To czy możemy podsumować jaki jest aktualny konsensus na najlepsze i najszybsze ładowanie mobilne poza superchargerami i innymi ładowarkami DC? Odbieram Model Y w tym tygodniu i chętnie dokupię odpowiednie, najpopularniejsze adaptery. Myślę, że można by z tego zrobić podpięty post aby każdy nowy użytkownik nie zadawał tego samego pytania po kilka razy.
Ja dokupiłem do auta takie dwa elementy, które dają mi możliwość ładowania 11kW w razie potrzeby:
1058220-00-E | UNIVERSAL MOBILE CONNECTOR, 3P | 1,869.92 |
1024110-00-D | ASY,UA,A,415V3,016A,TMC002I016M3PNE6 | 365.85 |
Używam tego UMC gen 1 na co dzień w domu do ładowania auta i zabieram w podróże. Dodawany do samochodu UMC gen 2 jeździ ze mną zawsze we frunku - jeszcze nigdy go nie użyłem.
Ludzie dla wygody kupują i montują w domu Wall Charger (WC), a niektórzy kupują taki WC i podłączają do niego wtyk trójfazowy zamiast montować na stałe i używają tak jak UMC gen 1, zabierając w podróże, przy czym nie wiem jak on sobie radzi leżąc na ziemi w wodzie
Poniżej wklejam obrazek pokazujący różnicę pomiędzy UMC gen 1 i gen 2 jeśli będziesz szukał w necie. Najważniejsza to chyba, że w gen 2 za "puszką" nie ma już kabla, tak jak w gen 1. Skreśliłem też opisy, co jest dodawane, bo obecnie wszystko trzeba dokupić oddzielnie.