Karta BLUE OVAL

kdldz

Zadomawiam się
mam bezpłatny dostęp do czasu zbycia MME

Chyba do czasu zbycia lub 5 lat, co nastąpi wczesniej? U mnie wyraznie podaje "bezplatny okres probny do 26.10.2026" czyli 5 lat. A potem niewiadomo, pewnie beda mysilec za jakies 2-3 lata, tak samo mialem z jak kupowalem passata z darmowym car-net na 3 lata - nikt nie wiedzial ile to bedzie kosztowac po 3 latach:) Karta jest tez przypisna konkretnie do mojego konta ford i samochodu (choc nie wiem co by sie stalo gdybym anulowal subskrypcje i dal karte nowemu nabywcy, dzis odnawiajac subskrypcje musialem podac nr karty).

Platnosci karta sa proste ale tez skomplikowane prawnie - troche wiem bo w tym temacie siedze.

To co pojawia sie na wyciagu (np. Ford Austria) nie musi byc 1:1 tym samym co glowna nazwa firmy. Rejestrujac karte BO zgadzamy sie obiazenie przez Ford UK i tylko ta firma ma prawo obciazyc karte, a opis na wyciagu musi pozwolic nabywcy na jednoznaczne zidentyfikowanie transakcji. Mozliwe tez, ze Ford UK ma powiazane spolki-corki.

Nie ma czegos takiego, ze nagle jakis inny podmiot prawny zacznie obciazac nasza karte platnicza bez naszej zgody tylko dlatego ze dotknelismy gdzies karta BO. Dziala to tez w druga strone, zgadzajac sie na regulamin pozwalamy Ford UK obciazac nasza karte za sesje ladowania - i jezeli z jakiegos powodu nie zrobili tego teraz (bo karta platnicza stracila waznosc, albo maja blad w systemie) maja jak najbardziej prawo upomniec sie o to w przyszlosci. Wiec jestem bardzo ciekaw jaka odpowiedz @wemar dostaniesz. :)

kdldz

Zadomawiam się
Test przeprowadzony - doladowałem 10% na ladowarce GW i poki co nie pobrało opłaty, nie probowalo nawet obciazyc karty w zaden sposob. Ciekawe;)

mALEK

Pionier e-mobilności
Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że przez Brexit polską kartą nie zapłacisz na Wyspach. Realizacja płatności oraz weryfikacji elektronicznych jest prosta i w kilka sekund wprowadzisz ją w dowolnym sklepie internetowym. Nie sądzę, by ten detal przerastał ludzi z Forda.

Poza tym wszystkie karty w Europie są obsługiwane przez centralę na Wyspach, bo tam jest centrum na Europę.
Ford UK obsluguje platnosci PL, w innych krajach robi to Ford-danego kraju. u nas platnosci nie obsluguje Ford PL. UK nie jest w EU i rozliczenie VAT+ innych podatkow, nie jest juz takie proste. ogolnie nie ma co rozkminiac, jest jak jest. chcesz pytac Ford PL? pytaj. tylko potem nie badz zaskoczony, ze w koncu sie ktos nad tym pochyli i nagle zacznie obciazac karte ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Tak czy inaczej ja akurat nie mam ochoty się potem potencjalnie bujać z fordem o zwrot kasy. Jakoś nie leży mi to, a ładuję się na tyle rzadko na publicznych ładowarkach, że na tą stówkę miesięcznie mnie jeszcze stać. Bo nie ma się co oszukiwać - takie "darmowe" ładowanie się na GW to po prostu wykorzystywanie dziury w systemie, a nie norma.

wemar

Fachowiec
Chyba do czasu zbycia lub 5 lat, co nastąpi wczesniej? U mnie wyraznie podaje "bezplatny okres probny do 26.10.2026" czyli 5 lat.
Z wiadomości, którą dostałem wynika, że do końca czasu posiadania i wyraźnie jest podane, że ten czas został zmieniony z 5 lat, na "Okres bezpłatnego*) dostępu do sieci ładowania BlueOval został rozszerzony na cały czas posiadania przez Ciebie modelu MME". Natomiast pod * jest informacja - "Należy pamiętać, że za ładowanie pojazdu w publicznych punktach ładowania będą pobierane opłaty. Koszt ładowania w domu będzie zależał od Twojej taryfy dostaw energii elektrycznej." Cóż, mój wallbox zdecydowanie nie jest w sieci BO. Muszę dotrzeć do regulaminu i wyjaśnić kwestię "publicznych punktów ładowania".

MTM

Zadomawiam się
Panowie. Czy ktoś ładował się kartą Forda w Austri, Słoweni i Chorwacji na Ionity?
U nas mam jeszcze free, karty nie odebrałem razem z autem.
Pozdrawiam MichAŁ

vwir

Pionier e-mobilności
Panowie. Czy ktoś ładował się kartą Forda w Austri, Słoweni i Chorwacji na Ionity?
Pozdrawiam MichAŁ
Ale co masz free? Z tego co mi wiadomo free masz abonament Ionity Premium, pozwalający na niższe ceny na Ionity. Coś w okolicach 1,50PLN za kWh.

mALEK

Pionier e-mobilności
Pozdrawiam MichAŁ
spokojnie mozesz zalozyc, ze za granica bedziesz mial obciazenia podpietej karty platniczej, wg stawek z apki

wemar

Fachowiec
Trudno się było dogadać z Ford Polska, bo ciągle powielano info ze stron ford.pl., ale po kilku wymianach korespondencji dostałem taką odpowiedź:

Darmowe ładowanie, które zgłaszają klienci korzystający z karty Blue Oval nie jest ofertą Ford Polska ani Ford Smart Mobility UK. Dlatego nie posiadamy wiedzy na temat stacji, na których klienci mogą ładować za darmo. Ford Polska nie jest podmiotem właściwym do posiadania informacji na ten temat, nie jesteśmy wobec tego upoważnieni do wskazywania takich stacji, udzielania informacji o terminie trwania promocji i innych informacji dotyczących takiej ulgi.
Decyzja w przedmiocie obciążania klientów za ładowanie w terminie do 90 dni należy do operatora usługi- Ford Smart Mobility UK.
Jeżeli potrzebuje Pan więcej informacji o funkcjonowaniu usługi prosimy o bezpośredni kontakt z operatorem pod adresem [email protected].

Wychodzi na to, że nie mają pojęcia o co chodzi i jak to działa.