Michal
Moderator
W EV kompletnie nie ma alternatora, więc ładowanie 12V nie ma żadnego związku z jazdąJechales ponad 150km wiec powinien go samochod naladowac. Stawiam ze ten problem jeszcze wroci, a samo podladowanie nie wiele da. Ale mozesz sprawdzic napiecie aku po postoju ok 12h. To bedziesz wiedzial.
Ładowanie 12V jest robione przez zwykłą ładowarkę i sterowane elektronicznie/czasowo/pomiarem 12V. To sterowanie właśnie zawodzi i nie doładowuje wtedy kiedy trzeba. Jak było zimniej i Home Assistant zbierał mi dane, to widziałem takie małe skoki zużycia co jakiś czas związane moim zdaniem właśnie z ładowaniem 12V.
Tak jak pisałem - moim zdaniem w Tesla problem występował tylko przy naprawdę niskich temperaturach <-10C i poprawili to updatem w okolicy lutego - marca. W KIA e-Niro (filmik, który podesłałem) gość opowiada, że problem występuje nadal w lutym i to w UK, gdzie temperatury są raczej w okolicy 0C.
@Rad_eNIRO, jeśli problem wystąpi jeszcze niedługo w okolicach 0C, to polecam zaopatrzyć się w Booster rozruchowy za ~200 zł i cisnąć serwis, żeby cisnął producenta o poprawkę, bo wydaje się raczej prosta - częstotliwość podładowań 12V powinna zależeć jakoś od temperatury.