Integracja platformy PSA z Home Assisstant

p0li

Pionier e-mobilności
Co do portów, to w sieci lokalnej nie ma to znaczenia, tylko przy połączeniu z zewnątrz, więc tu nie ma problemu. Dokładnie te same komunikaty, jak te które przytoczyłeś, otrzymuję u siebie w momencie kiedy zmienię jakikolwiek znak w VIN, a więc robię go błędnym.
Więc na początek sprawdź VIN, czy może faktycznie nie popełniłeś w nim jakiegoś błędu (np VR7BCZKXC, jeśli początek mamy taki sam to u Ciebie brakuje litery Z)
...i dokladnie to byl powod niedzialania mojego dashboarda
po uzupelnieniu brakujacej literki wszystko ruszylo natychmiast

i teraz wyglada tak:

1653455199647.png

w dobie ctr C ctr V latwo zrobic blad - jednak co kilka par oczu to nie jedna :)

weilkie dzieki za pomoc

KrzysztofFly

Moderator
Wygląda zacnie! U mnie jeszcze to nie działa. Dzisiaj powinienem otrzymać terminal Dell Wyse który ma u mnie docelowo pełnić rolę serwera HA, więc zacznę jeszcze raz zabawę od nowa.

KrzysztofFly

Moderator
Więc i ja się pochwalę, jak to u mnie na tą chwilę wygląda.
Zrzut ekranu 2022-05-27 210034.png
Zrzut ekranu 2022-05-27 210711.png
W tej chwili już na docelowym serwerze do HA.
Chciałbym tutaj raz jeszcze podziękować za pomoc, wsparcie i poświęcony czas, koledze vwir.

p0li

Pionier e-mobilności
czy komuś udało się uruchomić pozycję na mapie i integracje z pogodą?

KrzysztofFly

Moderator
Z tego co gdzieś wyczytałem, to aby działało trzeba mieć aktywną usługę Free2Charge, która jest niestety płatna.
P.S. YES, my car tracking works again. Why? I registered on PSA/Stellantis’ own non-free Free2Charge service and three days later the feature worked again. No this was not found out by me, but I verified it works that way. The real gods can be found here: "kinetic" and "last_position" fields are empty · Issue #50 · flobz/psa_car_controller · GitHub 19

p0li

Pionier e-mobilności
Z tego co gdzieś wyczytałem, to aby działało trzeba mieć aktywną usługę Free2Charge, która jest niestety płatna.
też to czytałem ale z drugiej strony - citroen pokazuje swoją pozycję w aplikacji więc info o pozycji jest jakoś wysyłane - kwestia tylko jak to wyciągnąć z API

vwir

Pionier e-mobilności
Patrzyliście w developer tools czy sensor ma w atrybutach aktualną pozycję samochodu? Nie pamiętam już dokładnie nazwy sensora, ale wiele ich tam nie ma.

KrzysztofFly

Moderator
też to czytałem ale z drugiej strony - citroen pokazuje swoją pozycję w aplikacji więc info o pozycji jest jakoś wysyłane - kwestia tylko jak to wyciągnąć z API
Tak, pokazuje pozycję ale tylko jak miałeś połączony z samochodem telefon. Nie wiem jak to do końca działa, czy pobiera lokalizację z telefonu, czy też pobiera ją z auta poprzez bluetooth. Wystarczy, że wyślesz żonę autem na zakupy i się przekonasz, że pamięta tylko poprzednią lokalizację. Co ciekawe, jak się później połączysz z samochodem, to w historii tras będziesz miał początek i koniec trasy, więc zapisuje je z GPS i przechowuje w pamięci.