To od siebie dodam, że najlepiej decyzję podjąć po analizie na Tauron eLicznik. Tam naprawdę jest mnóstwo danych. Można sobie porównywać obecne zużycie w różnych taryfach i na tej podstawie sobie policzyć co bardziej nam się opłaca bez zmiany przyzwyczajeń czy przerzucania zużycia w tańsze godziny.To moze spytam tutaj, offtopic jest wszedzie wiec nie wiem czy ten watek bedzie ok
Bede stal przed wyborem taryfy w domu, PV nie mam (moze kiedys), w okolicy Tauron - zastanawiam sie nad G12 lub G13, caly dom na prad - pradozerne rzeczy jestem w stanie przerzucic na 22-6, ktos ostatnio a forum wklejal kawalek rachunku i widac bylo ze G13 u niego wyszlo drozej
Laduja sie 2 EV
A, tego nie zauważyłem! Przy dwóch EV może się już opłacać wydzielić osobny licznik w garażu i ładować za darmo w cenach dynamicznych. Dojdą koszty stałe drugiego licznika i jednorazowy wydatek na moc umowną, ale to się może kalkulować. Można też wtedy pomyśleć o np. grzałce boilera zasilanej z tego licznika gdy ceny spadną poniżej zadanego progu. Na pewno zwróciłbym na to uwagę projektując instalację, żeby się ją dało tak podzielić.Laduja sie 2 EV
Jak jesteś w stanie ładować auta w ciągu dnia w niedziele, to dynamiczne się na pewno opłacają.
To od siebie dodam, że najlepiej decyzję podjąć po analizie na Tauron eLicznik. Tam naprawdę jest mnóstwo danych. Można sobie porównywać obecne zużycie w różnych taryfach i na tej podstawie sobie policzyć co bardziej nam się opłaca bez zmiany przyzwyczajeń czy przerzucania zużycia w tańsze godziny.
Jak już przedmówcy wspomnieli generalnie G12w albo G13 będzie dobrym wyborem.
Na dynamiczne można wejść i zejść dowolnie (ale raz, potem nie wiem), a zwykłe poza tym jednym razem w roku, to jeszcze po zmianie cennika. Patrzą na to przez palce, byle nie przeginać i nie zmieniać sezonowo.przy czym zmiane chyba mozna zrobic raz do roku a to bedzie zamieszkanie od 0, nowy dom wiec nie wiem jak bedzie wygladac zuzycie