Ładowanie na Suc oraz ceny

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Jednak ta Tesla jest super:) Prognozuje, że nie dojadę bez ładowania, ale i tak dojechałem i zostało jeszcze 25% (startowalem z 90%). Ona chyba przyjmuje do kalkulacji, że będę leciał 140 całą trasę, a do Strykowa to czasem się 80-100kmh jedzie. Więc na luzie poszło. Dzięki za podpowiedzi.
Co ciekawe, kalkulacje są per kierowca/profil i na podstawie stylu jazdy :)

daniel

Pionier e-mobilności
Ceny w Poznaniu spadły. Było chyba 1.95/1.65, a jest 1.75/1.60. Słyszałem, że gdzie indziej też pospadały.
Na GreenWay to AC kosztuje 1.6 w max abonamencie. 🧐
No no, nawet zniżka w EV Klub już nie ratuje GW 1.95 - 0.195 to wychodzi 1.75 za DC<=100kW.

elektryk

Pionier e-mobilności
Chyba wszędzie spadły - Kraków, Katowice też 1.75 szczyt, 1.60 poza.

No to teraz już w ogóle się nawet ładowanie AC nie opyla, zobaczymy czy konkurencja się ogarnie.

eMeM

Zadomawiam się
Oby pozostali dostawcy ładowania też poszli tą drogą 😄
IMG_5370.jpeg

lookash_c

Pionier e-mobilności
i to mi się podoba w tesli. Zawsze jest przed konkurencją 👏
Niech zbudują w Polsce więcej superchargerów, zaczną udostępniać innym markom, to konkurencja na tym rynku będzie.

nabrU

Pionier e-mobilności
Tesla udostępnia SuC dla 'innych' na podstawie 'zajętości / wolnych mocy przerobowych'. Więc to chyba odległa perspektywa w PL...

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Tesla udostępnia SuC dla 'innych' na podstawie 'zajętości / wolnych mocy przerobowych'. Więc to chyba odległa perspektywa w PL...
Biorąc pod uwagę jak szybko będzie teraz Tesli w Polsce przybywać raczej bardzo odległa. Wręcz niedługo mogą się kolejki zacząć w wielu miejscach. W Krakowie, pod Wrocławiem i w Katowicach już teraz się zdarzały. W sumie w Krakowie to prawie norma.

elektryk

Pionier e-mobilności
Biorąc pod uwagę jak szybko będzie teraz Tesli w Polsce przybywać raczej bardzo odległa. Wręcz niedługo mogą się kolejki zacząć w wielu miejscach. W Krakowie, pod Wrocławiem i w Katowicach już teraz się zdarzały. W sumie w Krakowie to prawie norma.
Gdzieś czytałem że będzie rozbudowa w Bonarce/Kraków, mam nadzieję że nie będą zamykać na czas rozbudowy.

nabrU

Pionier e-mobilności
Ja rozumiem, że być może jest problem z 'grubym kabelkiem' bo infrastruktura energetyczna stara itp, ale jest tyle pozamykanych zakładów produkcyjnych, hut itp, które musiały w czasach świetności pobierać ogromne ilości energii. Nie da się naprawdę w takich miejscach w PL zrobić kilku hubów korzystając z istniejącej infrastruktury?

U mnie hub w Exeter rozbudowuje sie do 32 SuC + 24 ładowarki Gridserve, Rugby powieksza się do 28 SuC, a w Szkocji powstają pierwsze w UK huby z SuC v4. Jakieś 25% SuC jest otwarte dla innych EV (z cenami w abo jak dla Teslowców):

1687027115086.png

elektryk

Pionier e-mobilności
Ja rozumiem, że być może jest problem z 'grubym kabelkiem' bo infrastruktura energetyczna stara itp, ale jest tyle pozamykanych zakładów produkcyjnych, hut itp, które musiały w czasach świetności pobierać ogromne ilości energii. Nie da się naprawdę w takich miejscach w PL zrobić kilku hubów korzystając z istniejącej infrastruktury?

U mnie hub w Exeter rozbudowuje sie do 32 SuC + 24 ładowarki Gridserve, Rugby powieksza się do 28 SuC, a w Szkocji powstają pierwsze w UK huby z SuC v4. Jakieś 25% SuC jest otwarte dla innych EV (z cenami w abo jak dla Teslowców):

View attachment 11513
Na wszystko przyjdzie czas, w ciągu ostatnich 30 lat zostało zarejestrowanych u nas 40 tysięcy elektryków, podejrzewam, że w UK jest ich trochę więcej.

Na szczęście ceny spadają, płace rosną (to mnie nie cieszy), a to będzie oznaczać większą sprzedaż.

nabrU

Pionier e-mobilności
Na szczęście ceny spadają, płace rosną (to mnie nie cieszy), a to będzie oznaczać większą sprzedaż.

Wszystko OK, ceny maleją i sprzedaż EV rośnie, tylko gdzie się będziecie ładować? Połowa wpisów z tego Forum to opisy jak dojechać z miejsca A do B, aby dojechać. Mam wrażenie, że nikt nie jest zainteresowany powstawaniem nowych ładowarek w PL, a podforum ładowarkowe służy jedynie do informacji o cenach i promocjach, a rzadko pojawiają sie wpisy, że coś nowego oddano. To dość przygnębiające realia dla czytającego (ktoś znowu powie, że maruda ze mnie). Kilka osób w PL powinno dostać zdrowego kopa w dupę (nie wskazuję personalnie ;)) to może coś się ruszy.

Dla porównania angielskie forum SpeakEV ma takich tematów kilka, gdzie nie ma dnia, aby nie było raportów, że coś powstaje:

elektryk

Pionier e-mobilności
Wszystko OK, ceny maleją i sprzedaż EV rośnie, tylko gdzie się będziecie ładować? Połowa wpisów z tego Forum to opisy jak dojechać z miejsca A do B, aby dojechać. Mam wrażenie, że nikt nie jest zainteresowany powstawaniem nowych ładowarek w PL, a podforum ładowarkowe służy jedynie do informacji o cenach i promocjach, a rzadko pojawiają sie wpisy, że coś nowego oddano. To dość przygnębiające realia dla czytającego (ktoś znowu powie, że maruda ze mnie). Kilka osób w PL powinno dostać zdrowego kopa w dupę (nie wskazuję personalnie ;)) to może coś się ruszy.

Dla porównania angielskie forum SpeakEV ma takich tematów kilka, gdzie nie ma dnia, aby nie było raportów, że coś powstaje:

Zrobiłem 5K już i jedyny moment kiedy się zastanawiałem gdzie się ładować to był wyjazd z Krakowa do Wilna i to tylko dlatego że w Wawie był jeden 2 słupkowy SuC, na szczęście SuC z 14 słupkami tutaj poprawi sytuację, żebym nie musiał korzystać z GreenWay, który jest drogi.

Subskrybuje w PlugShare nowe ładowarki w okolicy, także te coming soon i ostatnio jest wysyp nowych szybkich ładowarek, np. PowerDot.

Tesla zobaczyła, że cena czyni cuda i postawili 14 słupków w Wawie i podejrzewam że kolejne też będą już większe.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Gdzieś czytałem że będzie rozbudowa w Bonarce/Kraków, mam nadzieję że nie będą zamykać na czas rozbudowy.
Takie plotki się pojawiają. Pytanie o ile będzie zwiększona moc. Prawie zawsze jak tam jechałem ładowały się 2-3 sztuki. W połączeniu ze słabym przyłączem efekt jest taki, że wycisnąłem tam max nieco ponad 70 kW. Przeważnie jednak okolice 56 kW. Jak na SC to już bieda.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zrobiłem 5K już i jedyny moment kiedy się zastanawiałem gdzie się ładować to był wyjazd z Krakowa do Wilna i to tylko dlatego że w Wawie był jeden 2 słupkowy SuC, na szczęście SuC z 14 słupkami tutaj poprawi sytuację, żebym nie musiał korzystać z GreenWay, który jest drogi.

Subskrybuje w PlugShare nowe ładowarki w okolicy, także te coming soon i ostatnio jest wysyp nowych szybkich ładowarek, np. PowerDot.

Tesla zobaczyła, że cena czyni cuda i postawili 14 słupków w Wawie i podejrzewam że kolejne też będą już większe.
A ja caly czas sie zastanawiam.
Ostatnio trasa warszawa - krynica morska - warszawa.
Wyjazd z 40% Malinowy bzyk jedno zlacze zajete drugie nie dziala, dojechalem do Mlawy musialem zjechac z trasy i stracilem przez to z 15minut, potem przy KFC Ostroda ladowaly sie dwa auta ale stwierdzilem ze poczekam, 5minut potem jedno auto sie odpielo, ale co z tego jak mialem dzielona szybkosc. Doladowalem do 70% przez prawie 50minut. Dojazd do Krynicy i powrot bez czekania.
Wracajac ladowalem sie na GW na MOP lokalizacja zaraz przy trasie, ale nawet kibla tam nie ma :)

Bylo sporo ladowarek Orlenu, ale cena nie zacheca… bedzie lepiej, ale trzeba czekac. Trzy lata temu jadac bmw i3 myslalem ze nie dojade do wawy z Gdanska, teraz juz takich obaw nie ma, ale potrzebujemy zdecydowanie wiecej ladowarek. Tyle ze w naszym kraju z dziwnego powodu na przylacza czeka sie 2-10lat, przejadaja kase zamiast modernizowac infraatrukture.

refi1234

Fachowiec

Attachments

• 354474215_606258018150743_952796211097585212_n.jpg
    354474215_606258018150743_952796211097585212_n.jpg
    96,1 KB · Liczba wyświetleń: 46
  • 355442525_188072933915109_2507691415277192744_n.jpg
    355442525_188072933915109_2507691415277192744_n.jpg
    101,3 KB · Liczba wyświetleń: 45
  • 355462773_771531304466914_2421434842945696154_n.jpg
    355462773_771531304466914_2421434842945696154_n.jpg
    101,7 KB · Liczba wyświetleń: 44