Integracja platformy PSA z Home Assisstant

KrzysztofFly

Moderator
Jeśli go aktualnie ładujesz, to ustaw 83 lub 84% i zobacz co będzie, Ja tak u siebie ustawiłem na 80% doładował i wyłączył, więc ustawiłem na 82% włączyłem ponownie ładowanie i znowu doładował do 82% i wyłączył ładowanie. Myślę, że u Ciebie będzie także ok.

KrzysztofFly

Moderator
a co dokladnie? bo tu mnie zagiales :)
No musisz na swoim routerze ustawić przekierowanie portów 8123,4357, 5000, na wewnętrzny adres IP swojego urządzenia z HomeAssistance.
Oczywiście, robi się to różnie w zależności od producenta routera, jednak nie jest to nic specjalnie trudnego. U mnie w moim routerze MiWi-Fi, jest to w ustawieniach zaawansowanych, w Port forwarding
Zrzut ekranu 2022-05-24 194145.png
Z kolei w moim drugim routerze Omada TP-Link, przekierowania robi się, w Transmission, NAT, Virtual Servers
Zrzut ekranu 2022-05-24 194436.png

Jusand

Posiadacz elektryka
Jeśli go aktualnie ładujesz, to ustaw 83 lub 84% i zobacz co będzie, Ja tak u siebie ustawiłem na 80% doładował i wyłączył, więc ustawiłem na 82% włączyłem ponownie ładowanie i znowu doładował do 82% i wyłączył ładowanie. Myślę, że u Ciebie będzie także ok.
Postanowiłem, że zrobię wszystko jeszcze raz od początku, na spokojnie. Począwszy od Linuxa i potem HA tak jak podpowiadałeś na kontenerze.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Ja również nie posiadam samochodu ani integracji, natomiast używam Linuxa od dawna i mam też postawioną instancję HA na RPi w wersji Core (na czystym systemie), mogę coś podpowiedzieć jeżeli jest taka potrzeba.

p0li

Pionier e-mobilności
No musisz na swoim routerze ustawić przekierowanie portów 8123,4357, 5000, na wewnętrzny adres IP swojego urządzenia z HomeAssistance.
zrobiłem port forwarding ale efekt mam taki jak poprzednio, czyli:
- daschboard twierdzi że nie widzi sensorów
- komenda powoduje komunikat :

Internal Server Error​

The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Either the server is overloaded or there is an error in the application.

- komenda http://192.168.1.198:5000/charge_control?vin=VR7BCKXCME00xxxx&percentage=90 powoduje komunikat :
"error: VIN not in list"

no i teraz bądź mądry i pisz wiersze - na jakiej kurde liście? eeee - idę spać
może w łikend przeinstaluję to wszystko od początku na dokera bo chciałbym mieć na jednej malince HA i PiHole

KrzysztofFly

Moderator
zrobiłem port forwarding ale efekt mam taki jak poprzednio, czyli:
- daschboard twierdzi że nie widzi sensorów
- komenda powoduje komunikat :

Internal Server Error​

The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Either the server is overloaded or there is an error in the application.

- komenda http://192.168.1.198:5000/charge_control?vin=VR7BCKXCME00xxxx&percentage=90 powoduje komunikat :
"error: VIN not in list"

no i teraz bądź mądry i pisz wiersze - na jakiej kurde liście? eeee - idę spać
może w łikend przeinstaluję to wszystko od początku na dokera bo chciałbym mieć na jednej malince HA i PiHole
Co do portów, to w sieci lokalnej nie ma to znaczenia, tylko przy połączeniu z zewnątrz, więc tu nie ma problemu. Dokładnie te same komunikaty, jak te które przytoczyłeś, otrzymuję u siebie w momencie kiedy zmienię jakikolwiek znak w VIN, a więc robię go błędnym.
Więc na początek sprawdź VIN, czy może faktycznie nie popełniłeś w nim jakiegoś błędu (np VR7BCZKXC, jeśli początek mamy taki sam to u Ciebie brakuje litery Z)

KrzysztofFly

Moderator
Ja również nie posiadam samochodu ani integracji, natomiast używam Linuxa od dawna i mam też postawioną instancję HA na RPi w wersji Core (na czystym systemie), mogę coś podpowiedzieć jeżeli jest taka potrzeba.
Z góry dzięki, każda fachowa pomoc się przyda. Na początek podam linki do interesujących nas tematów.
Z instalacją w HA, chyba jakoś sobie radzimy, gorzej z dalszą częścią - czyli wykorzystaniem wszystkich możliwości jakie daje wtyczka, chociażby sterowanie z poziomu aplikacji HA, w stylu czegoś jak w linku poniżej: