Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

consigliero

Pionier e-mobilności
W tym od VW tylko po ponownym włączeniu zasilania można się z nim dogadywać

tokwi

Pionier e-mobilności
to gdzie kupić 3 gen?
i czym ona się różni?
Zazwyczaj nowymi generacjami (czegokolwiek) to jest tak, że oszczędza się na koszcie wytworzenia. Z 22kW moc zredukowano do 11kW - ale tyle wystarczy.
Jeśli jednak ktoś potrzebuje 2 m dłuższy kabel do ładowania i chce grubszy to lepsza będzie Gen2
Wbudowana w Gen3 rożnicowka Typu AC nie jest warta zachodu - to ok 60 zł. Jeśli ktoś chce zabezpieczyć się przed upływem prądu stałego i tak dokupi różnicówkę Typu B, którą wepnie przed WB.
Moim zdaniem praktyczną różnica jest długość kabla - ktora dla niektórych będzie istotnym kryterium zakupu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zazwyczaj nowymi generacjami (czegokolwiek) to jest tak, że oszczędza się na koszcie wytworzenia. Z 22kW moc zredukowano do 11kW - ale tyle wystarczy.
Jeśli jednak ktoś potrzebuje 2 m dłuższy kabel do ładowania i chce grubszy to lepsza będzie Gen2
Wbudowana w Gen3 rożnicowka Typu AC nie jest warta zachodu - to ok 60 zł. Jeśli ktoś chce zabezpieczyć się przed upływem prądu stałego i tak dokupi różnicówkę Typu B, którą wepnie przed WB.
Moim zdaniem praktyczną różnica jest długość kabla - ktora dla niektórych będzie istotnym kryterium zakupu.
Gen3 ma 22kW.

tokwi

Pionier e-mobilności
Gen3 ma 22kW.
Świeta racja, a moje niedopatrzenie.
Sięgnąłem więc do źródeł (poniżej tabela z polskiej instrukcji), a dałbym sobie rękę obciąć, że przycięli do 11kW
Gen3-moc.jpg

Ale to nie musi być prawda, bo sprawdziłem teraz tez długość kabla i w instrukcji jest że wallboxy występują w dwóch wersjach z długością kabla 24 stopy i 8,5. Tymczasem w Telsla Shop Gen3 oferowany jest z 18 i 8,5 stóp.
Tak, że na nic te nasze fora - trzeba pomacać ;-)

krzyss

Pionier e-mobilności
Dokladnie, przyda sie kiedys. Ja ograniczylem u siebie do 11kW.
Zreszta w DE jak robia doginansowanie do stacjo ladowania to tez ograniczaja, choc przeciez kazdy moze sobie wejsc i to zmienic :)

Szatan

Posiadacz elektryka
Na co tu zmieniać auto, jeszcze nie dostałem a już mam myśleć o upgradzie? :D
Teoretycznie mogą podnieść moc ładowania AC z "updatem" bo możliwe, że nowe auta mogą ale nie chcą by 3/Y miała tyle lub więcej niż S/X?

Bronek

Pionier e-mobilności
Wall Connector działa także z innymi samochodami. Poza tym kupujesz to raz i jak zmienisz samochód to WC raczej zostanie.
Racja - teslowym evse 1faza otrzymanym z Teslą i po dokupienia NEMA czyli wtyczki do zabezpieczenia 32A (evse rozpoznaje ją jako 1 faza 32A) ładuję Nissana Leafa

A 3 fazowym evse ustawianym do do 22kW ładuję Teslę. Wada - nie ma guziczka ale mnue to wisi.

Nie ma znaczenia że evse ma 22 czy więcej, to ile przyjmie auto decyduje jego ładowarka i to co ustawimy na ekranie.
Czyli np moje evse 3 fazy ustawione na 3x32A czyli 22 kW, spokojnie ładuje Tm3 z jej ustawieniem na 3x16A czyli 11kW lub nawet mniej.. Nic sie nie zepsuje i nic nie spali itd. Evse 22 kw czyli wallbox Tesli z taką mocą, spokojnie może mieć a i tak trojka weźmie max 11.
Problem może być po stronie domowej instalacji, jeśli nie jest ona wystarczajaco "mocna" aby znie#ć takie obciążenie gdyby coś "ciągneło" np 32A na fazie.

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Racja - teslowym evse 1faza otrzymanym z Teslą i po dokupienia NEMA czyli wtyczki do zabezpieczenia 32A (evse rozpoznaje ją jako 1 faza 32A) ładuję Nissana Leafa

A 3 fazowym evse ustawianym do do 22kW ładuję Teslę. Wada - nie ma guziczka ale mnue to wisi.

Nie ma znaczenia że evse ma 22 czy więcej, to ile przyjmie auto decyduje jego ładowarka i to co ustawimy na ekranie.
Czyli np moje evse 3 fazy ustawione na 3x32A czyli 22 kW, spokojnie ładuje Tm3 z jej ustawieniem na 3x16A czyli 11kW lub nawet mniej.. Nic sie nie zepsuje i nic nie spali itd. Evse 22 kw czyli wallbox Tesli z taką mocą, spokojnie może mieć a i tak trojka weźmie max 11.
Problem może być po stronie domowej instalacji, jeśli nie jest ona wystarczajaco "mocna" aby znie#ć takie obciążenie gdyby coś "ciągneło" np 32A na fazie.
Widziałem na Twoim filmie. Polak potrafi😂👍🏼