Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

kamer7

Zadomawiam się
To czy możemy podsumować jaki jest aktualny konsensus na najlepsze i najszybsze ładowanie mobilne poza superchargerami i innymi ładowarkami DC? Odbieram Model Y w tym tygodniu i chętnie dokupię odpowiednie, najpopularniejsze adaptery. Myślę, że można by z tego zrobić podpięty post aby każdy nowy użytkownik nie zadawał tego samego pytania po kilka razy.

Michal

Moderator
To czy możemy podsumować jaki jest aktualny konsensus na najlepsze i najszybsze ładowanie mobilne poza superchargerami i innymi ładowarkami DC? Odbieram Model Y w tym tygodniu i chętnie dokupię odpowiednie, najpopularniejsze adaptery. Myślę, że można by z tego zrobić podpięty post aby każdy nowy użytkownik nie zadawał tego samego pytania po kilka razy.
Ja dokupiłem do auta takie dwa elementy, które dają mi możliwość ładowania 11kW w razie potrzeby:
1058220-00-EUNIVERSAL MOBILE CONNECTOR, 3P1,869.92
1024110-00-DASY,UA,A,415V3,016A,TMC002I016M3PNE6365.85
Używam tego UMC gen 1 na co dzień w domu do ładowania auta i zabieram w podróże. Dodawany do samochodu UMC gen 2 jeździ ze mną zawsze we frunku - jeszcze nigdy go nie użyłem.

Ludzie dla wygody kupują i montują w domu Wall Charger (WC), a niektórzy kupują taki WC i podłączają do niego wtyk trójfazowy zamiast montować na stałe i używają tak jak UMC gen 1, zabierając w podróże, przy czym nie wiem jak on sobie radzi leżąc na ziemi w wodzie :p

Poniżej wklejam obrazek pokazujący różnicę pomiędzy UMC gen 1 i gen 2 jeśli będziesz szukał w necie. Najważniejsza to chyba, że w gen 2 za "puszką" nie ma już kabla, tak jak w gen 1. Skreśliłem też opisy, co jest dodawane, bo obecnie wszystko trzeba dokupić oddzielnie.

Attachments

• 1660733200211.png
    1660733200211.png
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 110

JareG

Pionier e-mobilności
Ludzie dla wygody kupują i montują w domu Wall Charger (WC), a niektórzy kupują taki WC i podłączają do niego wtyk trójfazowy zamiast montować na stałe i używają tak jak UMC gen 1, zabierając w podróże, przy czym nie wiem jak on sobie radzi leżąc na ziemi w wodzie :p
No ja sobie wypraszam, mój WC nie leży w żadnej wodzie - i nigdzie nie jeździ.. choć wtyczkę ma, dla wygody/przyszłościowo. A w aucie wyląduje Khons 22kW, z kompletem wtyczek - jak już podepnę WC do gniazda..
BTW: Czasami jest tak, że ludzie idą w rozwiązanie uniwersalne (czyli mobilne evse 3-fazowe, plus różne wtyczki), a potem chyba jedynie z wygodnictwa kupują wallboxa.. tak było u mnie - nie chciało mi się kilka razy w roku odłączać tego evse 22kW.. 🤣 Ale na nim mógłbym poprzestać, bo w sumie on ma więcej opcji i lepiej się go obsługuje niż WC :D

Pozdrawiam

chlebu

Nowy na Forum
Co kupić do ładowania w garażu z gniazda 3 fazowego? Chodzi mi o propozycję inną niż wall box od Tesli.
Może być coś przenośnego do 3 faz albo jakiś wall box z rodzaju "dobry i tani".
Dzięki

JareG

Pionier e-mobilności
Zanim kupiłem wallboxa od Tesli 🤣 zakupiłem przenośne evse Khons 22kW (jest też wersja 11kW), gdyż: ma wbudowane dobre zabezpieczenia, łatwo się to obsługuje, ma sporo ustawień, ma wyświetlacz, zapodaje też różne parametry pracy (np. jaka jest dokładnie moc ładowania, ta podawana przez auto jest u mnie nieco wyższa). W momencie zakupu był tylko nieco droższy (400 zł) od Zencara 11kW, teraz cena jest znacznie wyższa..
Z tańszych evse to chyba zostaje coś a la Zencar 11kW :)

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Co kupić do ładowania w garażu z gniazda 3 fazowego? Chodzi mi o propozycję inną niż wall box od Tesli.
Dzięki
Jeśli masz teslę, to nie musisz kupować wall boxa, a możesz przenośne EVSE - UMC (Universal Mobile Charger) gen1 - to wersja trójfazowa, a koszty (netto) podawałem kilka postów wyżej (#963).

Używam tego UMC gen 1 na co dzień w domu do ładowania auta i zabieram w podróże. Dodawany do samochodu UMC gen 2 jeździ ze mną zawsze we frunku - jeszcze nigdy go nie użyłem.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dzięki
Pytasz w watku o ladowaniu tesli. O dobry i tani wallbox
Tesla sprzedaje go za 2350.- brutto.
Znajdz inny regulowany do 22kW wallbox z tymi zabezpieczeniami. Ten jest tani i dobry.

Jak chcesz cos przenosnego tanio to moze zencar 11kW.