Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Arrczi

Fachowiec
Wysłali umowę do podpisu i teraz schody. Ikonka do podpisu pojawiła się dopiero po kilku dniach. Czy wystarczy ten mSzafir PDF do 10MB za 15 zeta?. Ile ta umowa "waży"?.

Arrczi

Fachowiec
Szafir - działa.
286zł/rok lub 311zł/2lata (netto).
System NFOŚ jest chyba pod niego zrobiony (instrukcja obsługi jest pod Szafira).
Kupowałeś na osobę fizyczną, czy JDG. Mi zmienili umowę na imię i nazwisko, pierwotnie było firma prowadzona przez...
Kupiłem mSzafir na rok i podczas generowania certyfikatu zaciąga dane jako osoba fizyczna. Czy zmieniać to w placówce KIR czy podpisywać imieniem i nazwiskiem?.

Last edited:

Jac3k

Posiadacz elektryka
Hej, jaki był finał takiego sposobu wysyłki umowy? Dostałeś już kasę? Czy udało się podpisać tylko podpisem jednorazowym za 15zł, czy ostatecznie i tak musiałeś kupić pełny podpis kwalifikowany?
Tak wszystko działa. Musiałem wymienić z nimi kilka maili dodatkowo. Kasę mam już na koncie. Nie ma sensu im wysyłać przez epuap, wystarczy maila zwrotnie tak samo jak dosyłaliście polisę z cesją. Czyli ściągacie umowę podpisaną przez nich, podpisujecie elektronicznym podpisem jednorazowym i odsyłacie im mailem.

acc

Zadomawiam się
A jaki jest mail do odsyłania im? Ja do tej pory wszystkie maile dostawałem od automatu, a cesję dawałem jako załącznik do wniosku na stronie.

acc

Zadomawiam się
No to zaryzykowałem. Dziś podpisałem umowę certyfikatem jednorazowym za 15zł netto i wysłałem im mailem. Dam znać jak się sprawy potoczą.

KrzysztofFly

Moderator
No to zaryzykowałem. Dziś podpisałem umowę certyfikatem jednorazowym za 15zł netto i wysłałem im mailem. Dam znać jak się sprawy potoczą.
Napisz coś więcej, kiedy składałeś wniosek/poprawki? Będziemy wiedzieli jaki jest czas oczekiwania, czy się zaczęło coś dziać w naszej wersji dofinansowania.

acc

Zadomawiam się
Hej,

w moim przypadku tak to póki co wygląda - nie musiałem nic poprawiać, dzięki temu wątkowi wygląda na to że wszystko miałem od razu poprawnie
15.9.2022 - faktura zakupu
19.9.2022 - odbiór auta
27.9.2022 - odebrany twardy dowód i złożony wniosek z kompletem załączników (łącznie z polisą z cesją)
28.9.2022 - mail o zarejestrowaniu wniosku w systemie (nadany numer)
20.2.2023 - mail że wniosek został oceniony pozytywnie
8.3.2023 - mail z prośbą o uszczegółowienie warunków umowy, tego samego dnia uzupełniłem kilka danych które chcieli na umowie, dodałem rodo i chyba jeszcze raz polisę, zgodnie z instrukcją kliknąłem przygytowanie do podpisu, ale nie wysyłałem wniosku. Na tym etapie widać już generalnie całą umowę
9.3.2023 - mail że wniosek został zatwierdzony i oczekuje na złożenie w funduszu (to ten mylący email z automatu - do zignorowania)
26.4.2023 - mail 'podpisanie umowy', ale w systemie nie jest jeszcze aktywny przycisk 'dodaj kolejny podpis'. W umowie widzę że zarząd klepnął wniosek 11.4.2023 (ale nie dostałem żadnego powiadomienia o tym)
28.4.2023 - pojawił się przycisk 'dodaj kolejny podpis', ale ostatecznie ściągnąłem umowę jako PDF z dwoma podpisami ludzi z nfośigw, kupiłem jednorazowy mszafir za 15zł i podpisałem umowę. PDF'a z trzema podpisami wysłałem mailem.

Lupus

Posiadacz elektryka
Kupowałeś na osobę fizyczną, czy JDG. Mi zmienili umowę na imię i nazwisko, pierwotnie było firma prowadzona przez...
Kupiłem mSzafir na rok i podczas generowania certyfikatu zaciąga dane jako osoba fizyczna. Czy zmieniać to w placówce KIR czy podpisywać imieniem i nazwiskiem?.
Podpisywać imieniem i nazwiskiem.
(A fakturę za zakup mSzafira chyba można wziąć na firmę tak czy inaczej).

Firma w JDG nie ma osobowości prawnej. Podmiotem praw i obowiązków w JDG jest osoba prowadząca działalność, a "firma" to tylko nazwa Twojej działalności. Prowadząc JDG, kiedy zawierasz umowy, to stroną umowy zawsze jesteś Ty, a nie firma.

Kiedy kupujemy coś "na firmę" w JDG, to stroną umowy kupna-sprzedaży również jest osoba fizyczna (prowadząca działalność), a to że na fakturze widnieje NIP jest podyktowane wymogami skarbowymi (nawet pełna nazwa firmy na fakturze jest opcjonalna, wystarczy imię i nazwisko).

Inaczej jest w przypadku np. spółek prawa handlowego, które mają osobowość prawną i wtedy stroną umowy może być spółka.

Last edited: