Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 170

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Przeciez złoże nie znikło, nie zmieniła się kaloroczyność węgla. W powyższym, artykule nie ma żadnych cyferek i konkretów. Tylko ideologia. Trump wyznaje inną ideologię i dla niego to złoże było ok.
W tym artykule który wkleiłem wcześniej:
"Elektrownia na złożu legnickim byłaby najnowocześniejszą i bezemisyjną elektrownią na węgiel brunatny wykorzystującą światowe technologie wychwytywania oraz składowania CO2"
więc prawdopodobnie projekt zarzucono dlatego ze te zielone technologie wychwytywania i składowania CO2 okazały się nic nie warte, a elektrownia w tradycyjnym stylu jest "ideologicznie" nie do przetrawienia.
p.s. Obecnie trwajace nabijanie się z tego ze Polska ma wegla na ileś tam lat jest głupie. Faktycznie takie złoża mamy i byłoby je stosunkowo łatwo wydobyć.
p.s.1 Juz chyba pisałem, ale mam znajomego co się przyssał do grubych milionów z grantu w tematyce składowania CO2. Te technologie są zielone bo można z pisania o nich wycisnąc duzo zielonych :)

Last edited:

Fenrise

Pionier e-mobilności
Wegiel brunatny ma same "zalety":

1. Jest ciężki przez dużą zawartość wilgoci, przez co jest nieopłacalny w transporcie i elektrownia musi stać w bliskiej odległości od kopalni.
2. Jest najmniej kaloryczny, przez co trzeba go spalać w ogromnych ilościach względem kamiennego, co podbija emisje.
3. Jest najbardziej zasiarczony i toksyczny. Magiczne filtry na kominach też trzeba wymieniać i utylizować.
4. Uruchomienie jego wydobycia to porównywalna epopeja jak znalezienie lokalizacji na EJ. Nie mówiąc o nieporównywalnie większej skali zniszczeń.
5. Jego "darmowość" jest skutecznie niwelowana przez koszty badań, wysiedleń, budowy odkrywki, odwodnienia tak potwornego obszaru, składowanie mas, koszty maszyn, systemu tranzytowego, ich utrzymania, pracowników, zużycie energii przy wydobyciu, i tak dalej i tak dalej.
6. Po zakończeniu wydobycia "coś" trzeba z tym kraterem o księżycowym krajobrazie spustoszenia zrobić. I nie jest to darmowe też.

To by miało sens na początku albo w połowie XX wieku, albo gdyby taka kopalnia i elektrownia już istniały i chodziło jedynie o przedłużenie ich działalności dopóki nie uporamy się z alternatywą.

daniel

Señor Meme Officer
Juz chyba pisałem, ale mam znajomego co się przyssał do grubych milionów z grantu w tematyce składowania CO2
Carbon Capture to scam i już nawet wklejałem tego linka. Żaden z projektów nie osiągnął zakładanego poziomu wyłapywania CO2. Chyba, że coś się przez czas od wydania filmiku zmieniło, bo juz leciwy jest, ale wątpię.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Jeśli się weźmie pod uwagę, że ta turbina ma (miała) 20 lat, to chyba po prostu przyszedł na nią czas. A że w taki spektakularny sposób, no cóż...
Ale jak znam życie, posłuży za przykład do anty-OZE...

piotrpo

Pionier e-mobilności
Ale jak znam życie, posłuży za przykład do anty-OZE...
Wszystko służy za przykład anty-OZE, podobnie jak wszystko służy za przykład anty-EV.
Ile to trzeba tej naszej polskiej ziemi przeznaczyć pod PV, a przecież mogłyby tam rosnąć zboża, albo ziemniaki na zdrowy i ekologiczny etanol. Ale taki Bełchatów już jest ok, nawet hałdy są fajne, bo można rekultywację zrobić i na nartach zjeżdżać.

Jakaś sierota zignoruje wszystkie możliwe ostrzeżenia i zostanie z pustą baterią na środku autostrady - ło jejciu, jakie te EV straszne. Przymarzną klamki - podobnie. Bo oczywiście w spalinowym, to wystarczy zrobić szybki odwiert na tej autostradzie i już, a klamki i drzwi nie przymarzają nigdy.
Swoją drogą, najbardziej mnie bawi fikołek myślowy, kiedy prawie w jednym zdaniu padają argumenty, że OZE złe, bo Polska dostała od Boga węgiel i powinniśmy go używać do robienia prądu, ale EV złe, bo w PL na węgiel.
No i jeszcze 2.5t SUV z dieslem dobry i ekologiczny, ale 2t elektryk to już tak pyli klockami i gumą z opon, że rak murowany. Jedyne co jest w stanie to przebić, to płacz pewnego jutubera, który jeszcze chwilę temu kręcił filmiki o tym jak to te złe, narzucone przez unię DPF'y wyciąć, EGR'y zaślepić, klapy wirowe zaspawać, a teraz mu CO2 podczas produkcji baterii przeszkadza.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
POTĘŻNY pożar hali w Gdańsku. Płonie ZABYTKOWA hala, a w niej 1300 rowerów ELEKTRYCZNYCH!!1!!

Screenshot_20250205_161532_Chrome.jpg

Screenshot_20250205_162122_Chrome.jpg

Oczywiście w nagłówku i "artykule" brak informacji o znajdujących się tam również np. gazach technicznych.