Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

consigliero

Pionier e-mobilności
Z tego wiem to są wallboxy z zarządzaniem zasilaniem, chyba ten co mam ma coś takiego. Mając 17 KW przydział mocy może się zdarzyć że pracująca pompa ciepła oraz ładujący się samochód przekroczą dopuszczalną moc wtedy samochód powinien być chyba ładowany mniejszym prądem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dlatego warto jak można i póki jeszcze można, podwyższyć sobie moc i zabezpieczenie.
( poprowadzilem 5x10 oddzielny kabel ze skrzynki ekstra do garaży i mam 40A na kazdej fazie w umowie a w rzeczywistosci 45)
Ale racja, trzeba pilnować np Leaf 32A i Tesla 16A i juz mamy 48A na jednej fazie, wywali jak nic. Dlatego nie ładuje ich razem. Lub zmniejszam moc w ich ładowarkach - Nissan ok 3 kW lub w Tesli do wyboru. Ale to teoretycznie.
Ważne by sobie rozdzielic sprzęty endrgochłonne i mocne. Czyli aby sie nie spotkało jakuzzy z np pompą i piekarnikiem itd itp...

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Dlatego warto jak można i póki jeszcze można, podwyższyć sobie moc i zabezpieczenie.
( poprowadzilem 5x10 oddzielny kabel ze skrzynki ekstra do garaży i mam 40A na kazdej fazie w umowie a w rzeczywistosci 45)
Ale racja, trzeba pilnować np Leaf 32A i Tesla 16A i juz mamy 48A na jednej fazie, wywali jak nic. Dlatego nie ładuje ich razem. Lub zmniejszam moc w ich ładowarkach - Nissan ok 3 kW lub w Tesli do wyboru. Ale to teoretycznie.
Ważne by sobie rozdzielic sprzęty endrgochłonne i mocne. Czyli aby sie nie spotkało jakuzzy z np pompą i piekarnikiem itd itp...
No jeżeli masz 40A na jednej fazie to może Ci wywalić? U mnie jak już pisałem jestem przed przygodą zakupu więc wszystko dopiero przygotowuję. Mam pompę ciepła jednofazową. I tak się zastanawiam jak to u mnie będzie wyglądać. Oczywiście piekarnik, czajnik i wszystkie urządzenia energochłonne będę rozdzielał pomiędzy fazy (Remont, całkowicie nowa instalacja w budynku). Ale pytanie jak będzie zachowywać się EVSE - chcę kupić Tesla gen3 i myślę o podliczniku na firmę. W takim wypadku jeśli zastosuję np 5x16mm2 do przyłącza i do EVSE czy obciążenie osobnego licznika będzie miało wpływ na moją domową instalację z licznika pierwszego?

Bronek

Pionier e-mobilności
Moze wywalić nie kable, bo 10mm jest OK. ale bezpiecznik - gdy na jednej fazie spotka się np : Tesla 16A+ Leaf 32A+... nawet juz nie trzeba jakuzzy czy piekarnika.
Nissan ciagnie z jednej fazy.
Evse to tylko zabezpieczenie i komunikacja/sprawdzenie iż jest OK z połączeniem, ma swój maksymalny prąd przepuszczający. ( swój wallbox przerobiłem na regulowany ale to w trosce o nieznaną instalację, bo jest przenośny. I gdybym jak się zresztą zdarzyło, pociągnął z 16 A siły 32A do Nissana, to wywali.
Musisz to sobie poukładać, bo szybkie ładowanie to dobre ekonomiczne ładowanie z AC.
Szkoda ograniczać moc ładowarki lub evse, lepiej coś wyłączyć innego.
Ad kable 10 czy 16 wystarczy i nie kable decydują o tym czy reszta wytrzyma, bo to nie potok wody czy jej rzeka. Prąd płynie jak go pobierasz więc same kable nic nie zrobią instalacji ale za duża moc aktualnie pobierana w do ich parametrów . Kaboel 16 to prawie przegiecie w domu , ale ok, jak możesz to czemu nie?
Policz ile może się "spotkać" maksymalnie mocy (natężenia-A) na jednym drucie/fazie, tak jak Ci podałem przykład wyżej np pompa +Tesla (inne auto)+ Margines kilku Amper

