcu pomiędzy stacją ładowania a autem to moja sprawa, może być wallbox, mobilna "cegła". Teoretycznie można pewnie podpiąc auto jakąś przejściowką z CCE na type 2. To są urządzenia zamienne, ja mam wallboxa 22kW podpietego do CEE 16A, który mogę zdjąć w 1 minutę.
Doprowadzając do absurdu i idąc tokiem Twojego rozumowania to auta z pokładową ładowarką 11kW tez nie można ładować w warunkach ustawy "mniej niż 11kW", bo ładowarka jest 11kW, a 22 kW jak w Audi to już w ogóle![]()
Czepiasz się słówek, stacja ładowania-punkt ładowania. U mnie w projekcie użyto sformułowania "stacja ładowania", tak samo mam w "warunkach przyłączenia" i umowie ze STOEN. Pewnie dlatego tak napisałem.Ej, ale przeczytaj ustawę zanim będziesz komentował. Serio, bez złośliwości. Tam nikt nie pisze o żadnej ładowarce. Ani stacji ładowania.
Ładowarka i dziwny przykład z Audi też? Nie, po prostu gram adwokata diabła, bo gdy widzę jakie tutaj ludzie potrafią mieć przeboje ze wspólnotami to jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś będzie próbował podważyć taką decyzję na podstawie wspomnianego wpisu o mocy "poniżej 11kW".Czepiasz się słówek, stacja ładowania-punkt ładowania. U mnie w projekcie użyto sformułowania "stacja ładowania", tak samo mam w "warunkach przyłączenia" i umowie ze STOEN. Pewnie dlatego tak napisałem.
Chodzi o to samo. Nie zmienia to faktu, że wallbox jest całkowcie pominięty w obu tych dokumentach.
Gratuluję postępowego Zarządcy u Ciebie i otwartych sąsiadów (ludzi dobrej woli) którzy zagłosowali za tą uchwałąu mnie jest Zarządca /nowy budynek 2 lata- czujniki dymu, spryskiwacze, i inne bajery w garażu podziemnym zamontowane przez wykonawcę/. Wystąpiłem z pismem, mówiąc że takie wydanie zgody może on sam jako zarządca wydać - jednak gość postanowił przepchnąć to przez uchwałę całej wspólnoty -i z ponad 51 % poparciem uchwała przeszła. ... Całość czasowo może 3 miesiące. Można ? można - trafiłem na młodych otwartych ludzi w bloku.
Dlatego we wniosku o zgodę na montaż punktu ładowania warto wpisać "o mocy do 11 kW", tak jak wskazuje praktyka oraz interpretacja Ministerstwa Klimatu.Idąc ścieżką zgodnie z Dz.U. o elektromobilności, to jest to zgoda "na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW"
Więc formalnie, na podstawie takiej zgody - nigdy na takim miejscu nie można ładować z mocą 11kW. Nie ma tu rozróżnienia na cegły, wallboxy i ładowarki samochodu.
Idealne warunki!u mnie jest Zarządca /nowy budynek 2 lata- czujniki dymu, spryskiwacze, i inne bajery w garażu podziemnym zamontowane przez wykonawcę/. Wystąpiłem z pismem, mówiąc że takie wydanie zgody może on sam jako zarządca wydać - jednak gość postanowił przepchnąć to przez uchwałę całej wspólnoty -i z ponad 51 % poparciem uchwała przeszła. Ekspertyza ppoż + elektryka po mojej stronie. Całość czasowo może 3 miesiące. Można ? można - trafiłem na młodych otwartych ludzi w bloku. 2 takie przyłącza już mamy i 2 są naszykowane - właściciele na przyszłość sobie zamontowali
Na dzień dzisiejszy w hali garażowej zostałem jedynym "elektrykiem" ;-) Nie miałem jeszcze problemu z sąsiadami - nikt nic nie odpina i nie podłącza sięIdealne warunki!
A tak od strony praktycznej: na czas ładowania to gniazdo 3f i inne będą ogólnodostępne? Można sobie podejść i odpiąć EVSE lub podpiąć odkurzacz?![]()