Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 170

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Wszystko tanieje, magazyny energii tanieją i są co raz nowsze sposoby jej magazynowania (nie tylko klasyczna bateria). Turbiny wiatrowe rosną, jeszcze 2-3 lata temu instalowało się turbiny 8-9MW a teraz standard to 15. Transformacja energetyczna jest nieunikniona.
Problem w tym ze nawet jak wszystko tanieje to jednak system z solarami, wiatrakami i magazynami energii je stabilizującymi będzie zawsze droższy od systemu z elektrowniami atomowymi które stabilizownia nie potrzebują.
Kraj który postawi na atomówki z OZE jako dodatkiem uzyska ogromną przewagę nad krajami stawiajacymi na OZE jako podstawa systemu energetycznego.
Niemcy tak się szczycą swoim OZE i efekty sa obecnie takie:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Problem w tym ze nawet jak wszystko tanieje to jednak system z solarami, wiatrakami i magazynami energii je stabilizującymi będzie zawsze droższy od systemu z elektrowniami atomowymi które stabilizownia nie potrzebują.
Tak jeszcze w temacie, oto jak japończycy widza koszty produkcji energii z różnych źródeł w roku 2030
Screenshot 2024-08-14 at 17-39-54 Japonia wybiera węgiel.png

Te zielone słupki można pominąc bo to koszty które sami sobie narzucamy polityką klimatyczną. Widac co wciaz ma byc tanie, a co nie, ale mimo wszystko, te słupki wciąz nie uwzględniają kosztów magazynowania energii. Dla atomówek, węglówek, gazówek te koszty wynoszą "zero".
Dla wiatraków, a szczególnie solarów to koszty z wykresu rosną kilkukrotnie, bo koszty magazynowania energii są znacznie wyzsze niż sama produkcja energii. Tych kosztów nikt na wykresach nikt umieszczać nie chce i wciaż pokutuje mit "darmowej energii z OZE"
Japończyki pod wpływem tego wykresu są takie cwane ze sobie wymyslili "zielone węglówki"
Beda spalać coraz wiecej amoniaku, a docelowo moze sam amoniak i będzie bez emisji CO2. Tyle ze ten amoniak produkuje się z gazu emitując CO2, no ale japończycy powiedzą "mu nic nie emitujemy to Ci brudni producenci amoniaku tak szkodzą klimatowi"!

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Dajcie sobie spokój z dyskusją z tym osobnikiem. Ja już dawno go zbanowałem. Produkuje się na różnych forach kwestionując walkę ze zmianami klimatu i namawiając do motoryzacji opartej na ropie m. in. z Rosji

Attachments

• Schowek01.jpg
    Schowek01.jpg
    13,5 KB · Liczba wyświetleń: 39

arc

Fachowiec
Na to zapotrzebowanie pojawia się historia zwiazana z GW, tylko ona tak doskonale pasuje w to "zwolnione miejsce" jest wina (emisja CO2)
Jasne, może tak jest. Masz jakieś badanie to potwierdzające?:)

Przyczepię się do jednego: dowody. Religa ich nie wymaga. Globalne ocieplenie zostało nimi poparte. Jego głównie negatywne skutki też.

Artykuł o wpływie jedzenia dla naszego jedzenia na wzrost wzrostu (a właściwie spadek wzrostu) tego jedzenia w połączeniu z innymi czynnikami które zmienia.

Rośliny zachowują się trochę jak rozwydrzony bachor. My im ciśniemy papu, a te nie chcą jeść.

Last edited:

Najnowsze dyskusje