Juniper - czy warto czekać?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ok …
Mam ponad 5 000 ha i to jest powód żeby mnie hejtować????
Mogę kupić każde auto, ale od kilku lat mam też Teslę, to jest dla Was teslahejterów problem?????
przepraszam ale to było napisane z "przekąsem" wręcz ironią do konkretnej osoby. proszę nie odbierać tego do siebie, nie jesteśmy na portalu kobiecym i niech nas emocje nie doprowadzają do PMS.

cooler

Pionier e-mobilności
wyluzuj bogaczu, dawno przestałem mierzyć poziom zamożności samochodem marki premium. kiedy w końcu w Polsce to się zmieni? ile jeszcze pokoleń będzie ładować w auta, nie swoją kasę tylko obcych banków i nie dla siebie tylko na pokaz dla sąsiadów? kiedy taka mentalność zmieni się w coś wartościowego? dlaczego ten temat na forum musi zawsze zaistnieć? dlaczego jest taka niska kultura i trzeba się odszczekiwać bo inaczej nie dotrze? smutny obraz nędzy mentalnej.
Właśnie, @paradox dobrze mówi.
Zauważyłem w PL takie stopniowanie pojmowania bogactwa:
-nie stać cię na mieszkanie/dom - dowartowciowujesz się samochodem, najlepiej premium, by patrzeć z góry na "biedaków" w zbiorkomie (mam wrażenie że głównie z tego typu ludzi te firmy żyją)

- zarabiasz nieźle - kupujesz dom i spłacasz go latami, masz odpierdzielony na wysoki połysk ogródek i wypieszczony trawnik. Śmiejesz się z "biedaków" w nowych leasingowanych samochodach premium mieszkających w bloku lub u rodziców. Masz Skodę, ale służbową.

- jesteś właścicielem dobrze prosperującej firmy, zarabiasz milion+ rocznie - masz dom, mieszkania dla dzieci, masz potrzebę podróżować szybko bo biznes tego wymaga - kupujesz (leasing) biznesowego Jeta. Śmiejesz się z gości którym wystarcza idealna trawa przed domem.

-jestes w ch... bogaty, jesteś synem Kulczmuka lub innego ustawionego przez SB lub WSI gościa, kupujesz 50-cio+ metrowy jacht a na nim masz helikopter.
Pływasz sobie miesiącami po Karaibach, nigdzie się nie spieszysz bo od doglądania biznesu masz najlepszych gości po międzynarodowych uczelniach. Twoja robota sprowadza się do wykonywania paru telefonów do premiera lub sobie podobnych by biznes szedł gładko. Śmiejesz się z tych co zapierdalają prywatnymi jetami dogladając swe malutkie biznesiki, które ty możesz położyć jednym telefonem.

-...

Tak że te wojenki na samochody to część divide et impera, odwracają uwagę od tych którzy są w cieniu i tak chcą pozostać, a pływają sobie gdzieś po świecie.

Last edited:

lvlthn

Pionier e-mobilności
Z całym szacunkiem @cooler, bo uważam ostatecznie, że Toyota Sienna to wspaniały samochód rodzinny i to jest duża strata, że nie ma jej na rynku europejskim. Ale jeśli piszesz o czymkolwiek „fesytniarskim”, kiedy akurat wnętrze Sienny to jest... no to jest zwyczajnie festiwal bezguścia w wydaniu japońskiej interpretacji amerykańskich standardów:
I to niezależnie od wersji:

Dokładnie, design i UI toyoty to projektują leśne dziadki. Zresztą obecnie środek większości toyot wygląda jak tania plastikowa zabawka - nie jest to ani premium, ani wygodne ani ładne.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Tak że te wojenki na samochody to część divide et impera, odwracają uwagę od tych którzy są w cieniu i tak chcą pozostać, a pływają sobie gdzieś po świecie.
dobrze opisane. dodałbym, że przewrotnie ,niektórzy są wystawieni na światła reflektorów na środku sceny jak np. Elon czy kiedyś Jobs aby wzbudzali niezdrowe emocje i tak naprawdę odwracali uwagę od światka prawdziwych pieniążków. jest to poniekąd swoisty teatrzyk kukiełek. a my normalni zjadacze chleba jesteśmy bombardowani taką ilością niepotrzebnych informacji, że po prostu nie mamy czasu tego przetworzyć i skleić razem wszystkich wątków. już w biblii jest wyraźnie napisane: " wy ludzie macie oczy, ale nic nie widzicie, macie uszy ale nic nie słyszycie". także gwoli ścisłości to zjawisko nie jest charakterystyczne dla naszych czasów, to jest cykliczne, pokoleniowe i przekazywane potomkom. i cała ta maszyneria jest bardzo dokładnie zaplanowana poczynając od edukacji, przez religie, prace, rozrywkę i kulturę. MATRIX

cooler

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu, ja bym na miejscu kupujących poczekał. A nuż plotki o 100kWh baterii się sprawdzą?
Wtedy nawet ja (nie podoba mi się Y, wygląd starego zelazka) wolałbym ja od modelu 3 (piękna linia, taka szybowcowa, ale bateria to żałość). Za taką baterie warto dopłacić.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Jak już tak mało zostało do czekania to warto poczekać na nowszy model, może będzie miał vos na plus w stosunku do obecnego.

Pleśniak

Posiadacz elektryka
Warto zaczekać - wejdzie nowe i lepsze, a obecne zapewne przecenią, żeby zeszło z placu.

zalceson

Nowy na Forum
Ciekawe czy na aktualnego, schodzącego Y wpadną jakieś obniżki w inventory połączone z promocyjnym finansowaniem i być może darmowe SuC? Choć chyba za bardzo się rozmarzyłem ;)