Koszty jazdy EV zima (waw - sopot)

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Co mi doradzicie any był dobry stosunek ceny do jakośc
Honda ZRV, albo Civic. Made in Japan, hybryda, ale działająca jak elektryk. Bardzo mała utrata wartości, błyskawiczna odsprzedawalność. Zerowa awaryjność. Jak ma być lepiej to pewnie ponad 200 będzie Lexus NX, bardziej prestiżowo, ale gorzej jeździ, gorszą dynamika. No ale sąsiad będzie zazdrościł.
Jak czytam argument
Fajnie jak by sąsiad zakręcił wąsem jak zobaczy co stoi na pojeździe
to mnie ręce i nogi opadajom.

cwireq

Posiadacz elektryka
Honda ZRV, albo Civic. Made in Japan, hybryda, ale działająca jak elektryk. Bardzo mała utrata wartości, błyskawiczna odsprzedawalność. Zerowa awaryjność. Jak ma być lepiej to pewnie ponad 200 będzie Lexus NX, bardziej prestiżowo, ale gorzej jeździ, gorszą dynamika. No ale sąsiad będzie zazdrościł.
Jak czytam argument

to mnie ręce i nogi opadajom.
Nie no podejdź do tego z dystansem. Jako auto rodzinne wybrałem tesle Y ale zastanawiam się jakie są inne wybory jezeli ktoś myśli inaczej. Osobiście nie lubię japońskich aut. Miałem śluzbową toyotę corolle i o ile z zewnątrz jako tako tak w środku ten plastik to dramat. Fakt faktem zero usterek. Honda Civic za mala, zona z racji mody tylko suvy... a to ona glownie będzie jezdzic. Honda ZRV na moje oko wygląda na auto z poprzedniej epoki. Ciekawe czy w środku jak w corolli.
1736969438845.png

Ciekawe jaki leasing oferują, ale za podobne pieniądze co pakiet max masz Y.

Jedyne co daje to myślenia to utrata wartości. Ciekawe ile zgubi Y po 4 latach. Jezeli polowe to bardzo słabo.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
a masz patent na Czechy?
Za bardzo nie. Na Lidkach (zazwyczaj 50 kW, choć czasami zdarzy się i >100 kW) DC jest po 10 CZK (0,40 EUR). Wszędzie indziej, drożej. Taki normalny, najtańszy operator to PRE Charge. Tu jest cennik. Trzeba patrzeć w tabelce "Neodebírám elektřinu/plyn od Skupiny PRE". Czyli

AC 9 CZK/kWh
DC do 149 kW -> 12 CZK/kWh
DC od 150 kW -> 14 CZK/kWh

Z abonamentem (150 CZK na miesiąc) o jedną koronę taniej.

Do odpalenia potrzebna ich apka.

cooler

Pionier e-mobilności
@cooler a jakie auto byś polecił do 200k zł dla rodziny 2+2 (dzieci do 3 r.ż.). Wyjazdy 2-3x do roku (300km+). Myślałem o VW Tiguan 3, ale coś może jest lepszego w tych pieniądzach.
Powiem to z inżyniersko-praktycznego podejścia, bo daleko mi do gonienia za każdym gadgetem):
Wstyd przyznać (bo generalnie unikam niemieckiej "trójcy") ale z niedrogich samochodów do szybkiej acz spokojnej 2+2 rodzinnej jazdy także w trasę to brałbym zwykłe Audi A4 35TFSI. Można toto bez żadnych dopłat dostać od ręki poniżej 150k PLN brutto, a za każdym razem jak tym jadę (służbowo czy wypożyczonym) zastanawiam się jak oni to tak dobrze wyciszyli, automat 7 biegowy ładnie zestopniowany, w trasie przy ~ 160km/h (GPS ~144 żeby nie było żem wariat) pali to w okolicach 6l, zasięg jakiś masakrycznie duży rzędu 1000km na baku, z tego co wiem bolączki TSI już ogarnięte... Dobrać do tego fajne audio bo standartowe razi mój słuch muzyczny i jest dość ładne i wygodne auto. Ciągle nie za duże do miasta, ale wystarczająco duże na trasę.
Tylko że ja wręcz unikam zauważania przez sąsiadów i nie chcę żeby ktoś kręcił wąsa. Wystarczy że jako jedyny na osiedlu ściągnąłem sobie nową wtedy Siennę (bo musiałem, rodzina przekroczyła 5 osób) i już paru patrzyło spode łba.
Odradzam za to tak popularną Corollę - coś Toyocie nie wyszło z tym autem. Słabo jedzie, głośne, niewygodne, nie miałem żadnej przyjemności tym wynalazkiem. Rozumiem jako służbowe, ale prywatnie - z daleka.

Michal

Moderator
Odradzam za to tak popularną Corollę - coś Toyocie nie wyszło z tym autem. Słabo jedzie, głośne, niewygodne, nie miałem żadnej przyjemności tym wynalazkiem. Rozumiem jako służbowe, ale prywatnie - z daleka.
Nie wierzę! Toyocie coś nie wyszło?!?! Pomocy, kolega chyba ma udar :D

nabrU

Moderator
Nie wierzę! Toyocie coś nie wyszło?!?! Pomocy, kolega chyba ma udar :D

Udar jak nic (albo jakieś odmrożenie mózgu na tych nartach) skoro twierdzi, że A4 35TFSI pali 6l/100km przy licznikowym 160km/h :ROFLMAO:

Michal

Moderator
Udar jak nic (albo jakieś odmrożenie mózgu na tych nartach) skoro twierdzi, że A4 35TFSI pali 6l/100km przy licznikowym 160km/h :ROFLMAO:
Ekhem...
Screenshot_20250116-003109.png

Ev3

Pionier e-mobilności
brałbym bigstera w hybrydzie, nie ma nic tańszego na rynku
A on napisał, że chciałby najtaniej na rynku?
Nie zawsze najtaniej oznacza zadowalająco.
I piszę to to jako były posiadacz Dustera w najwyższej wersji.

Przeboje z nim miałem takie, jak cooler z Teslą - wszystkie znane problemy modelu wystąpiły akurat w moim egzemplarzu, a do tego wiele innych.....