Taka kwestia, od jakiegoś czas mnie już nieco zastanawia (a nieco nawet drażni) - ale jak do tej pory nie na tyle, żeby coś z tym zrobić. No, ale po pokonaniu kolejnej dłuższej trasy jednak spróbuję.
Na telefonie mam apki Kia Connect (do ogólnego zarządzania samochodem) i Kia Charge (do zarządzania abonamentem do ładowania, szukania stacji, podglądu cen i faktur, etc.). Kiedy na Kia Charge wyszukam interesującą ładowarkę i chcę wyznaczyć do niej trasę, to po kliknięciu w przycisk prowadzenia aplikacja odsyła mnie do Google Maps. Tymczasem żeby punkt docelowy przesłać do wbudowanej nawigacji samochodowej muszę użyć apki Kia Connect (która korzysta z Here Maps) - tylko z jej poziomu da się to zrobić wprost do komputera samochodowego.
Dochodzi do śmiesznych sytuacji, że najpierw znajduję stację z interesującą mnie ceną i lokalizacją w apce Kia Charge, potem przeskakuję do apki Kia Connect, wchodzę w mapę, znajduję ręcznie tę samą stację (nie zawsze nazywa się tak samo, a czasem jej wcale nie widzi - są niekiedy spore różnice między Google a Here), zaznaczam ją i wysyłam do samochodu.
Pytanie czy da się to jakoś uprościć, tak żeby z apki Kia Charge wprost wysłać punkt docelowy do samochodu i żeby mi się pojawił na ekranie nawigacji kiedy uruchamiam samochód, z pominięciem całego klikania w Kia Connect. Dlaczego te dwie aplikacje nie są na tym poziomie sprzężone ze sobą? To wszystko jest takie naokoło i na siłę trochę. Ktoś już walczył z tym tematem i może komuś udało się to "zoptymalizować"?
I pytanie pomocnicze - używam też równocześnie apki Shell Recharge (porównuję ceny między nią, a KC). Może jest możliwość, żeby także z jej poziomu wysyłać stacje ładowania jako punkty docelowe wprost do nawigacji samochodu?
(Tak wiem, można obejść problem i albo założyć sobie uchwyt na telefon żeby jechać na nawigacji Google, albo w ogóle jeździć z połączeniem przez Android Auto. Mi jednak dobrze się jeździ z nawigacją wbudowaną i z niej chcę korzystać, tak jak do tej pory. Chcę też, żeby przesyłane do niej miejsca docelowe zapisywały się w jej historii, a jeżdżąc na Google tego nie będzie).