@cooler a jakie auto byś polecił do 200k zł dla rodziny 2+2 (dzieci do 3 r.ż.). Wyjazdy 2-3x do roku (300km+). Myślałem o VW Tiguan 3, ale coś może jest lepszego w tych pieniądzach.
Powiem to z inżyniersko-praktycznego podejścia, bo daleko mi do gonienia za każdym gadgetem):
Wstyd przyznać (bo generalnie unikam niemieckiej "trójcy") ale z niedrogich samochodów do szybkiej acz spokojnej 2+2 rodzinnej jazdy także w trasę to brałbym zwykłe Audi A4 35TFSI. Można toto bez żadnych dopłat dostać od ręki poniżej 150k PLN brutto, a za każdym razem jak tym jadę (służbowo czy wypożyczonym) zastanawiam się jak oni to tak dobrze wyciszyli, automat 7 biegowy ładnie zestopniowany, w trasie przy ~ 160km/h (GPS ~144 żeby nie było żem wariat) pali to w okolicach 6l, zasięg jakiś masakrycznie duży rzędu 1000km na baku, z tego co wiem bolączki TSI już ogarnięte... Dobrać do tego fajne audio bo standartowe razi mój słuch muzyczny i jest dość ładne i wygodne auto. Ciągle nie za duże do miasta, ale wystarczająco duże na trasę.
Tylko że ja wręcz unikam zauważania przez sąsiadów i nie chcę żeby ktoś kręcił wąsa. Wystarczy że jako jedyny na osiedlu ściągnąłem sobie nową wtedy Siennę (bo musiałem, rodzina przekroczyła 5 osób) i już paru patrzyło spode łba.
Odradzam za to tak popularną Corollę - coś Toyocie nie wyszło z tym autem. Słabo jedzie, głośne, niewygodne, nie miałem żadnej przyjemności tym wynalazkiem. Rozumiem jako służbowe, ale prywatnie - z daleka.