Koniec doktoryzowania się z rachunków za prąd

rogeer

Fachowiec
To moze spytam tutaj, offtopic jest wszedzie wiec nie wiem czy ten watek bedzie ok

Bede stal przed wyborem taryfy w domu, PV nie mam (moze kiedys), w okolicy Tauron - zastanawiam sie nad G12 lub G13, caly dom na prad - pradozerne rzeczy jestem w stanie przerzucic na 22-6, ktos ostatnio a forum wklejal kawalek rachunku i widac bylo ze G13 u niego wyszlo drozej

Laduja sie 2 EV
To od siebie dodam, że najlepiej decyzję podjąć po analizie na Tauron eLicznik. Tam naprawdę jest mnóstwo danych. Można sobie porównywać obecne zużycie w różnych taryfach i na tej podstawie sobie policzyć co bardziej nam się opłaca bez zmiany przyzwyczajeń czy przerzucania zużycia w tańsze godziny.
Jak już przedmówcy wspomnieli generalnie G12w albo G13 będzie dobrym wyborem.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Laduja sie 2 EV
A, tego nie zauważyłem! Przy dwóch EV może się już opłacać wydzielić osobny licznik w garażu i ładować za darmo w cenach dynamicznych. Dojdą koszty stałe drugiego licznika i jednorazowy wydatek na moc umowną, ale to się może kalkulować. Można też wtedy pomyśleć o np. grzałce boilera zasilanej z tego licznika gdy ceny spadną poniżej zadanego progu. Na pewno zwróciłbym na to uwagę projektując instalację, żeby się ją dało tak podzielić.
Albo yolo, od razu cały dom od razu dać na dynamicznych, bez zabawy w dwa liczniki. Jak jesteś w stanie ładować auta w ciągu dnia w niedziele, to dynamiczne się na pewno opłacają.

solik

Pionier e-mobilności
To od siebie dodam, że najlepiej decyzję podjąć po analizie na Tauron eLicznik. Tam naprawdę jest mnóstwo danych. Można sobie porównywać obecne zużycie w różnych taryfach i na tej podstawie sobie policzyć co bardziej nam się opłaca bez zmiany przyzwyczajeń czy przerzucania zużycia w tańsze godziny.
Jak już przedmówcy wspomnieli generalnie G12w albo G13 będzie dobrym wyborem.

przy czym zmiane chyba mozna zrobic raz do roku a to bedzie zamieszkanie od 0, nowy dom wiec nie wiem jak bedzie wygladac zuzycie