Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

Kyniolus

Zadomawiam się
Tak jak porównywałem (na wszelki wypadek, bo mam w domu ponad 2MWh nadprodukcji z paneli rocznie), to różnice w taryfach stałych i zmiennych są obecnie pomijalne.
Po doliczeniu opłat przesyłowych (stałej i zmiennej) i dystrybucyjnej różnice są na poziomie kilkunastu, może dwudziestu groszy za kWh.
Przynajmniej w "moim" rejonie energetycznym, za który odpowiada PGE.
Być może da się jeszcze trochę "urwać" podpisując cyrograf u innego operatora, ale ja jeszcze ponad 11 lat jestem związany bardzo korzystnym cyrografem z PGE, z którego nie zamierzam rezygnować (choć panele już właściwie się kończą zwracać, po 3,5 roku).
jak dla mnie jest roznica...
1739055302519.png

Jusand

Posiadacz elektryka
Ładuje ktoś na dynamicznej? Jaki jest rzeczywisty koszt kWh w najtańszych momentach z kompletem oplat za przesył?
Ja mam Pstryka, najniższej na razie było 1 stycznia nawet -0.08 zł, teraz ceny podobne do zamrożonych. Ale pewnie jak będzie dużo OZE to będzie taniej. Ceny na dziś poniżej.
Screenshot_20250209_073024_Pstryk.jpg

Ev3

Pionier e-mobilności
Teraz ceny są zamrożone do 30 września więc wszędzie w G11, G12 i G12w i G13 cena stała przez całą dobę 0,5050 netto czyli 0,6212 zł/kWh brutto.
Nieprawda.
W G12 w tanich godzinach jest taniej.
Niewiele, ale jednak.

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Liczysz może ile % prądu bytowego zużywasz w drogiej strefie? Rozumiem, że ładowania auta nocą.
Przykład z ostatniego miesiąca, 123kwh strefa „dzienna” droga, 802 kWh w „nocnej” taniej. Zużycie dla całego domu, samochód ładowany oczywiście w taniej. Sama cena kWh jest praktycznie taka sama, 0,5050 do 0.5007gr netto, natomiast różnica jest w opłacie przesyłowej zmiennej, 40 gr kontra 8 w nocnej, też netto. G12w

Przy okazji odpowiedziałem na kolejny temat, różnica jest i to nie taka niewielka, 32 grosze netto. Licząc że w ostatnim miesiącu tesla zjadła 609kwh daje to sporą oszczędność, ponad 200zl za sam samochód, jeżeli nie pogubiłem się w gąszczu wyliczeń energii.

Dopowiadając, mam coś co nazywa się „Taryfa dla energii elektrycznej dla odbiorców z grup taryfowych G zatwierdzana przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki” czyli najbardziej podstawowa opcje w Energa obrót. Taryfa g12w.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Podawajcie w jakim Księstwie dystrybucyjnym czy Kraju jesteście u, bo to ma znaczenie
w Energa za Grudzien Styczeń G12R czyli inne troche godziny po jednej więcej w nocy i dzień taniej jest.
O,50 zł za kWh. w drogiej
miedzy 13-16 ; 22-7 rano w taniej 0,38 zl netto za kWH
Więc różnica jest
reszta wiadomo jedne stale są stale , inne stale są stale ale zależą w sumie od zużytych kwh tu sobie wszyscy po wprowadzeniu limitu podnieśli nieco .
U mnie sporo daje trzymanie sie godzin tqnich dla ładowania , prania , suszenia a nawet pracy PC.
To wszystko zautomatyzowane w miarę

"Po liczeniu energii kraj poznacie" czy jest Waszym przyjacielem czy nie ?

Last edited:

luk49696

Posiadacz elektryka
Nieprawda.
W G12 w tanich godzinach jest taniej.
Niewiele, ale jednak.
Tak masz G12 dzień/noc w Tauronie, cena KWH jest zamrożona i równa 0,5050 netto z akcyzą dla tych taryf. Różnią się tylko opłaty zmienne i na tym teraz można zaoszczędzić ładując się w nocy, sama cena kWh jest taka sama całą noc. Zwróć uwagą na zapis między tabelkami:
Cena maksymalna za energię elektryczna stosowana w rozliczeniach zgodnie z Ustawą [1], [2], [3], [4] jeśli cena w Taryfie będzie wyższa.

Szczegóły, zamożenia cen od 1 stycznia do 30 września 2025r.:

Dziennik Ustaw - rok 2024 poz. 1831​

1739092747383.png

Na fakturze z tauron na dole jest podana średnia cena uwzględniając wszystko.
Obecnie z 60gr prądu robi się 1zł suma - i tyle u mnie kosztuje 1KW z wallboxa 1.00brutto

Nie podawajcie ceny samego prądu bez opłaty dystrybucyjnej bo to nie jest porównywalne.