Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

nabrU

Moderator
dodatkowo czytałem kogoś komentarz że akurat zabrakło benzynki na stacjach w tej okolicy.

A jaki to ma związek z kolejką na SuC?

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Dokładnie tak twierdzę - te 30% powodują później pozostałe 70% hejtu, bo banda pożytecznych idiotów powtarza dalej to co przeczyta jako prawdę objawioną. Ten nasz co jest doktorek jest tutaj najlepszym przykładem.
To chyba do mnie :)
Pojawiłem się na forum bo chciałem (i dalej chcę) elektryka kupić wiec jaki sens miałbym w hejcie elektryków? Zdarza mi się hejt braku dźwigni kierunkowskazów, czujników parkowania, stosowania wolantów itp, ale to nie jest hejt wobec elektryków, tylko wobec ergonomii zastosowanej w niektórych elektrycznych markach.
Sam naped elektryczny jest ok.
No i czy czasem większośc z tych co narzeka na hejt wobec elektryków nie hejtowała Izery? Jak można narzekac na hejt wobec elektryków samemu elektryki hejtujac? :D
Tym bardziej ze ze audyty przeprowadzone przez nieprzychylnych Izerze polityków wykazały ze wszystko było prowadzone jak nalezy.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
W skrócie tam, gdzie był dostęp do takich statystyk, 30% komentarzy pod rolkami na FB tworzonymi przez EV Repair Garage pochodziło z terytorium Rosji.
1. Ale on nie powiedział ze te 30% komentarzy było negatywnych.
2. Ruska agentura nie umie się ukryć w sieci mimo ze umie to przecietny internauta? :p
Fajnie uwierzyć w to co chcemy uwierzyć (wczesniej sobie dopowiadajac co trzeba) ale to jest bez sensu, szczególnie ze ten kanał ma 10tys subskrybentów i jest mało istotny nawet w polskiej skali.

Przypomnę pewne artykuły jak to bywa z ruskimi trolami
tylko sprostowanie pojawiło się w Polsce jedno, a nieprawdziwych artykułów było wczesniej 1000

p.s. Prosze, tylko nie dojdzie do wniosku ze mi Put8in płaci za pisanie tutaj...

OldSeb

Posiadacz elektryka
No i czy czasem większośc z tych co narzeka na hejt wobec elektryków nie hejtowała Izery?
Przecież to było robienie sobie beki z projektu który od początku nie miał za zadanie zbudowania czegokolwiek tylko budowania - dotacje, miejsca pracy, zlecenia dla firm różnych partyjnych pociotków itp.

pszemeq

Zadomawiam się
Dziś była też artykuł na stronach Wyborczej - niestety miał trochę błędów ale komentarze .... u to był creme de la creme. Nawet coś tam próbowalem napisać, że wypowiadają się głównie Ci, którzy nigdy nie jechali samochodem elektrycznym albo widzieli go na obrazku ale profesjonalnie zostałem "spałowany" argumentem, że właściciele się nie wypowiadają bo im wstyd jaką głupotę zrobili

Najnowsze dyskusje