Jak to/tamto działa, porady użytkowników

radekmas

Zadomawiam się
Też miałem ten komunikat w kwietniu. Pierwszy raz od dwóch lat.
Mi z kolei przestało działać otwieranie i zamykanie auta z aplikacji. Kiedyś na pewno działało, przez długi czas nie używałem, a w zeszym tygodniu zonk - probówałem kilkanaście razy i nic. A status auta się aktualizował i wyświetlał poprawnie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jakiś czas temu jako że minął rok postanowiłem wymienić u siebie filtr kabinowy. Oryginał jest dość podłej jakości i kosztuje w ASO ponad stówkę więc jeśli ktoś jest zainteresowany zamiennikami - wymiary to 226 / 210 / 30 (jest inny niż w e-Niro), kilka przykładów poniżej. Wymiana jest banalnie prosta.

Filtron K 1444 - standardowy filtr, cena na allegro od około 43 złotych

Filtron K 1444A - filtr węglowy, cena na allegro od około 45 złotych

MANN CU 23 024 - standardowy filtr, cena na allegro od około 72 złotych

MANN CUK 23 024 - filtr węglowy, cena na allegro od około 80 złotych

MANN FP 23 024 - filtr węglowy PM 2.5 z polifenolem, cena na allegro od około 102 złotych.

Ja wybrałem ten ostatni i jestem bardzo zadowolony. W korku odczuwalnie przestało śmierdzieć spalinami z zewnątrz, trochę zmniejszył się przepływ powietrza - lubię jeździć z delikatnym nawiewem, na oryginale nawet na 1 stopniu wentylatora czasem dmuchało za mocno a teraz na 1-2 stopniu jest dla mnie ok.

Chciałem sobie zamówić nowy filtr kabinowy i powiem że jestem w szoku. Z podanych wyżej pierwsze cztery kosztują mniej więcej tyle co w zeszłym roku ale MANN FP 23 024 ... Ceny na allegro zaczynają się od 290 czyli prawie 3 x drożej a są sklepy gdzie cena przebija cztery stówki. Zerknąłem na ceny innych modeli z tej serii i wyglądają normalnie, tylko ten do KIA/Hyundai wystrzelił w kosmos. Co ciekawe google potrafi jeszcze przy wyszukiwaniu podać starą cenę ale po wejściu w oferty widać już nową. Z tego co widzę za granicą też nowe ceny więc to nie Janusze tak windują. Filtr bardzo dobry ale nie za tę kasę, wolę już wybrać węglowego Filtrona za niecałe 50

Jobski

Fachowiec
Zgadza się, miesiąc temu kupiłem ostatni jaki był na allegro za około 130 zł. Kupiłem go koledze do sportage, do siebie już kupiłem węglowy za 77 zł bo prawie 300 za ten wypasiony to mocna przesada.

pbr

Posiadacz elektryka
Mi z kolei przestało działać otwieranie i zamykanie auta z aplikacji. Kiedyś na pewno działało, przez długi czas nie używałem, a w zeszym tygodniu zonk - probówałem kilkanaście razy i nic. A status auta się aktualizował i wyświetlał poprawnie.
Jak nie działa to pisz do Kia Connect - mi w ogóle przestał działać kontakt przez apkę jak i internet w samochodzie i coś tam resetowali i teraz działa.

pawelbdg

Zadomawiam się
Cześć, mam kilka pytań ;)
1) co jakiś czas jak wyłączam auto to pojawia się taki zielony ekran i coś tam pisze, ale pojawia się to bardzo rzadko i dosłownie na sekundę i nie jestem w stanie przeczytać co tam się wyświetla, ktoś zna temat?
2) przez przypadek włączyłem (nie wiem jak) rekuperację w trybie automatycznym jak to wyłączyć i znowu móc włączyć funkcję ipedal?
3) czy zauważyliście u siebie (mam wersję xl z nagłośnieniem Harman) słabe spasowanie drzwi? U mnie drżą od głośników i jest niemiły dźwięk pukania plastik o plastik, z jednymi drzwiami byłem w ASO resztę jakoś sam ogarnąłem i podklejałem malutkie filcowe naklejki.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

daniel

Señor Meme Officer
co jakiś czas jak wyłączam auto to pojawia się taki zielony ekran i coś tam pisze, ale pojawia się to bardzo rzadko i dosłownie na sekundę i nie jestem w stanie przeczytać co tam się wyświetla, ktoś zna temat?
Spróbuj nagrać telefonem, ewentualnie ze slow motion.

dsc

Zadomawiam się
Cześć, mam kilka pytań ;)
1) co jakiś czas jak wyłączam auto to pojawia się taki zielony ekran i coś tam pisze, ale pojawia się to bardzo rzadko i dosłownie na sekundę i nie jestem w stanie przeczytać co tam się wyświetla, ktoś zna temat?
2) przez przypadek włączyłem (nie wiem jak) rekuperację w trybie automatycznym jak to wyłączyć i znowu móc włączyć funkcję ipedal?
3) czy zauważyliście u siebie (mam wersję xl z nagłośnieniem Harman) słabe spasowanie drzwi? U mnie drżą od głośników i jest niemiły dźwięk pukania plastik o plastik, z jednymi drzwiami byłem w ASO resztę jakoś sam ogarnąłem i podklejałem malutkie filcowe naklejki.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

1) U mnie pojawia się (nieregularnie), gdy parkuję tyłem i po dojechaniu od razu wyłączam samochód - złapałem kilka razy zielony ekran z tekstem w stylu "camera not available". Zapewne komputer wyłącza kamerę cofania szybciej niż resztę systemu i chwilowo sam ją wtedy gubi. Przestałem się tym przejmować po kilku razach.

2) Prawa łopatka rekuperacji do siebie na ok. 2 sekundy wyłącza Auto, potem lewa uruchamia normalnie iPedal

3) problem mi nieznany, mam również XL, ale niemal nie korzystam z multimediów - zwykle jeżdżę w ciszy. Te kilka bardzo rzadkich razy jak coś było włączone na wysoki poziom głośności to nie zwróciłem uwagi na żadne obijanie i hałas od plastików.

pawelbdg

Zadomawiam się
Dzięki za odpowiedzi, postaram się nagrać ten zielony ekran to wrzucę, ale uspokoiłem się że to nie tylko u mnie 😅 sprawa rekuperacji załatwiona dzięki 👍