Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

KrzysztofFly

Moderator
OK bo ja jako JDG nie robię sprawozdania tylko PIT mogę dołączyć.
Pozdrawiam.
Udało mi się dzisiaj dodzwonić na infolinię, więc podzielę się informacjami jakie uzyskałem (poniekąd odpowiem także na pytania które sama zadawałem wcześniej), z informacji które tam otrzymałem wynika:
Tabela zestawienia przychodów i rozchodów
zrzut ekranu 2022-06-01 113827.jpg
W saldo początkowe wpisujemy zera.
wypełniamy B1 oraz C1, w roku bieżącym również B3 (kwota dotacji)
Składki, nas nie dotyczą (tylko kościoły, itp.)
Oczywiście jeśli dotyczą nas inne przychody i inwestycje, to także wpisujemy, jeśli nie to wpisujemy zera.
W lata 2022/2023/2024 wpisujemy prognozowane przychody i rozchody oraz inwestycje. Ewentualnie w uwagach oświadczamy, że nie planujemy rozszerzenia działalności i inwestycji z tym związanych.

Tabela źródła finansowania, tak wygląda moja przy odliczeniu 50% VAT.
Zrzut ekranu 2022-06-01 114610.jpg
Zabezpieczenie, z tego co dopytałem to wystarczy cesja.
Zrzut ekranu 2022-06-01 114738.jpg
Jeśli chodzi o sprawozdania w JDG, Pani powiedziała, że należy dołączyć podsumowanie/bilans z KPiR za ostatnie trzy lata.

Upoważnienie/pełnomocnictwo do podpisania wniosku o dofinansowanie - tutaj jeśli wypełniamy wniosek sami, piszemy oświadczenia, że wniosek wypełniamy sami i dołączamy.

Mój wniosek dzisiaj wysłałem, więc teraz pozostaje czekać na informacje zwrotne.

KrzysztofFly

Moderator
No i jeszcze kwesta podpisu profilem zaufanym lub kwalifikowanym. Pani wytłumaczyła, że sam wniosek można podpisać profilem zaufanym, natomiast do podpisania umowy będzie już wymagany podpis kwalifikowany.

RafalO

Zadomawiam się
Po 5 miesiacach czekania na jakas reakcje z NFOSGW dostalem takiego oto maila:
Szanowni Państwo,

Wniosek o numerze XX/2022 (numer techniczny: XXXXXX) z dnia 2022-01-XX został zweryfikowany w zakresie kryteriów dostępu i wymaga uzupełnienia.

Podczas oceny kryteriów dostępu wskazano następujące niezgodności:

1. Wniosek jest nieprawidłowo podpisany. Do podpisu użyto Profilu Zaufanego natomiast zgodnie z par.3 ust. 4 Regulaminu Naboru wymagany jest podpis podpisem kwalifikowanym.
Jednocześnie, w związku z podpisaniem wniosku o dofinansowanie profilem zaufanym, informujemy, iż podpisanie umowy o dofinansowanie będzie możliwe wyłącznie przy użyciu podpisu kwalifikowanego.
2. Prosimy o załączenie wydruku z informacją z CEiDG.
3. Prosimy o uzupełnienie tabelki - III.Źródła finansowania - wyjaśnienie i uwagi do źródeł finansowania przedsięwzięcia.
4. Brak prognoz finansowych w pkt. V - Dane finansowe wnioskodawcy - prognozy powinny zostać sporządzone również na okres trwałości finansowej (minimum 2 lata od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia (zakupu pojazdu). - (czyli do roku 2023 łącznie).
5. Polisa nie jest podpisana ze strony ubezpieczyciela PZU S.A. ( brak daty, podpisu i pieczęci).
6. Brak potwierdzenia dowodu opłaty za polisę AC i OC.
7. Brakuje Oświadczenia Wnioskodawcy o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez Wnioskodawcę wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka.

Prosimy o uzupełnienie powyższych niezgodności.

Bardzo fajne jest to wszystko. Zaplacilem gotowka za auto z rachunku firmowego, panstwo wie o dzialalnosci wszystko, jpk online, pity itd. A tu dla 27k dotacji liczba dokumentow jakbym bral dofinansowanie na ryzykowny projekt za miliony. Dlaczego u nas nie moze byc jak w normalnym kraju, gdzie to dealer zalatwia sobie te zwroty a klient koncowy po prostu placi mniej o kwote dofinansowania?

Pkt 1 jak rozumiem, pomimo, ze podpisany wniosek przez profil zaufany to jakos przejdzie i dopiero umowe bede musial kwafilifowanym robic? Jesli dotrwam to tego momentu ;)

KrzysztofFly

Moderator
Pkt 1 jak rozumiem, pomimo, ze podpisany wniosek przez profil zaufany to jakos przejdzie i dopiero umowe bede musial kwafilifowanym robic? Jesli dotrwam to tego momentu ;)
Dokładnie takiej informacji udzieliła mi wczoraj pani na infolinii, że wniosek może być profilem zaufanym, umowa musi być kwalifikowanym.