Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Arrczi

Fachowiec
ok, a co z tym sprawozdaniem finansowym?. Jako JDG nie mam obowiązku.

Edit: a to oświadczenie małżonka to jest wzór bo nie mogę znaleźć?.

KrzysztofFly

Moderator
To nie jest kwestia marki, tylko wyboru leasingodawcy.
Można, a nawet powinno się wybrać takiego, który działa z tą wpłatą własną i późniejszym zwrotem z dotacji.
Mam tego świadomość, pomyśl jednak, że byli ludzie którzy się na to zdecydowali. Tak jak wspomniałem wcześniej samochody były sprzedane, a jednak stały na placu, klienci niby już je mieli, no przecież je kupili, leasing je zarejestrował i zostały ubezpieczone, a jednak stały a nie jeździły. Zapewne spłacali również już za nie raty leasingowe, a one tam sobie stały ;).

Stork

Zadomawiam się
W końcu dostałem informację o potrzebie korekty (wniosek składany pod koniec grudnia 2021):

1. Brakuje faktury za zakup samochodu. Załączona faktura jest pusta i nie zawiera wszystkich właściwych danych związanych z zakupem pojazdu. moja wina - edytor PDF w Mac zapisał w dziwnym formacie plik faktury i nie czytało go na Windowsach...
2. Prosimy o oświadczenie, że zakupiony pojazd w momencie zakupu był nowy i nie miał na liczniku większego przebiegu niż 50 km. - było na fakturze - ale że faktura wyżej nie czytelna więc pewnie wymagają dodać...
3. Brakuje pełnego skanu stałego dowodu rejestracyjnego (wszystkie jego strony) zakupionego pojazdu. - był dowód tymczasowy - teraz dałem pełny...
4. Brakuje oświadczenie Wnioskodawcy o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez Wnioskodawcę wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka, - nie wiedziałem, że takie coś jest wymagane...
5. Brakuje prognozy na okres trwałości tj. 2 lata od zakupu pojazdu. - nie sądziłem, że przy JDG jest to wymagane (chyba nigdy nie było) ale podałem jakieś wartości na palę (bez sensu to jest bo możemy napisać cokolwiek a nikt nas z tego nie rozliczy).
6. Przedstawione dokumenty dotyczące obrotów w firmie nie są podpisane. - okazuje się, że pomimo podpisania całego wniosku podpisem kwalifikowanym wymagają by każdy załącznik był dodatkowo podpisany - a przecież po podpisaniu całego wniosku z załącznikami nie idzie już załączników zmieniać - czepialstwo urzędnicze bym powiedział...

Hainer

Zadomawiam się
Mój wniosek z początku stycznia 2022r. Dostałem poprawki na początku maja. Do dzisiaj ( mineło kolejne 5 tygodni ) cisza.
Czy ktoś w ogóle dostał od nich te pieniądze?
Ten cały program to jedna wielka ściema !!!
Niech żyje biurokracja !!!

Arrczi

Fachowiec
Mój wniosek z początku stycznia 2022r. Dostałem poprawki na początku maja. Do dzisiaj ( mineło kolejne 5 tygodni ) cisza.
Czy ktoś w ogóle dostał od nich te pieniądze?
Ten cały program to jedna wielka ściema !!!
Niech żyje biurokracja !!!
Dopisz im, że masz piec na węgiel to może szybciej wypłacą :)
Edit:
szybko z góry przepraszam urażonych, ale też mam tego systemu serdecznie dosyć :(
Niektórym, czy się stoi, czy się leży wszystko się należy.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Ja dokładnie po miesiącu od uzupełnienia wniosku dostałem informację o jego pozytywnym rozpatrzeniu.Będą informowali mailowo o następnych krokach. Wydaje mi się, że jestem już na ostatniej prostej.