abes99

Posiadacz elektryka
Umówiłem się w tym samym miejscu....
234zł brutto I przegląd, bez filtra kabinowego (sam wymieniam). W wątku o wymianie płynu był chyba podany zakres eSouli i z tego co pamiętam, mój też się nie łapał. Umawiając termin na recepcji Pani nic nie wiedziała o kampanii serwisowej, dopiero na miejscu na serwisie się okazało, że się łapię. Poszło zamówienie na materiały i jak dojdą, to będą mnie umawiać.

PCtank

Zadomawiam się
234zł brutto I przegląd, bez filtra kabinowego (sam wymieniam). W wątku o wymianie płynu był chyba podany zakres eSouli i z tego co pamiętam, mój też się nie łapał. Umawiając termin na recepcji Pani nic nie wiedziała o kampanii serwisowej, dopiero na miejscu na serwisie się okazało, że się łapię. Poszło zamówienie na materiały i jak dojdą, to będą mnie umawiać.
Nie czepia się ASO, że się sam wymienia filtr? Wystarczy ich tylko poinformować przed serwisem, że samemu się wymieniło?
Oni sprawdzają potem czy jakoś "drogi" filtr się wsadziło czy wystarczy taki za 50 zł np. ?

Pierwszy przegląd kosztował mnie 585 zł. W tym 107 zł filtr kabinowy od ASO i 478 zł brutto robocizna cała (1,3 roboczogodzin czyli jedna roboczogodzina to 367 zł brutto) w Bielsku.

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Nie ma problemu, Pani powiedziała że sprawdzą w jakim jest stanie, a ja na to że jest nowy bo wymieniam częściej. Kupiłem Filtrona węglowego, 3 sztuki po 17,50zł na Allegro.
Zawsze sobie sam wymieniałem filtry kabinowe, żadne ASO nie miało zastrzeżeń.

Przy okazji przeglądu okazało się, że w książce gwarancyjnej miałem wpisane przeglądy nadwozia co 15kkm/12mcy. Pani sprawdziła i poprawiła na 30kkm/24mce. Przegląd nadwozia coś ok. +100zł.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
A jeszcze pytanie - ile lat ma auto?
Bo może byc tak że płyn chcą wymieniać po 60 kkm LUB 3 latach......
Sprawdziłem.
Mam "60000 km oder 3 Jahre". Mój samochód ma 53000 i 2 lata i 3 miesiące więc żaden z powyższych nie wystąpił. Moim zdaniem próbują mnie naciągnąć o jeden przegląd za szybko. Gdzie można znaleźć które samochody podlegają i jakiej akcji serwisowej? Szukając auta w wielu przypadkach widziałem informacje że Kona jest po akcji serwisowej wymiany baterii. Oglądałem też taką po wymianie baterii, silnika i układu chłodzenia faktura na 21 tyś euro (naprawa gwarancyjna) Ale moją uwagę przykuł jeden szczegół. Koszt płynu chłodniczego. 6,45 Euro za litr. Tyle policzyło ASO dla Hyundaia (gwaranta). Jak poprzedniemu właścicielowi mojego auta na przeglądzie zrobili dolewkę 0,2 litra to policzyli mu 23,75 za litr !!! Można :)

Cav

Pionier e-mobilności
Sprawdziłem.

Mam "60000 km oder 3 Jahre". Mój samochód ma 53000 i 2 lata i 3 miesiące więc żaden z powyższych nie wystąpił. Moim zdaniem próbują mnie naciągnąć o jeden przegląd za szybko.
Niekoniecznie.
Jak masz 53 000, to czemu chcesz robić przegląd na 45 000?
Na to już za późno.

Ile miał wcześniej przeglądów i kiedy?

Pewnie potraktowali to jako czwarty przegląd na 60 tys po prostu.

P.S.
Możesz sam kupić ten płyn i zawieźć, wyjdzie poniżej 1000 zł za cały (12 l).

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Nie ma problemu, Pani powiedziała że sprawdzą w jakim jest stanie, a ja na to że jest nowy bo wymieniam częściej. Kupiłem Filtrona węglowego, 3 sztuki po 17,50zł na Allegro.
Zawsze sobie sam wymieniałem filtry kabinowe, żadne ASO nie miało zastrzeżeń.

Przy okazji przeglądu okazało się, że w książce gwarancyjnej miałem wpisane przeglądy nadwozia co 15kkm/12mcy. Pani sprawdziła i poprawiła na 30kkm/24mce. Przegląd nadwozia coś ok. +100zł.
Też sam wymieniam. Ogólnie interesujemy się EV, dyskutujemy o nich, niektórzy się wymądrzają wiec samodzielna wymiana flitra powinna być dla nas normą... No a jest o wiele taniej, wiec połączenie pożytecznego z oszczędnościami to same plusy, tym bardziej że mało kto zarabia taką stawkę godzinową jaką można zaoszczędzić :D

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Niekoniecznie.
Jak masz 53 000, to czemu chcesz robić przegląd na 45 000?
Na to już za późno.

Ile miał wcześniej przeglądów i kiedy?

Pewnie potraktowali to jako czwarty przegląd na 60 tys po prostu.

P.S.
Możesz sam kupić ten płyn i zawieźć, wyjdzie poniżej 1000 zł za cały (12 l)
Samochód miał 2 przeglądy
1. w 13 miesiącu po 15500km przebiegu
2 w 20 miesiącu eksploatacji po 39447 km przebiegu oba w Niemczech (przeciągnięty przebieg)
Według polskiego ASO po VIN samochód ma gwarancję do 2026 roku brak informacji o jakimś ograniczeniu czy utracie, ale w systemie wyskakuje że powinien mieć wymieniony płyn chłodzący być może dlatego że to rok modelowy 2020 i modelowo ma 3 lata.
Druga oferta od innego ASO przegląd 2300 z czego 908 zł to płyn, mogę przywieźć swój ale wpiszą mi to i nie dają na niego gwarancji.

Cav

Pionier e-mobilności
Samochód miał 2 przeglądy
1. w 13 miesiącu po 15500km przebiegu
2 w 20 miesiącu eksploatacji po 39447 km przebiegu oba w Niemczech (przeciągnięty przebieg)
Przeciągnięty przebieg w Polsce oznacza utratę gwarancji.
Nawet przeciągnięty o 1km.
Może w Niemczech było inaczej, a może po prostu jeszcze z gwarancji nie korzystałeś - jak skorzystasz to się dowiesz (że już jej nie masz).
Według polskiego ASO po VIN samochód ma gwarancję do 2026 roku brak informacji o jakimś ograniczeniu czy utracie, ale w systemie wyskakuje że powinien mieć wymieniony płyn chłodzący być może dlatego że to rok modelowy 2020 i modelowo ma 3 lata.
Raczej dlatego, że wg nich to 4 przegląd na 60 tys....
Druga oferta od innego ASO przegląd 2300 z czego 908 zł to płyn
Czyli już nie bardzo jest się o co kłócić za 2 stówki różnicy...
, mogę przywieźć swój ale wpiszą mi to i nie dają na niego gwarancji.
A pytałeś dlaczego chcą wymieniać ten płyn?