Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Michal

Moderator
Nie dyskutuję z tym że są różne scenariusze użytkowania samochodu i indywidualne potrzeby.
Mój przykład nie musi pasować do wszystkich.
Mam na razie 14000 km w 7 miesięcy beż dłuższych tras, głównie skoki do Trójmiasta do 160 km dziennie i jazda wokół komina. Kilka razy nad morze, 2 razy Toruń, 3 razy Warszawa...
Do pracy na piechotę mam 30 min, samochód więcej zużywa na sentry mode na parkingu niż na dojazd :)
A i tak pracujemy hybrydowo dom/biuro.
Decyzja nie rzucać się na kupno Wallbox czy EVSE 11kW nawet Zenkar dla mnie była trafna...
Najłatwiej najpierw sprawdzić, potem ewentualnie kupić.
Chociaż dla estetyki w garażu też można.
Ja po 7 miesiącach każdy TM3LR mam podobne przemyślenia. Miałem bawić się w 11kW z siły w garażu, a okazuje się, że spokojnie wystarcza mi 3kW ze zwykłego gniazdka.
Po 8h mam w baterii 24kWh (32%) więcej, a jak potrzebuję szybko naładować więcej, to marnuje te dodatkowe 30-60 minut przed dłuższą podróżą na ładowarce Greenway / Lidla (Orlen ostatnio mi nie działa więc darowałem sobie ich usługi) i jest następne 20-45kWh (27-54%), a to (49-86%) już z Warszawy dowiezie mnie praktycznie wszędzie (oczywiście mam na myśli dowolny SuC).
Nauczyłem się też w takich wypadkach więcej doładowywać wracając z poprzedniej podróży - żeby nie mieć w domu 0% tylko trochę więcej. Ogólnie moja zasada jest taka, że jak mam rano znowu wyjechać, to na SuC ładuje do czasu aż moc ładowania spadnie poniżej 35-40kW (czyli około 90%), bo takich mocy spodziewam się na początku ładowania rano na 50kW GW/Lidl.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie zmusisz. To co dają obsłuży 32A z jednej fazy (ta po NEMA po lewej ).

Dalej to juz tylko fantazja i Castorama itp jak z Sily duzej 32A czy malej 16A przejść do tego niebieskiego wtyku. U mnie to tak wygląda i jest do Leafa. Teslę wolę z 3 faz.innym evse
View attachment 1121

View attachment 1120

Bronek, a masz moze PN z tego niebieskiego 32A ? szukam takiego, ale cos nie moge PartNumbera znalezc.

Bronek

Pionier e-mobilności
To już bylo wyzej ale ok, latwiej moze znajdę

Czyli z duzego niebieskiego na duze czerwone? Gniazdo niebieskie niebieskie n wtyczka czerwona ?

Ja kupiłem gniazdo kempngowe 32A i wtyk silły 32A k połączyłem 10mm drutami z starego kabla (vide zdj)
Np to pasuje pod NEMA 32A https://allegro.pl/oferta/gniazdo-przenosne-kempingowe-230v-32a-3p-ip44-6815233090
Chodzi Ci o NEMA, to wyżej tu kupowalem https://www.evseadapters.com/produc...an-mains-adapter-for-tesla-model-s-x-3-gen-2/
Od Tesli trudno bylo wtedy kupić, a i po co? Jak jest gdzie indziej

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Chodzilo mi o NEMA, ale juz mi odpisali z serwisu w Warszawie ze maja go na miejscu za 200.- więc sobie jutro podjadę i zakupię :)
Sprzedałem zencara co mialem i teraz chce na wypadek wyjazdow byc przygotowanym, pewnie uzyje tego raz na rok, ale chce miec :)

pawlaczynski

Fachowiec
Chodzilo mi o NEMA, ale juz mi odpisali z serwisu w Warszawie ze maja go na miejscu za 200.- więc sobie jutro podjadę i zakupię :)
Sprzedałem zencara co mialem i teraz chce na wypadek wyjazdow byc przygotowanym, pewnie uzyje tego raz na rok, ale chce miec :)
Daj znać czy udało się kupić to anuluję zamówienie na evseadapters.com bo nie chce mi się czekać 4 tygodnie na dostawę

Poldek

Fachowiec
Z tego NEMA to ile jest kW?