Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Michal

Moderator
Jeśli planujesz TM3, to tutaj podsumowałem swoje prawie 2 lata jazdy:
Wyszło mi tam 222 Wh/km energii doładowanej do baterii, więc możesz spokojnie przyjąć 250 Wh/km żeby mieć jakiś margines na straty przy ładowaniu.
U mnie wychodziło około 40% ładowań DC chyba głównie dlatego, że pierwsze 3 miesiące tylko DC. Normalnie możesz chyba policzyć raczej 1/3 DC - nie jeżdżę jakkoś specjalnie dużo tras ale kilka razy w roku jednak robię turne po Polsce i zdarzyło mi się pojechać autem np. do Nicei.
Zatem jeśli masz przebieg 25 000 km (raczej będziesz jeździł więcej niż dotychczas, bo to fajne auto), to możesz policzyć, że rocznie będziesz potrzebował na ładowanie w domu:
25000 * 0,66 * 250 / 1000 = 4 MWh
Możesz założyć 5 MWh żeby być bezpiecznym.

Sam mam instalację 10 kWp i chyba trzeba liczyć, że wyciśniesz z niej (już po uwzględnieniu -20% za magazyn prosumenta) jakieś 8MWh, więc jesli dom zużyje Ci 4, to zostaną 4 na auto ;)

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Właśnie zamówiłem ten licznik za 1050 i będą go instalować jako podlicznik pompy ciepła.
W jakim celu Smart meter przed pompa? Też mam ekosystem Froniusa +Wattpilot i Smart meter do zbadania zużycia własnego, ale przy pompie mam jakiś tani licznik ORNO żeby tylko wiedzieć ile nakręcił

viallos

Pionier e-mobilności
W jakim celu Smart meter przed pompa? Też mam ekosystem Froniusa +Wattpilot i Smart meter do zbadania zużycia własnego, ale przy pompie mam jakiś tani licznik ORNO żeby tylko wiedzieć ile nakręcił
Wizualizacje i dane statystyczne w jednym miejscu na Fronius Cloud.

adamusek

Posiadacz elektryka
Wizualizacje i dane statystyczne w jednym miejscu na Fronius Cloud.
też mam smartmetera i Froniusa kupilem na chwile abonament ale to przesada tyle placic za premium - podlaczylem sobie pvoutput.org i mam jeszcze lepsze statystyki i to za darmo (kupilem premium chyba za 15zl na rok zeby miec wiecej opcji ale i darmowe sa wystarczające).

zibizz1

Pionier e-mobilności
też mam smartmetera i Froniusa kupilem na chwile abonament ale to przesada tyle placic za premium - podlaczylem sobie pvoutput.org i mam jeszcze lepsze statystyki i to za darmo (kupilem premium chyba za 15zl na rok zeby miec wiecej opcji ale i darmowe sa wystarczające).
Nigdy nie miałem płatnej, nie ma sensu. Miesieczne/roczne + 3 dni w stecz dobowe wykresy w zupełności wystarczją.
Do tego pvoutput.org to trzbea mieć cos lokalnie uruchomionego na jakimś urządzeniu żeby przesłało dane czy mozna to bezpośrednio z falownika podłaczyć?

adamusek

Posiadacz elektryka
Nigdy nie miałem płatnej, nie ma sensu. Miesieczne/roczne + 3 dni w stecz dobowe wykresy w zupełności wystarczją.
Do tego pvoutput.org to trzbea mieć cos lokalnie uruchomionego na jakimś urządzeniu żeby przesłało dane czy mozna to bezpośrednio z falownika podłaczyć?
wrzucasz sobie pusha na froniusie:
i tyle.

PePeL

Zadomawiam się
Słońce zaczyna świecić i zaczyna mieć sens uwzględnianie prądu ładowania vs PV. Macie jakieś EVSE z ograniczeniem prądu ładowania ale 3-fazowe i nie za worek monet, chciałbym zmaksymalizować autokonsumpcję.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Słońce zaczyna świecić i zaczyna mieć sens uwzględnianie prądu ładowania vs PV. Macie jakieś EVSE z ograniczeniem prądu ładowania ale 3-fazowe i nie za worek monet, chciałbym zmaksymalizować autokonsumpcję.
Szukaj takiego co wspolpracuje z Twoim falownikiem, ja mam Wattpilot Froniusa, ale kosztuje worek monet

Jaceq

Pionier e-mobilności
Jeśli chcesz to robić automatem, to potrzebujesz Wallbox-a "SMART". Niestety kosztują prawie 2x drożej (przynajmniej te, które ja znalazłem - może ktoś ma lepsze propozycje). No i teraz pytanie, czy Ci się to kalkuluje.. Mnie wyszło, że jednak nie. Za instalację liczyłem około 5k PLN (już z dodatkowym licznikiem albo innym sposobem odczytu aktualnej nadprodukcji). Zwykłego Wallbox-a kupisz poniżej 3k PLN.. Czyli żeby się finansowo zapięło, trzeba by "zarobić" na takim ładowaniu około 2k przez powiedzmy 2-3 lata. Bez tego rozwiązania "płacisz" za dodatkowo pobrany prąd 20%, o ile masz rozliczenia na starych zasadach. Powiedzmy, że cena 1kWh to 1 PLN, czyli licząc na skróty, przy ładowaniu nie-smart płacisz 0,20 PLN / 1kWh. Zatem, żeby zbilansować instalację smart, trzeba by naładować 10 000 kWh z nadprodukcji. W praktyce tak pięknie nie będzie, więc trzeba by do tego doliczyć margines, powiedzmy, że optymistyczny np. 30%, zatem mamy 13 000 kWh. Przy zużyciu auta na poziomie 20kWh/100km wychodzi, że system się zwróci najwcześniej po przejechaniu... 65 tyś. km na własnym prądzie. I to są bardzo optymistyczne obliczenia. Ja bym raczej tę wartość pomnożył przez 2. Dochodzą jeszcze inne aspekty. Np. żeby w ogóle ładowanie ruszyło to musisz mieć nadprodukcję co najmniej na poziomie 4kW - czyli trzeba mieć wg mnie instalację 10kW lub większą żeby się w to bawić (ja mam). To takie moje przemyślenia. Ciekaw jestem jakie są Wasze. Chętnie przeczytam, że się mylę i powrócę do pomysłu - Wallbox jeszcze nie kupiony ;-) Samych opcji jest kilka. Wypasione Froniusa (o ile masz ich falownik), rozwiązanie z dodatkowym licznikiem i Wallbox Pulsar Plus, rozwiązanie z zaciskami na przewody, które potrafią odczytywać przepływający prąd i Wallbox Zappi - to takie trzy, które rozważałem.