Ładowanie w garażu

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie nie puszczą. Muszę wskazać we wniosku do wspólnoty model i ma on być ponieżej 11kw :/
A będą weryfikować czy to co powiesisz zgadza się z tym co we wniosku? Często są dwie wersje tego samego wallboxa, wyglądające z zewnątrz identycznie: 7kW i 11kW.

krzyss

Pionier e-mobilności
U mnie nie puszczą. Muszę wskazać we wniosku do wspólnoty model i ma on być ponieżej 11kw :/
Przefakturuj przez kogos zeby na fakturze za Wallbox napisal Ci 11kW. I juz.

eugtor

Posiadacz elektryka
Od samego początku kilka lat temu twierdziłem , że trzeba występować o zwykle gniazda siły 16A fazowe a nie o jakieś ładowarki, tajemnicze punkty ładowania itp.
Ja planuję wnioskować o gniazdo elektryczne z podłączeniem <11kW. Do ładowania mając takie gniazdko można używać zwykłego zasilacza ("cegły").
Zgadza się? :)

Bronek

Pionier e-mobilności
11kW nie. To jedna faza i do cegły się nada ale tam 10A to ok 3 z hakiem kW.
Nada się do normalnego nocnego ładowania na co dzień.
Takie gniazdko to niech ma 16 A i będzie na solidnych kablach dobrze poskręcane

piotrazz

Posiadacz elektryka
10 amperów x 230V z jednej fazy da 2.3kW. Ta cegła ma max 13A (2.99 kW).

itguy

Posiadacz elektryka
Coś mi się zdaje że mogą sobie gadać zdrów. Zmień wniosek na gniazdo trójfazowe.

Arquiteto

Zadomawiam się
Witam,
Kupiłam hybrydę i chcę zainstalować w garażu ładowarkę. Zgodnie z ustawą:
W przypadku wspólnoty mieszkaniowej wydanie zgody na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW stanowi czynność zwykłego zarządu i tylko o taki punkt mogę się w mojej wspólnocie ubiegać.
Jak szukam przez google ładowarki poniżej 11kW to wyskakują w większości takie o mocy max 11kw a więc się nie nadają.
Znalazłam jedną o mocy 10,35 kw (link poniżej, ale nie wiem co o tym myśleć..
Czy przy takim ograniczeniu mocy potrzebuję w ogóle wallboxa czy może wystarczy specjalny kabel i gniazdko?
Będę wdzięczna za pomoc, nie ogarniam ;)
I z góry przepraszam jeśli to nie tu ;)

A co w ogóle za auto kupiłaś? Trafiłaś na wątek na forum Tesli Model Y, ale tego raczej w hybrydzie nie sprzedają.

Generalnie zakładam, że jak hybryda to kupiłaś jakiegoś plug-ina, czyli baterii masz 15-20kWh max. Prawdopodobnie ładowarki 3-fazowej 11kW i tak przy tym nie wykorzystasz. Na dobrą sprawę wystarczy Ci coś podłączanego do gniazdka i przez noc (8h) się naładujesz do pełna, a jak koniecznie chcesz coś montowanego na stałe to kup coś o mocy 7,4kW. Ale łatwiej byłoby doradzić jak zdradzisz co to za auto.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Cześć właśnie zainstalowałem Wall Connector i mam pytanie czy powinien pojawić się w aplikacji, czy ustawienia i sterowanie tylko przez przeglądarkę www (192.168.xx.x) ?

Attachments

• IMG_6856.jpeg
    IMG_6856.jpeg
    3,9 MB · Liczba wyświetleń: 4

Michal

Moderator
Cześć właśnie zainstalowałem Wall Connector i mam pytanie czy powinien pojawić się w aplikacji, czy ustawienia i sterowanie tylko przez przeglądarkę www (192.168.xx.x) ?
Nie ma w aplikacji WC. Tam nie ma co ustawiać i sprawdzać, bo moce itp. ustawia się w aucie a nie w ładowarce.