Ładowanie na SuC oraz ceny

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tymczasem URE: TrZeBa poDnIEsc cENy kOnsuMEnTom
W sierpniu 2022 średnia cena na giełdach przebiła 1000zł(z powodu wielu czynników: głównie Francja i wojna), gdzie w 2021 roku było to ~250zł. Konumenci zawsze są rok do tyłu dlatego gdy ceny szybowały pod koniec zeszłego roku to nadal mieli niskie i dlatego sprzedawcy chcieli ogromnych podwyżek. Sytuacja się uregulowała a wysokie ceny spowodowały ze ludzie zaczeli bardziej oszczędzać i gospodarka troche się zwineła. Zużycie i produkcja energii r/r zmalały o ~5%. Średnia cena w październiku to 311zł a rok temu było 575zł/MWh. Nawet po usunieciu wszelkich dopłat i limitów ja bym spodziewał się obnizki cen dla konsumentów w 2024 jeśli sytuacja się utrzyma

Michal

Moderator
Nawet po usunieciu wszelkich dopłat i limitów ja bym spodziewał się obnizki cen dla konsumentów w 2024 jeśli sytuacja się utrzyma
Czego Ty byś się spodziewał, a jakie wnioski wpłynęły do URE oraz co zaakceptuje URE, to niestety trzy różne bajki :p
Jak nie będzie od nowego roku 1,3 zł u mnie średnio w G12w (33% drogi / 66% tani), to poważnie się zdziwię i pokajam się tutaj przepraszając prezesa URE.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie mam pojecia dlaczego przy spadku produkcji rzędu 8%, przychody są 30% a zyski 2-3x większe, ale się domyślam. Może ktoś tam kazał wypracowywać duże zyski w spółkach energetycznych żeby finansować budżet a jednocześnie być tym dobrym co dba o konsumenta i broni go przed drogą energią.

W poprzednich latach gdy średnia cena energii oscylowała ~250 to koszt brutto w nocy to było 380 ze wszystkim (38gr). Więc jeśli dziś oscyluje 450-500 to finalna cena to powinno być 80gr w taniej i 1,35 w drogiej dla konsumentów. Wszystko co jest ponad to sa nadmiarowe zyski które trzeba grabić dodatkowymi ustawami wprowadzjącymi ekstra podatki.

Last edited:

Michal

Moderator
Ale moim pytaniem nie chciałem nic ukraść, tylko uczciwie zapłacić niższą cenę (niż u "konkurencji")
Natomiast ja odpowiedziałem na ten wpis, a nie na Twój:
Słyszałem, że ponoć jest jakiś ktoś w PL (i na wschodzie też taki jest), kto ponoć za opłatą jest w stanie przerobić tak, żeby ładować się za free nawet jak nam się nie należy. Ale to dotyczyło Tesli.
;)

marco_25

Pionier e-mobilności