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
no właśnie właściwe obliczenia są dla mnie trudne. To, że przewody nie są zabezpieczeniem to wiem, ale myśląc o przyszłości i niewielkiej różnicy w cenie wykonania robię porządnie. Jeśli chodzi o zabezpieczenia. Muszę to ogarnąć. Po pierwsze muszę zobaczyć jaką mam umowę (pewnie na fakturze nie ma informacji więc czeka mnie telefon do enea:eek:). Po drugie zakup zabezpieczeń, różnicówki itp itd i ew pod licznika. Tych szczegółów nie znam ale pewnie dowiem się po rozmowie z Enea. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak Ty masz u siebie to wykonane?

Bronek

Pionier e-mobilności
W Energa na fv jest moc przyłącza. Bylo o tym. Radzę podnieść do minimalnej gdzie daja7 np te 40A. To ok 50zł jednorazowo za kazdy kW powyzej tego co masz. Musi byc elektryk z uprawnieniami. Ja nie robilem żadnych podlicznikow i co mi to da ze będę wiedział? Zawracanie dla mnie tyłka, bo tym nie ograniczę poboru, no chyba ze uznam iż w ogóle nie warto ładować w domu. To tylko samochod i jak czytam tu o superanalizach przebiegu, spalania degradacji itp, to podziwiam korzystam z informacji z nudów ale generalnie mnie to malo obchodzi. Elektryki są fajne, fajnie jeżdżą, tanio i kwita. Szkoda czasu.
Czekanie ciągle na lepsze baterie czy wyposażenie , to tak jakby zastanawiać się jaki smartfon czy telewizor kupić aby był najlepszy. W drodze do sklepu już i tak będzie zapowiedź nowszego. :)
Ad rem: do garaży (2) stoją tam Nissan i Tesla i do wiat (2) - dwa kampery i zasilane jakuzzy bierze ok 4-6 kW- idą zalicznikowo oddzielne 3 fazowe dwa kable po 10mm m/w po 30 - 40 m dlugości ( dwie rozne strony ogrodu) . Zakończone gniazdami duzej siły 32A.
W skrzynce automatyczne! bezpieczniki i różnicowka- za licznikiem. To robił elektryk z uprawnieniami, bo musi (u nas telefonicznie) rozplombować licznik. Ponownie zaplombują jak sie zglosi robotę za ok tez 50 zł.
Gdyby mnie naszło na badanie co i ile zuzywa, to bym założył czujniki (cewki) na każdą z faz i po wifi miał obraz poboru, mocy. Są takie dwukierunkowe, przydatne jak u mnie w przypadku posiadania fotowoltaiki. Ceny ok 410 do 600 zł z 3 fazowe dwukierukowe
Ten linku poniżej jest drozszy ale pracuje nie tylko w chmurze ale w sieci domowej https://allegro.pl/oferta/shelly-3em-3-fazowy-licznik-energii-pradu-wifi-pv-10840822896

