Kona Electric w praktyce

Ev3

Pionier e-mobilności
Latem u mnie licznik vs samochód nigdy nie ma różnicy większej niż 5%.
A różnica między 16 A na 3f, a np. 6A na 3 fazach ile Ci wychodzi?

Bo akurat tyle mam zazwyczaj nadwyżki gdy słońce świeci, więc fajnie byłoby się ładować z małą mocą.
Pytanie czy różnice na wydajności nie zeżrą więcej niż te 20% z netmeteringu?

Olecki

Pionier e-mobilności

Bo akurat tyle mam zazwyczaj nadwyżki gdy słońce świeci, więc fajnie byłoby się ładować z małą mocą.
Nie testowałem, zawsze ładuje 14-16A. Patrząc jednak na różne dane wygląda na to że to się w miarę skaluje, czyli zmniejszenie prądu ładowania o połowę mniej więcej podwaja straty.

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie testowałem, zawsze ładuje 14-16A. Patrząc jednak na różne dane wygląda na to że to się w miarę skaluje, czyli zmniejszenie prądu ładowania o połowę mniej więcej podwaja straty.
Czyli bez sensu, lepiej ładować z sieci, ale na full....

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
W menu nie znalazłem AVASalw zalookam jeszcze raz
No i nie zalookalem a usłyszałem :)
Okazuje się, że ja mam jednak tego ufoludka ale jest tak cichy że ledwo go słychać w cichym garażu (y)

adamusek

Posiadacz elektryka

ja tak od marca staram sie ladowac czysto z nadwyzek ale... mam duża instalację (22kwp więc 30% zabierają więc każdy zużyty na bieżąco kwh jest cenny), no i laduje dwa auta, wattpilot leci od 1 fazy i plynnie przełącza się na 3f, także często lecę pełną mocą 11kw albo 7kw na 1f dla Kangoo (tu czesto ograniczam do ok 5kw/1f żeby nie robić rozjazdów między fazami).

andrzejkla

Zadomawiam się
Czyli bez sensu, lepiej ładować z sieci, ale na full....
No raczej nie.
Ładowanie na 3f 16A z "wirtualnego magazynu" przy stratach 5% to z każdego 1kwh mamy w aku 0,76kwh

1kwh x 80% x 95% = 0,76kwh

Ładowanie prosto z "słońca" przy niższym natężeniu musiało by powodować straty powyżej 24% żeby było mniej opłacalne.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności

6A na 3f to 4kW.

adamusek

Posiadacz elektryka
No raczej nie.
Ładowanie na 3f 16A z "wirtualnego magazynu" przy stratach 5% to z każdego 1kwh mamy w aku 0,76kwh

Ładowanie prosto z "słońca" przy niższym natężeniu musiało by powodować straty powyżej 24% żeby było mniej opłacalne.
troszkę inaczej wyglada jak jestes na 70% ;)

Ev3

Pionier e-mobilności

Tylko wiesz, słońce czasem sobie zajdzie za chmurkę, część prądu pójdzie na robienie obiadu, pod koniec krótkiego jeszcze dnia też już nie ma 5 kW z niego itd.....