Michal
Moderator
Ja po 7 miesiącach każdy TM3LR mam podobne przemyślenia. Miałem bawić się w 11kW z siły w garażu, a okazuje się, że spokojnie wystarcza mi 3kW ze zwykłego gniazdka.Nie dyskutuję z tym że są różne scenariusze użytkowania samochodu i indywidualne potrzeby.
Mój przykład nie musi pasować do wszystkich.
Mam na razie 14000 km w 7 miesięcy beż dłuższych tras, głównie skoki do Trójmiasta do 160 km dziennie i jazda wokół komina. Kilka razy nad morze, 2 razy Toruń, 3 razy Warszawa...
Do pracy na piechotę mam 30 min, samochód więcej zużywa na sentry mode na parkingu niż na dojazd
A i tak pracujemy hybrydowo dom/biuro.
Decyzja nie rzucać się na kupno Wallbox czy EVSE 11kW nawet Zenkar dla mnie była trafna...
Najłatwiej najpierw sprawdzić, potem ewentualnie kupić.
Chociaż dla estetyki w garażu też można.
Po 8h mam w baterii 24kWh (32%) więcej, a jak potrzebuję szybko naładować więcej, to marnuje te dodatkowe 30-60 minut przed dłuższą podróżą na ładowarce Greenway / Lidla (Orlen ostatnio mi nie działa więc darowałem sobie ich usługi) i jest następne 20-45kWh (27-54%), a to (49-86%) już z Warszawy dowiezie mnie praktycznie wszędzie (oczywiście mam na myśli dowolny SuC).
Nauczyłem się też w takich wypadkach więcej doładowywać wracając z poprzedniej podróży - żeby nie mieć w domu 0% tylko trochę więcej. Ogólnie moja zasada jest taka, że jak mam rano znowu wyjechać, to na SuC ładuje do czasu aż moc ładowania spadnie poniżej 35-40kW (czyli około 90%), bo takich mocy spodziewam się na początku ładowania rano na 50kW GW/Lidl.