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Widzę że kolega ma rozmach. U mnie było prościej, bo i inwestycja mniejsza, a ja prądu się boję to staram się aby wszysko było zrobione zgodnie z zasadami. Nawet ostatnio przeglądnąłem wszystko, po lekturze wątku, od słupa to rozdzielnicy i wygląda że trzymam się zasad. Ponieważ jak pisałem wszystko było robione od początku to zaczałem od określenia mocy przyłącza. Tą jako minimum określiłem wielkością planowanej fotowoltaiki, nie chciałem ponad 10Kwp, drugie założenie to obciążenia, pompa ciepła 10 KW ale to moc umowna, bo max z pomiarów to jakieś 4 Kw, jakaś grzałka oraz sprzęty w domu. Co możliwe idzie na 3 fazach, grzałka awaryjna, płyta kuchenna, pompa ciepła. Jest też klimatyzator ale staram się go używam tylko jak jest potrzeba. Na zewnątrz domu wyprowadzona skrzynka z siłą ale taką małą siłą 3x16A i 2 x 16 A jednofazowe gniazka. Ponieważ największą mocą przy zabezpieczeniu 32 A było 17 kw to o tyle wnioskowałem. Rozdzielnia w domu zrobiona zgodnie z zasadami sztuki, przynajmniej mam taką nadzieję. Jak się pojawił samochód i wallbox to przez chwilę było pomysł aby wykorzystać przejście do skrzynki zewnętrznej która ma własne zabepiecznia ale okazało się że nie ma opcji puszczenia kabla ze względu na brak miejsca. Z tego powodu pojawił się w skrzynce dodatkowy bezpiecznik dla wallboxa a kabel został poprowadzony na poddasze i wyprowadzony na zewnątrz w rejon skrzynki zewnętrznej. Teoretycznie podaje 11 Kw ale chyba jeszcze nigdy w domu takiej wartości nie zobaczyłem, tylko 10kW, 11 kW widzę w momencie gdy podłączam się pod słupek taki publiczny gdzie podają 22kW teoretycznie. Wtedy pokłądowa ładowarka ujawnia swoje możliwości, w domu i tak ładuję zmniejszonym prądem co pokazuje 6 kW i dzięki temu gdy robię to w słoneczny dzień mogę napisać że nasz elektryk nie jest ładowany prądem z węgla. Po powiększeniu instalacji i zamontowaniu smart managera mam nową zabawkę podającą różne ciekawe dane. Reasumując trzeba instalację zrobić porządnie.

Attachments

• Zrzut ekranu 2021-07-28 o 10.18.28.png
    Zrzut ekranu 2021-07-28 o 10.18.28.png
    933,1 KB · Liczba wyświetleń: 63

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Ja chcę podlicznik, żeby rozliczać ładowanie w firmie, z tego co pisano już tutaj innej opcji nie ma.
Nie chodzi mi o mega oszczędności, schodzenie zużyciem poniżej minimum itp. Ja nie z tych.
Jeśli chodzi o fotowoltaika to też mam ale niestety trafiłem ok 3 lata temu na firmę fotontechnik - poczytaj opinie na internecie. Niestety ja tego nie zrobiłem. Mam instalacje 5,85 z zapłaconych 6,84 bo jak stwierdził pan "inżynier" nie da się zmieścić takiej na moim dachu. A kredyt poszedł już 4 miesiące. Tak - tyle czekałem na założenie instalacji. Niestety zużycie wyszło mi na ostatniej FV z Enea ok 8KW a przed montażem mialem 3,5-4. Informowałem ich, że będę zakładał 9KW jednofazową pompę ciepła panasonica. Obliczyli, że 6,84 mi wystarczy. I poszło 45k zł w kibel:) Fotowoltaika miała obniżyć rachunki do minimum a mam ratę 400zł co miesiąc + doplata w tym roku to 2600zł więc wychodzi na to, że gdybym nie miał fotowoltaika to miałbym podobne rachunki ale bez raty 400zł za nią :unsure:
Niestety człowiek błędy popełnia...

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam, ze przed EV mialem instalacje 3 fazową w garazach i kuchni ale 16A.
Do samochodów leci ekstra kablami poza instalacją domową.
U nas monitoring zużycia i produkcji mam na E-liczniku Energa i w aplikacji oraz Solaredge dla fotowoitaiki.
To co się zyska na ładowaniu bezpośrednio jak gdyby słońcem, to prawie straci się na niższej sprawności procesu ładowania "słabym" prądem nie licząc czasu i upierdliwości. Więc tu sie nie bawię w kombinacje, ładuję glownie w tanim prądzie (mam 3h w dzień i 9 h w nocy)
"na słońce" to chodzi mi bezpirednio wanna, pralka, suszarka, zmywarka - ich moce są mniejsze od fV gdy świeci słońce

consigliero

Pionier e-mobilności
Ta teza o niższej sprawności słabym prądem to jakoś sprawdzona? Bo mnie z porównia tego co mam w dołożonym liczniku pod wallboxa oraz tym co zeznaje Tronity wychodzi że są to prawie identyczne wartości. Co do zmiany taryfy to muszę zdobyć więcej danych, bo na razie nie jest mi źle, za wyjątkiem wysokości rachunku który mam do zapłacenia za ostatnie półrocze czyli 4200 PLN. Rozumiem że przy zmianie taryfy rachunek który obecnie ma 4 strony będzie ich zwierał 2 razy więcej?