Ryś

Zadomawiam się
Jest na siłę?
Ładowarka pokładowa to 11 kW, piszę o ładowarce ściennej. Jest ona zasilana prądem 230 V, chociaż wolałbym 3-fazową... Wtedy te 7,4 kW byłoby bardziej optymalne dla mojej domowej sieci energetycznej.

abes99

Posiadacz elektryka
Pierwsi nabywcy otrzymają także ładowarkę Wallbox 11 kW.

Atrakcyjność oferty Launch Edition wykracza poza samochód. Kabel do ładowania na publicznych stacjach Mode 3 możemy w niej uznać za drobiazg. Klienci Jeepa Avenger Launch Edition w ramach oferty premierowej otrzymają bowiem ładowarkę domową Wallbox. Jeśli domowa instalacja elektryczna pozwoli, to wystarczy podłączyć Wallboxa do domowego gniazdka i ładować samochód nawet mocą 11 kW. Z taką korzyścią dla nabywców Jeep realizuje inicjatywę „The Freedom to Choose” (Wolność wyboru), umożliwiającą wybór najbardziej odpowiedniej formy ładowania.

Klienci Jeepa Avenger Launch Edition w ramach oferty premierowej, otrzymają ładowarkę domową Wallbox, którą można podłączyć do domowego gniazdka i ładować samochód nawet mocą 11 kW. Wystarczy jedynie dostostosować do niej naszą domową sieć elektryczną.

IMHO, powinien być Wallbox 11kW 3F...

Ryś

Zadomawiam się
Pierwsi nabywcy otrzymają także ładowarkę Wallbox 11 kW.

Atrakcyjność oferty Launch Edition wykracza poza samochód. Kabel do ładowania na publicznych stacjach Mode 3 możemy w niej uznać za drobiazg. Klienci Jeepa Avenger Launch Edition w ramach oferty premierowej otrzymają bowiem ładowarkę domową Wallbox. Jeśli domowa instalacja elektryczna pozwoli, to wystarczy podłączyć Wallboxa do domowego gniazdka i ładować samochód nawet mocą 11 kW. Z taką korzyścią dla nabywców Jeep realizuje inicjatywę „The Freedom to Choose” (Wolność wyboru), umożliwiającą wybór najbardziej odpowiedniej formy ładowania.

Klienci Jeepa Avenger Launch Edition w ramach oferty premierowej, otrzymają ładowarkę domową Wallbox, którą można podłączyć do domowego gniazdka i ładować samochód nawet mocą 11 kW. Wystarczy jedynie dostostosować do niej naszą domową sieć elektryczną.

IMHO, powinien być Wallbox 11kW 3F...
No tak, co innego reklama a co innego rzeczywistość... Jak zwykle zadziałała "gra słów". Ładowarka samochodowa dostosowana jest 11 kW 3F. Co innego z ładowarką ścienną... Klient ma pomyśleć, że otrzyma 11 kW, ale gdzieś tam na dole małym druczkiem jest co innego. Ja już w kwietniu otrzymałem info od dilera, że otrzymam EASYWOLLBOX.

abes99

Posiadacz elektryka
Od początku jak zamawialiśmy Avengera była mowa o wallboxie 11kW w zestawie. Dealer to potwierdzał, choć w papierach tego nie mam :unsure:.

Ryś

Zadomawiam się
Moje pytanie zmierza do tego do jakiego gniazda podłączasz to evse?
Bo jeśli to 230V, to ALBO przez jakieś przelotki,albo ma wymienne kable ALBO NIE MOŻE uzyskać 7,4 kW.
Taka moc jest możliwa tylko z siły.
Niestety nie masz racji - wysyłam Ci link do instrukcji mojej ładowarki.
Oczywiście wszystko zależy od Twojej domowej instalacji. Ja mam na głównym zabezpieczeniu bezpieczniki 40 A - kiedyś do grzania ciepłej wody miałem siłowy, przepływowy ogrzewacz wody i u mnie jest taka możliwość. Tyle, że nie mogę tego sam wykonać. Muszę znaleźć elektryka z odpowiednimi uprawnieniami, którego oni muszą pozytywnie zweryfikować. Następnie otrzyma on instrukcję jak zwiększyć moc ładowania do 7,4 kW z gniazda 230 V.
Nie dziwię się, że taka jest procedura, chodzi o bezpieczeństwo mojej instalacji a tym bardziej mojego budynku. Istotne są także warunki gwarancji samochodu - gdyby coś poszło nie tak mieliby powód do jej zakwestionowania.

Attachments

• 019-WEB-Manuale-Utente-PL (1).pdf
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 4

Cav

Pionier e-mobilności
Ty pisałeś o wallboxie, ja źle zrozumiałem że o mobilnym evse, stąd nieporozumienie.
Jak masz przyłączone toto bezpośrednio do kabla w ścianie, a nie do gniazdka, to wszystko gra.

KrzysztofFly

Moderator
Oczywiście wszystko zależy od Twojej domowej instalacji. Ja mam na głównym zabezpieczeniu bezpieczniki 40 A - kiedyś do grzania ciepłej wody miałem siłowy, przepływowy ogrzewacz wody i u mnie jest taka możliwość. Tyle, że nie mogę tego sam wykonać. Muszę znaleźć elektryka z odpowiednimi uprawnieniami, którego oni muszą pozytywnie zweryfikować. Następnie otrzyma on instrukcję jak zwiększyć moc ładowania do 7,4 kW z gniazda 230 V.
Nie dziwię się, że taka jest procedura, chodzi o bezpieczeństwo mojej instalacji a tym bardziej mojego budynku. Istotne są także warunki gwarancji samochodu - gdyby coś poszło nie tak mieliby powód do jej zakwestionowania.
W sumie to żadna wielka tajemnica, instrukcję instalatora mają nawet do pobrania ze swojej strony, kiedyś interesowałem się tym urządzeniem, bo można było kupić je na OLX i Allegro w niskiej cenie.
Zrzut ekranu 2023-07-01 123316.png

ArturKorzen

Zadomawiam się
Właśnie byłem w salonie i rzeczywiście ładowarka jest 230v 2.3 kW. Na specyfikacji auta nie ma mowy o mocy ładowarki. Przy zamówieniu poprosiłem o dodatkowy dokument żeby sprzedawca określił parametry ładowarki i dostałem na piśmie że jest to 11kW 3 fazy.... Więc błąd po stronie dealera, mają to w poniedziałek wyjaśniać w Jeepem ale pewnie nic nie ugrają, pozostaje dogadanie się między mną a sprzedawca...

Ps. Ile kosztuje porządna ładowarka 11kW żeby sobie na własną rękę kupić? 3-4 k zł?